49 χρόνια πρίν…30.VΙΙΙ.1963

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ: Η πολιτική κρίσις εξελίσσεται ραγδαίως προς τας εκλογάς, ως έχει καθορισθή, διά την 3ην Νοεμβρίου. Μετά την χθεσινήν ψήφισιν του εκλογικού νομοσχεδίου εις πρώτην ανάγνωσιν, διά της οποίας παρεσχέθη ικανοποίησις εις πλείστα αιτήματα της αντιπολιτεύσεως, ως η καθιέρωσις της ενισχυμένης αναλογικής ως παγίου συστήματος και η αντικατάστασις των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας και των νομαρχών, η Βουλή θα προχωρήση την Δευτέραν [2 Σεπτεμβρίου 1963] εις επί τροχάδην δευτέραν ανάγνωσιν και εν συνεχεία ψήφισιν του νέου εκλογικού νόμου και εις το σύνολον. Εν τω μεταξύ, θα έχη επιστρέψει οριστικώς εις Αθήνας ο Βασιλεύς [Παύλος], αναμένεται δε ότι θα έχη εκκαθαρισθή και η επί του θέματος της καθόδου ή μη εις τας εκλογάς θέσις της Ενώσεως Κέντρου. […] Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως [Παναγιώτης Πιπινέλης, φωτογραφία] εξηγών τους λόγους διά τους οποίους εισηγείται την διάταξιν περί αντικαταστάσεως των αρχηγών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, διευκρίνισεν ότι δεν πρόκειται περί επιδείξεως δυσπιστίας προς τους δύο αρχηγούς, αλλά περί προθέσεως της Κυβερνήσεως όπως ικανοποιήση εν κατά κάποιον τρόπον δίκαιον αίτημα μέρους της μειοψηφίας, ώστε αι εκλογαί όχι μόνον να είναι αλλά και να φαίνωνται αδιάβλητοι. Ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπεγράμμισεν εξ άλλου ότι η ΕΡΕ εταλαντεύετο και ταλαντεύεται να δεχθή την διάταξιν ταύτην, ότι ο ίδιος, όμως, μετά τα όσα είπεν ο κ. Πρωθυπουργός, επείσθη όπως παράσχη την βοήθειάν του και απηύθυνεν έκκλησιν προς τους βουλευτάς της ΕΡΕ όπως πράξουν το αυτό.

ΝΟΤΙΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ: Ουασιγκτών, 29.- Ενώ εις την Σαϊγκόν επικρατεί φαινομενική ηρεμία και διάχυτος είναι η λαϊκή ανησυχία μετά τα τελευταία συνταρακτικά γεγονότα [επιβολή στρατιωτικού νόμου και διώξεις κατά βουδιστών], αποκαλύπτεται ήδη βαθμηδόν ότι έχει αναφυή σοβαρά διένεξις μεταξύ της αμερικανικής Κυβερνήσεως και της Κυβερνήσεως του Νοτίου Βιετνάμ. […] Εις την διένεξιν αυτήν μεταξύ Αμερικής και Νοτίου Βιετνάμ ανεμίχθη σήμερον και η Γαλλία, η οποία διά στόματος του Γάλλου προέδρου Ντε Γκωλλ εδήλωσεν ότι είναι πρόθυμος να βοηθήση το Βιετνάμ όπως αποτινάξη τας ξένας επιρροάς.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Μία νέα «κομμέντια ντελλ’ άρτε»». Υπό του κ. Πιερ-Αιμέ Τουσάρ [Pierre- Aim Touchard].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή