Ηθικό πλεονέκτημα της φοροδιαφυγής

Ηθικό πλεονέκτημα της φοροδιαφυγής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πράγματα δείχνουν απλά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΔΟΕ ελέγχθηκαν έξι επιχειρήσεις που διαθέτουν οινοποιεία και διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε όλες. «Μέσο ποσοστό παραβατικότητας 100%» επισημαίνει η τυπική ανακοίνωση και δίνει λεπτομέρειες ότι οι παραβάσεις των επιχειρήσεων αυτών ανέρχονται σε 1.804 και είναι κάθε είδους. Δεν εξέδιδαν τιμολόγια και αποδείξεις, έκρυβαν έσοδα, δεν πλήρωναν ΦΠΑ ούτε ασφαλιστικές εισφορές.

Επειδή αυτή είναι η κατάσταση στην αγορά, η αύξηση φορολογικών εσόδων προκύπτει από άλλες αποκαλύψεις: επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης. Δηλαδή οι οινοποιοί θα πληρώσουν φόρο, όχι για τα έσοδα που κρύβουν αλλά για τα σπίτια που κατοικούν. Βέβαια μαζί μ’ αυτούς θα πληρώσουν τον παράλογο φόρο και όλοι οι άλλοι για τους οποίους η ακίνητη περιουσία φορολογείται και ως περιουσιακό στοιχείο. Ηδη τα ακίνητα φορολογούνται και επειδή ηλεκτροδοτούνται…

Ο φόρος αυτός είναι για όποιον κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο, δεν πληρώνει ενοίκιο άρα (σκέπτεται ο σατανικός εγκέφαλος που το σκαρφίστηκε) έχει λιγότερα έξοδα άρα είναι σαν έχει έσοδα. Βέβαια για να έχει ιδιόκτητο ακίνητο ο… άτυχος, έχει καταναλώσει κεφάλαιο ή έσοδα προηγούμενων ετών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Δεν έχει σημασία, πρέπει να βρεθούν φόροι…

Το βαθύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει φοροδιαφυγή, που προφανώς υπάρχει, ούτε το γεγονός ότι λαμβάνονται δυσάρεστα μέτρα που πρέπει αναγκαστικά να ληφθούν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι αρμόδιοι ακολουθούν ένα δρομολόγιο που δεν λύνει προβλήματα. Βάζουν φόρους με κριτήριο την ευκολία είσπραξης όχι την αποτελεσματικότητα, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Προφανώς η είσπραξη νέων φορολογικών εσόδων έχει υψηλή προτεραιότητα. Σίγουρα ο κλάδος των εφοριακών δεν αποτελείται από τους πλέον αθώους δημοσίους υπαλλήλους, για να το πούμε κομψά! Ηταν όμως ανάγκη, αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί η αναδιοργάνωση των εφοριών και να κλείσουν (τώρα) όσες δεν χρειάζονται; Σίγουρα έχουμε περισσότερα σχολεία απ’ όσα χρειαζόμαστε όπως και περισσότερους εκπαιδευτικούς και προφανώς υπάρχουν εφορίες που πρέπει να κλείσουν.

Το γεγονός όμως ότι ξεκινούν ευρύτατη αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού του κράτους, με πολλούς μήνες διαδικασιών και τριβών πριν λειτουργήσει αποτελεσματικά, εφόσον είναι σωστή, αποκαλύπτει το πραγματικό θέμα! Οι αρμόδιοι δεν έχουν την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, ακολουθούν τυφλά το κύμα των γενικών κατευθύνσεων. Πρέπει (σωστά) να μειωθούν οι εφορίες και τις μειώνουν τώρα. Πρέπει (πάλι σωστά) να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, το επιδιώκουν απ’ όπου είναι εύκολο. Τα μικρά σωστά πράγματα, όμως, διαμορφώνουν τελικά ένα μεγάλο λάθος. Ενδεχομένως έτσι και οι φοροφυγάδες οινοποιοί αποκτούν ηθικό πλεονέκτημα. Μήπως δίκαια κρύβουν έσοδα; Αλλωστε θα πληρώσουν τον άδικο φόρο ιδιοκατοίκησης επειδή έχουν μεγάλα σπίτια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή