Αγίου Φανουρίου του μεγαλομάρτυρος…

Αγίου Φανουρίου του μεγαλομάρτυρος…

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O λαοφιλής Αγιος με τη νεανική μορφή κρατά στο ένα χέρι τον Σταυρό και στο άλλο αναμμένη λαμπάδα. Φορά στολή Ρωμαίου στρατιωτικού, υπέστη 12 μαρτύρια για να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη, αλλά δεν λύγισε. Στο 12ο μαρτύριο ήλθε το τέλος – όρθιος, τυλιγμένος στις φλόγες μέσα σ’ ένα καμίνι προσευχόταν αδιάκοπα και η ψυχή του ανέβηκε στον ουρανό… Ολα αυτά τα φανερώνει η εικόνα του, το μόνο στοιχείο που έχει βρεθεί για τον Αγιο Φανούριο, η οποία ανακαλύφθηκε τον 14ο αιώνα στη Ρόδο. Ολόγυρα από τον Αγιο εικονίζονται τα δώδεκα μαρτύρια που υπέστη και τα οποία σφράγισαν την αγιοποίησή του από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οπως εκείνος «φανερώθηκε» όταν το θέλησε, όμοια και ο λαός, ο κάθε πιστός, του ζητά «να φανερώσει κάτι» που δεν βρίσκεται. Οι μητέρες, ταίρι για την ανύπαντρη θυγατέρα, άνδρες και γυναίκες να τους φανερώσει άνθρωπο, ζώο ή αντικείμενο που χάθηκε. Μικρό ή μεγάλο, εύκολο ή δύσκολο το αίτημα ο θαυματουργός Αγιος Φανούριος το πραγματοποιεί, «το φανερώνει», και οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία τη «φανουρόπιτα» που του έταξαν.

Χθες, 27 Αυγούστου, γιόρταζε ο περικαλλής στη μορφή νέος Αγιος σε εκκλησίες και εκκλησάκια, στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στη Χίο – και να που «φανερώθηκε» ο εμπρηστής 12 πυρκαγιών στο μυρωμένο νησί! Και στην Αίγινα, σε μικρό άσπρο εκκλησάκι που δύσκολα το βρίσκεις. «Αγιε Φανούριε, φανερώσου» φωνάζεις, και, ω του θαύματος, εκεί μπροστά σου είναι το εκκλησάκι και δεν το ‘βλεπες! Και στην Κηφισιά, στη Νέα Ερυθραία, στον ναό της Ευαγγελίστριας, υπάρχει εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, με ωραίες ασημένιες εικόνες του προσφιλούς Αγίου! Σειρά έκαναν οι κυρίες και οι κοπέλες με τη φανουρόπιτα στο χέρι για να την ευλογήσει, «να τους την διαβάσει», ο ιερέας πριν την μοιράσουν σε 12 κομμάτια, όπως θέλει η παράδοση. Και ο πατήρ Αγγελος, με παραστάτες τα παπαδοπαίδια (φωτο) γελαστά και στωικά την ευλογούσε, οπότε ανάρπαστη γινόταν! Με εννέα νηστήσιμα υλικά γίνεται η φανουρόπιτα, όπου αμιλλώνται οι κυρίες κάθε ενορίας για να φέρουν στον Αγιο Φανούριο την καλύτερη, να τον ευχαριστήσουν που «άκουσε και φανέρωσε αυτό που του ζήτησαν». Μόνο ψίχουλα είχαν μείνει στο μακρύ τραπέζι έξω από την εκκλησία, ενώ μπροστά στον ανθοστολισμένο Αγιο Φανούριο έκαιγαν τα κεριά -φλόγες πίστης- των ευλαβών, και τα τάματα άστραφταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή