Γραμματα Αναγνωστων

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήξεραν, δεν έβλεπαν;

Κύριε διευθυντά

Πληροφορούμαι καθημερινά από τα MME για τα «Εργα και τις ημέρες» του πρώην υπουργού μας της Εθνικής Αμυνας. Αυθόρμητα κάθε φορά ένα ερώτημα έρχεται στα χείλη μου: Μια ολόκληρη κυβέρνηση με 50 υπουργούς και υφυπουργούς, με ολόκληρο στρατό συμβούλων, ειδημόνων, κρατικών λειτουργών δεν είχαν αντιληφθεί τίποτε; Και καλά η κυβέρνηση που πρώτη έπρεπε να γνωρίζει, η αντιπολίτευση, και όχι μόνο η αξιωματική, δεν έπρεπε να ελέγχει, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο; Μήπως από το κλείσιμο των λιμανιών και των εργοστασίων υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών;

Νικος Κοβερης, Σούνιο

Το κυκλοφοριακό της Ν. Ερυθραίας

Κύριε διευθυντά

Στην απάντησή του στο άρθρο του συντάκτη της εφημερίδας σας κ. Κ. Ζούλα σχετικά με το κυκλοφοριακό της Ν. Ερυθραίας, ο δήμαρχος της Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκης, εκθειάζοντας τα προσωπικά του χαρίσματα αναφέρει επί λέξει: «…Δεν είμαι από αυτούς που κάνουν πίσω στα δύσκολα… Πιστεύω στις αξίες της Δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της υπευθυνότητας. Για μένα η πολιτική δεν σημαίνει διαπλοκή…».

Θα ήθελα να μου εξηγήσει ευθέως ο κ. Χιωτάκης, που ισχυρίζεται ότι πιστεύει στις αξίες της Δικαιοσύνης, εάν αμφισβητεί ή όχι τη νομιμότητα της απόφασης με αριθμό 1115/2012 του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία μεταξύ άλλων ακυρώθηκε και το έργο της μονοδρόμησης της οδού Γ. Παπανδρέου.

Ακόμη εάν αμφισβητεί ή όχι το περιεχόμενο του από 22-10-2010 εγγράφου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τους ποδηλατόδρομους της Ν. Ερυθραίας και στο οποίο μεταξύ άλλων ζητεί να ευρεθούν οι υπεύθυνοι για τις παρανομίες και να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ακόμη εάν αμφισβητεί τα περιλαμβανόμενα στο Πρακτικό 16Φ/17-07-2012, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, σχετικά με το κυκλοφοριακό για την υποχρέωση συμμόρφωσης των αιρετών οργάνων του Δήμου Κηφισιάς, με την κρίση της Επιτροπής για το ανυπόστατο της υπ’ αριθ. 474/2011 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη της Ν. Ερυθραίας. Μήπως εννοεί ότι πράγματι αμφισβητεί όλα αυτά, όταν ομολογεί ότι δεν κάνει πίσω στα δύσκολα; Μήπως οι σύμβουλοί του του έχουν πει ότι: «…άσε να υπάρχει η απόφαση και βάλε τους δικούς σου να μαζέψουν υπογραφές(!) για να παραμείνει το έργο και το κυκλοφοριακό ως έχουν…» και ακόμη «…θα πάμε στην ολομέλεια του ΣτΕ οπότε θα ανατρέψουμε και την απόφαση του Δ΄ τμήματος…». Γιατί ο κ. Ν. Χιωτάκης προχώρησε σε κυκλοφοριακή μελέτη, προεξοφλώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της νομιμότητας της Γ. Παπανδρέου;

Αναφέρει περί αξιοκρατίας, αλλά δεν μας εξηγεί με βάση ποια αξιοκρατικά κριτήρια επέλεξε το τεχνικό γραφείο, στο οποίο ανέθεσε την κυκλοφοριακή μελέτη, που δυστυχώς έχει γίνει περίγελως των πάντων; Μήπως προηγήθηκε διαγωνισμός με εκδήλωση ενδιαφέροντος ή όχι; Υπάρχει πράγματι διαφάνεια σε όλα αυτά; Υπήρχαν στη μελέτη όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και τα λοιπά δεδομένα που να αιτιολογούν απολύτως τις προτάσεις του μελετητή ή όχι; Μήπως με το πρόσχημα της αποφυγής της διαμπερούς κυκλοφορίας, καθ’ υπόδειξιν και προς χάριν τρίτων, επελέγη μια λύση που βόλευε μερικούς, ενώ για την πλειοψηφία των κατοίκων προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί, όσο λειτουργεί, αισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης και λύπης, που σκέπτονται τι άλλο από το ότι: «…παρ’ όλα αυτά που περνάμε, τίποτε δεν άλλαξε, τίποτε δεν λειτουργεί σωστά και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σ’ αυτόν τον τόπο…». Για ποια διαφάνεια λοιπόν ομιλεί; Δεν θα έπρεπε κάποτε, ο κ. Ν. Χιωτάκης να αντιληφθεί ότι είναι δήμαρχος για όλους τους δημότες, και να δώσει έμπρακτες αποδείξεις γι’ αυτό, και για το ότι πολιτική γι’ αυτόν δεν σημαίνει διαπλοκή και ότι είναι πράγματι, και όχι μόνον κατ’ όνομα, υπέρμαχος της νομιμότητας, και να αποκαταστήσει όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην πολύπαθη περιοχή μας της Ν. Ερυθραίας;

Ελενη Ζαφειροπουλου – Βοζανη – Αρχιτέκτων – Μηχ/κός ΑΠΘ, Επίτ. Δ/ντρια Δημ. Εργων ΥΠΕΧΩΔΕ

Οχι και το ΕΚΑΣ

Κύριε διευθυντά

Παίρνω σύνταξη αναπηρική από το IKA από το 1982. Πριν από ενάμιση χρόνο μου είχαν κόψει το ΕΚΑΣ, όμως μετά δύο αιτήσεις που έκανα στο IKA μού το δίνουν και πάλι εδώ και έξι μήνες. Σήμερα όμως στις ειδήσεις είπαν ότι το ΕΚΑΣ θα το παίρνουν όσοι είναι ηλικίας 65 και πάνω. Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω τον κύριο υπουργό ή όποιος είναι αρμόδιος και έβγαλε αυτή την απόφαση και να ρωτήσω. Είμαι 60 ετών και μου κόβεται το ΕΚΑΣ. Πώς λοιπόν τώρα θα πληρώνω τα φάρμακα που παίρνω και που είναι πανάκριβα. Δεν θα μπορώ να τα βγάλω πέρα. Γι’ αυτό κ. υπουργέ σας παρακαλώ κοιτάξτε ξανά αυτό το θέμα του ΕΚΑΣ, διότι εγώ μπορεί να μην έχω την ηλικία των 65 ετών όμως αν και λίγο πιο νέος το χρειάζομαι πιο πολύ, σας διαβεβαιώ λόγω της αναπηρίας που έχω.

Σας παρακαλώ μη μου κόψετε το ΕΚΑΣ. Είναι μεγάλη βοήθεια για μένα.

Ιωαννης Βαλακος

Η εφεδρεία

Κύριε διευθυντά

Οόρος έχει στρατηγική σημασία και χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από στρατηγούς, όταν μελετούν μια μάχη ή από υπευθύνους, όταν οργανώσουν μια θωράκιση για το ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής αναποδιάς. Με λίγα λόγια, είναι η πρόνοια για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον.

Εδώ, όμως, στην Ελλάδα, ο όρος αυτός σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την πρόνοια για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων του παρελθόντος. Κάθε μέρα κάποιος Ρακιντζής, τον οποίον δεν γνωρίζω, αλλά οφείλω να συγχαρώ, είναι ο μόνος που λέει πόσοι είναι οι παρανομούντες και ποιοι είναι αυτοί, αλλά καμία κυβέρνηση δεν τον παίρνει υπ’ όψιν της, διότι τα τρώνε μαζί. Ο όρος προτάθηκε από την παλιά Νέα Δημοκρατία, μεταποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εφαρμόστηκε σχεδόν ποτέ διότι δεν συμφέρει κανένα να μην κλέβει νόμιμα. Οπως είπα και στην αρχή, η εφεδρεία σκοπό έχει να προλάβει κάτι, ενώ εδώ σκοπό έχει το ό,τι έγινε, έγινε και καλώς έγινε. Τώρα με κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας, το θέμα ξανάρχεται στο προσκήνιο, γίνονται συζητήσεις πάνω σε αυτό και οι βουλευτές πληρώνονται, ενώ ο ελληνικός λαός στενάζει και δεν βλέπει τίποτα να γίνεται για την εφεδρεία.

Και όπως πάντα, το θέμα θα τραβήξει όσο θα κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση και μόλις έρθει η άλλη, θα ξαναρχίσουν πάλι οι συζητήσεις για την εφεδρεία.

Λοιπόν, το πράγμα είναι πολύ απλό, να ξεχάσουμε την εφεδρεία, αυτή που προνοεί για το μέλλον, διότι εμείς επειδή δεν έχουμε μέλλον, δεν θα μας χρειαστεί και να ασχοληθούμε με το θέμα της παρανομίας στο Δημόσιο, όπως είναι οι εφοριακοί, οι τελωνιακοί, οι της πολεοδομίας και τόσοι άλλοι και να ψηφίσουμε έναν πολύ απλό νόμο: καθένας που παρανομεί να παύεται αυτομάτως από οποιαδήποτε θέση και αν κατέχει, να κατάσχεται το προϊόν της κλοπής, της μίζας, της δωροδοκίας, να δημεύεται η κινητή και η ακίνητη περιουσία του και όλα να τελειώνουν όμορφα και ωραία και αυτομάτως να τον κατατάσεις στην εφεδρεία, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, με τον όρο ότι άμα ξαναχρειαστούμε κλέφτες, θα σας καλέσουμε να αναλάβετε υπηρεσία. Και για να φανείτε και δημοκράτες, να δίνετε το δικαίωμα στον απατεώνα να κάνει μήνυση στο Δημόσιο για να ανακτήσει την περιουσία του, εφ’ όσον φυσικά δικαιωθεί. Πολύ φοβάμε ότι μάλλον θα δικαιωθούν. Διότι εδώ ισχύει όχι το λογικό, αλλά το παράλογο, άκου εκεί να προνοούμε για το παρελθόν.

Βασιλης Τζιτζης – Σκάλα Καλλιράχης, Θάσος

Τι κερδίσαμε;

Κύριε διευθυντά

Διάβασα το άρθρο του κ. Παπαχελά «O Ρουβίκωνας» και τις δηλώσεις του κ. Σμιτ «δεν έπρεπε να βάλουμε την Ελλάδα στην ONE». Ομως μας έβαλαν. Κι εγώ, ένας υπερήλιξ, βραδύνους τέως μαρμαράς, διερωτώμαι: Τι κέρδισα από αυτή την ένταξη; Ο,τι αγόραζα 50 δρχ. το αγοράζω 50 λεπτά. Ακόμη και ο Γερμανός ό,τι αγόραζε ένα μάρκο το αγοράζει ένα ευρώ. Διερωτώμαι τι κερδίσαμε όλοι. Εγώ ίσως την αποφυγή της ουράς στην τράπεζα για να αγοράσω συνάλλαγμα για τα εμπορικά μου ταξίδια. Τι άλλο; Ποιος επωφελήθηκε από αυτές τις διαφορές μεταξύ δραχμής, μάρκου και ευρώ; Ας μου απαντήσει κάποιος.

Νικολαος A. Σιλβεστρος – Αθήνα

Το «Σινέ Στέλλα»

Κύριε διευθυντά

Το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για την επαναλειτουργία του «Σινέ Στέλλα» της πλατείας Αμερικής, δυστυχώς, δεν επαληθεύθηκε. Εκτός από την εκδήλωση των atenistas, στις αρχές Ιουλίου, η συνέχεια ήταν αποκαρδιωτική. Ο κινηματογράφος παραμένει κλειστός παρά τη ρητή δέσμευση για επαναλειτουργία της σημερινής δημοτικής αρχής σε πρόσφατη ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το «Σινέ Στέλλα» ξεκίνησε την λειτουργία του το 1993 και όχι το 2002 όπως λανθασμένα αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Το οικόπεδο αγοράστηκε απο την τότε δημοτική αρχή στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη διάσωση των θερινών σινεμά. Ετσι δεν τσιμεντοποιήθηκε ο χώρος, στον οποίο λειτουργούσε απο το 1969 το θερινό «Πιγκάλ».

Η ονομασία στον δημοτικό κινηματογράφο δόθηκε για να τιμηθεί η Μελίνα Μερκούρη, επικεφαλής τότε της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης. Η εκμετάλλευση του κινηματογράφου ανατέθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προκειμένου να υπάρξει ποιοτική επιλογή ταινιών με έμφαση στην προβολή της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης. Στο «Σημειωματάριο» της «Καθημερινής» της 14ης Ιουλίου 1993 υπάρχει αναλυτική καταγραφή του Τήλεφου για τα εγκαίνια με τίτλο: «Σινέ Στέλλα, τα φώτα άναψαν…».

Απαίτηση των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής είναι το αυτονόητο. Η επαναλειτουργία του «Σινέ Στέλλα» σε μόνιμη βάση και όχι περιπτωσιακά, όπως έγινε συμβολικά με την πρόσφατη εκδήλωση-συναυλία. Γι’ αυτό, όμως, απαιτείται σχέδιο μακροχρόνιο και κυρίως αποτελεσματικό.

Λεωνιδας Κουρης – Πρώην δήμαρχος Αθηναίων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή