49 χρόνια πρίν…24.Χ.1963

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΣΕΦΕΡΗΣ: Στοκχόλμη, 23.- Ο Ελλην ποιητής κ. Γεώργιος Σεφέρης, 63 ετών, συγκεντρώνει πολλάς πιθανότητας όπως λάβη το εφετεινόν βραβείον Νομπέλ διά την Φιλολογίαν. Αν του απονεμηθή το βραβείον αυτό, ο κ. Σεφέρης θα είναι ο πρώτος Ελλην που λαμβάνει Νομπέλ. Ο κυριώτερος αντίπαλός του μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Χιλιανός κ. Πάμπλο Νερούντα, 62 ετών, ο οποίος, ως και ο κ. Σεφέρης, είναι παλαιός διπλωμάτης. Πιστεύεται όμως ότι τελικώς ο κ. Σεφέρης θα επιβληθή του αντιπάλου του λόγω των κομμουνιστικών αντιλήψεων του κ. Νερούντα. Ο κ. Νερούντα ήτο και πέρυσιν υποψήφιος διά το Βραβείον Νομπέλ της Φιλολογίας, το οποίον τελικώς έλαβεν ο Αμερικανός συγγραφεύς κ. Τζων Στάινμπεκ. Ο κ. Νερούντα έχει λάβει το Βραβείον Στάλιν, πράγμα το οποίον επιδρά δυσμενώς επί της επιτροπής διά την απονομήν του Βραβείου Νομπέλ. Η περίπτωσις του κ. Νερούντα ενθυμίζει τον διάσημον Αμερικανόν ποιητήν Εζρα Πάουντ, ο οποίος επί δεκαετίας ήτο υποψήφιος διά το εν λόγω βραβείον, το οποίον ουδέποτε του απενεμήθη, διότι ενεφορείτο υπό φασιστικών αντιλήψεων. Ο Εζρα Πάουντ είχεν αποκληθή «ο υποψήφιος, ο οποίος δεν θα λάβη ποτέ το βραβείον».

[Σημ. «Φ»: Τελικώς, το Νομπέλ Λογοτεχνίας απενεμήθη στον Πάμπλο Νερούδα το 1971, μέσα στην «άνοιξη» της προεδρίας στη Χιλή του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Στη φωτογραφία οι Σεφέρης, Παόυντ, Νερούδα.]

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ: Ο αρχηγός της ΕΡΕ [Εθνική Ριζοσπαστική Ενωσις] κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής τερματίζει εντός της εβδομάδος τας περιοδείας του, η δε προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων περιορίζεται κατ’ ουσίαν εις την πρωτεύουσαν από της προσεχούς Δευτέρας. Η Κυβέρνησις [υπηρεσιακή Στυλιανού Μαυρομιχάλη], εξ άλλου, εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη από την εξέλιξιν των πραγμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται ομαλή, θεωρεί ότι η οικονομική κατάστασις ουδεμίαν ανωμαλίαν παρουσιάζει και ουδεμίαν δικαιολογεί ανησυχίαν, προχωρεί δε ταχέως εις την εφαρμογήν των τελευταίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν «αψόγους» εκλογάς [την 3ην Νοεμβρίου]. Σήμερον ολοκληρούται ο αφοπλισμός των ΤΕΑ [Τάγματα Εθνικής Αμύνης], αναμένεται δε ότι θα καταστή δυνατόν να τεθούν συντόμως υπ’ όψιν των κομμάτων οι λεξικογραφημένοι εκλογικοί κατάλογοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή