Η νέα «κολυμβήθρα» των Αθηνών

Η νέα «κολυμβήθρα» των Αθηνών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό είναι Ευρώπη», είπε δείχνοντας τον Παρθενώνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και μετά σύντομη ξενάγηση ο υψηλός καλεσμένος μας και φίλος της Ελλάδας παρακάθισε μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό σε προγραμματισμένο δείπνο στο εστιατόριο του μουσείου που περιελάμβανε φρέσκια σφυρίδα στη σχάρα γαρνιρισμένη με βραστά λαχανικά, ντομάτα με μυρωδικά και λευκό κρασί, ενώ για επιδόρπιο ο σεφ του εστιατορίου είχε επιλέξει σορμπέ λεμονιού.

Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την αντίδραση του κ. Γιουνκέρ αν οι οργανωτές της αθηναϊκής του επίσκεψης είχαν επιλέξει αντί για το «προφανές» πλέον Μουσείο της Ακρόπολης, το μεγάλο εθνικό μουσείο της χώρας, το Εθνικό και Αρχαιολογικό επί της οδού Πατησίων. Πώς θα σχολίαζε το θέαμα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μεγαλωμένος στις αμόλυντες εξοχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, αντικρίζοντας τη θέα από τη μνημειακή είσοδο του σημαντικότερου μουσείου της χώρας; Εφόσον οι άνθρωποι της εθιμοτυπίας δεν είχαν φροντίσει να του περάσουν ένα μαντίλι γύρω από τα μάτια ή δεν του μιλούσαν ακατάσχετα για να τον κρατήσουν απασχολημένο, θα έβλεπε όσα βλέπουμε κι εμείς που δεν κινούμαστε αποκλειστικά στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού, πλατείας Συντάγματος και Διονυσίου Αρεοπαγίτου: το βρώμικο από το καυσαέριο μέτωπο των κτιρίων της Πατησίων με μια ανοιχτή τρύπα στη μέση (πρόκειται για το κλειστό από το 2011 θερινό θέατρο «Αθήναιον»), το γεμάτο συνθήματα και γκράφιτι κτίριο του Πολυτεχνείου, τις λινάτσες του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», τα ξεχειλισμένα περίπτερα, τους χρήστες ναρκωτικών πότε στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, πότε στην οδό Στουρνάρη, τα ποτισμένα από τη βρώμα δεκαετιών πεζοδρόμια, παγκάκια, παρτέρια, στάσεις λεωφορείων.

Ισως τότε ψέλλιζε μέσα από τα δόντια του «αυτό είναι Ελλάδα», και είναι ακριβώς ό,τι θέλουν να αποφύγουν να δείξουν στους υψηλούς καλεσμένους τους από το εξωτερικό οι πολιτικοί μας και όχι μόνο. Ετσι, χωρίς δεύτερη συζήτηση, συνωθούνται άπαντες στο Μουσείο της Ακρόπολης, το νέο επίσημο «σαλόνι» της Αθήνας που μας διασώζει από την ενοχλητική «ντροπή» της οδού Πατησίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή