49 χρόνια πρίν…3.ΧΙ.1963

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΕΒΛΕΠΟΝ ΝΙΚΗΝ ΤΗΣ ΕΡΕ: Ο προεκλογικός αγών ετερματίσθη. Με ηρεμίαν και απόλυτον τάξιν εις ολόκληρον την χώραν οι εκλογείς θα προσέλθουν σήμερον εις τας κάλπας διά να αναδείξουν την νέαν Κυβέρνησιν. Κατά γενικήν εκτίμησιν των αντικειμενικών παρατηρητών, προβλέπεται ότι η ΕΡΕ [Εθνική Ριζοσπαστική Ενωσις – Κωνσταντίνος Καραμανλής] δεν θα εξέλθη εκ της εκλογικής αναμετρήσεως απλώς ως πρώτον κόμμα, αλλ’ ότι θα συγκεντρώση και απόλυτον πλειοψηφίαν των εδρών. Αναμένεται επίσης ότι το εκλογικόν αποτέλεσμα θα ευνοήση εν συνεχεία τα άλλα δύο εθνικόφρονα κόμματα [Ενωσις Κέντρου – Γεώργιος Παπανδρέου και Κόμμα Προοδευτικών – Σπύρος Μαρκεζίνης]. Εις το συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, κατά το μέγιστον ποσοστόν των, αι δεκάδες των ξένων δημοσιογράφων που ευρίσκονται από ημερών ενταύθα, διά τας εκλογάς, μετά τας επαφάς που είχον με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Με την πρόβλεψιν, ότι η ΕΡΕ θα συγκεντρώση την απόλυτον πλειοψηφίαν των εδρών, συμφωνούν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και τα εγκυρότερα όργανα του παγκοσμίου Τύπου.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΝΤΙΕΜ: Νέα Υόρκη, 2.- Υπό δραματικάς συνθήκας έληξεν η οκταετής εξουσία του τέως προέδρου Νγκο Ντιν Ντιέμ του [Νοτίου] Βιετνάμ, όταν μετά την χθεσινήν στρατιωτικήν εξέγερσιν αυτός και ο αδελφός του Νου ηυτοκτόνησαν ή εφονεύθησαν μετά την κατάληψιν του προεδρικού μεγάρου. Η νέα Κυβέρνησις υπεσχέθη να αποδώση τας ελευθερίας εις τον λαόν και να εντείνη τον εναντίον των Βιετκόγκ αγώνα. Εις την Ουασιγκτώνα λέγεται ότι αι Ηνωμέναι Πολιτείαι θα αναγνωρίσουν την νέαν κατάστασιν. Αμερικανικαί δυνάμεις του 7ου Στόλου πλησιάζουν προς το Ν. Βιετνάμ διά να επέμβουν αν υπάρξη ανάγκη. Η εις Λος Αντζελες ευρισκομένη τώρα χήρα Νου [ισχυρά γυνή του παλαιού καθεστώτος], είπεν ότι αν επιβεβαιωθή ο θάνατος του συζύγου της θα μεταβάλη τα σχέδιά της. Τρία μικρά τέκνα της ευρίσκονται εις Σαϊγκόν.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Μία τυμβωρυχία. Ο Παλαμάς υβριζόμενος». Υπό του κ. Μ.[ιχάλη] Γ. Μερακλή. [Επίκριση του βιβλίου – λιβέλλου του Πάνου Καραβία «Ο Παλαμάς αντιποιητικός».]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή