Εξω καλύτερα. Μέσα;

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραία. Και τώρα που βελτιώνεται το κλίμα με τους έξω, πότε θα γίνει διαπραγμάτευση με τους μέσα; Τώρα που ο ξαφνικός έρωτας με την καγκελάριο Μέρκελ αφήνει μεγάλα περιθώρια μιας νέας διαπραγμάτευσης με τους έξω, ποιος, άραγε, θα ασχοληθεί με την εσωτερική διαπραγμάτευση για να πείσει την κοινωνία ότι πρέπει να υποστεί τον 6ο και «φαρμακερό» γύρο περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα;

Μέχρι σήμερα, πέντε φορές μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις, τρεις φορές οι επικουρικές. Ο πρώτος γύρος ξεκίνησε το 2010 με τα επιδόματα της 13ης και 14ης σύνταξης. Απέμειναν 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και δύο 200άρια ευρώ για Πάσχα και καλοκαίρι. Ο δεύτερος γύρος ήλθε 6 μήνες μετά, τον Αύγουστο του ’10, με τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ να κόβονται σε ποσοστό 3% έως 14%. Τρίτος γύρος περικοπών, τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε οι συνταξιούχοι που λάμβαναν πάνω από 1.700 ευρώ υπέστησαν μειώσεις 6% έως και 10%. Κι ακόμη χειρότερα τα μέτρα που επιβλήθηκαν δύο μήνες αργότερα. Οσοι ήταν κάτω των 55 ετών έχασαν το 40% της σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ. Οσοι ήταν άνω των 55 ετών απώλεσαν «μόνο» το 20% της σύνταξης. Την ίδια ώρα προετοιμαζόταν και πέμπτος γύρος μέτρων του 2012: όλες οι συντάξεις άνω των 30% μειώθηκαν κατά 30%, με εξαίρεση τις συντάξεις του ΝΑΤ όπου η μείωση ήταν μόνο 7% και τις συντάξεις του ΟΓΑ.

Μια ματιά στην έκθεση ΚΕΠΕ με το νέο σχέδιο των περικοπών είναι αρκετή για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι τα προτεινόμενα μέτρα, επί των ήδη κουτσουρεμένων συντάξεων, μόνο με μία λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν: άγρια. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ψηφίζονται από τη Βουλή και γίνονται νόμος του κράτους. Πώς θα γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία; Πώς ύστερα από οκτώ διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις θα «διαπραγματευθεί» η κυβέρνηση με την κοινωνία και θα της ζητήσει να μπει σε έναν κορσέ δεκαετίας με αφετηρία τις συντάξεις των 700 ευρώ;

Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους έξω και λιγότερο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η μεν ΔΗΜΑΡ συμπεριφέρεται ως ο πλέον πειθαρχημένος κυβερνητικός εταίρος. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακόμη διακοπές για να είναι φρέσκος στην επόμενη εκλογική μάχη. Το ΠΑΣΟΚ… ποιο ΠΑΣΟΚ; Οι υπουργοί της Ν.Δ. κάνουν διαχείριση περικοπών από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κανένας δεν απευθύνεται στην κοινωνία. Σαν να την κοιτάζουν λίγο αφ’ υψηλού. Σαν να μην την χρειάζονται πια σε αυτήν την υπόθεση που ανέλαβαν να διαχειριστούν. Σαν να μην τους ενδιαφέρει καν να διαπραγματευθούν μαζί της. Κι έπειτα αναρωτιούνται ποιος οπλίζει τον εκφασισμό της κοινωνίας και δίνει αέρα στις πιο εξτρεμιστικές αντιδράσεις και συμπεριφορές που προκύπτουν όταν άτομα που αγγίζουν τη σφαίρα της παραβατικότητας την προσεγγίζουν για να ντοπάρουν τα χυδαία αντανακλαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή