Η επιτυχία θα κριθεί στη μικροοικονομία

Η επιτυχία θα κριθεί στη μικροοικονομία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ουσιαστική μάχη, για εμάς και τις οικογένειές μας, κρίνεται στη μικροοικονομία. Η μακροοικονομική σταθερότητα χρειάζεται για να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά η μονάδα παραγωγής. Πρέπει, λοιπόν, να επιστρέψουμε στα πολλά μικρά και να εξαντλήσουμε τη δημιουργικότητά μας. Πρέπει ο καθένας από εμάς να εμπιστεύεται το περιβάλλον εργασίας, ώστε να δίνει τον καλύτερο εαυτό του στην πραγματική ασχολία του.

Υπάρχουν παραδείγματα γι’ αυτό. Μάθαμε δύο πολύ σημαντικά. Τη συνεργασία μεταξύ Hewlett Packard και Cosco με αφετηρία τον Πειραιά. Την εξασφάλιση και διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής της «Ελαΐς-Unilever» σε συνεργασία με άλλες ελληνικές βιομηχανίες.

Να προσθέσω μία ακόμη. Στις αρχές Οκτωβρίου πωλήθηκε μια ελληνική πολυεθνική, με έξι βιομηχανικές εγκαταστάσεις (Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Περού) και 45 γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία έχει ένα δίκτυο επτά θυγατρικών με 500 ανεξάρτητους εμπορικούς συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Eurodrip ξέρει καλά να ποτίζει «με σταγόνες». Το στάγδην πότισμα αναπτύσσεται συνεχώς: στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 66% τα τελευταία δέκα χρόνια. Την εταιρεία διαχειρίστηκαν με επιτυχία άνθρωποι που επένδυσαν κεφάλαια και φρόντισαν να διοικηθεί με επαγγελματικό τρόπο. Δεν ενεπλάκη σε πολιτικοεπιχειρηματικά παιχνίδια. Δεν χρειάστηκε την εύνοια των τραπεζών. Το ενδιαφέρον δεν σταματά στην εξαγορά μιας επιτυχημένης μονάδας η οποία, όταν ιδρύθηκε, το 1979, ήταν η πρώτη παραγωγός συστημάτων στάγδην άρδευσης. Το ιδιαιτέρως θετικό χαρακτηριστικό της συναλλαγής βρίσκεται και στον αγοραστή. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύσεων, το Paine & Partners των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μεσαίου μεγέθους άμεσης διεθνούς επένδυσης. Η ελληνική οικονομία απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει βιομηχανική, εμπορική και τεχνολογική υπεραξία.

Το ίδιο απέδειξαν, μέσα σε λίγους μήνες, οι Κινέζοι διαχειριστές του δεύτερου προβλήτα. Εβαλαν τάξη στο λιμάνι, περιόρισαν τον κομματικό συνδικαλισμό, ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στους πελάτες τους. Υπερασπίστηκαν την επένδυσή τους και έτσι υπερασπίστηκαν την απασχόληση και παραγωγή πλούτου στην Ελλάδα.

Το ίδιο έπραξε η πολυεθνική Unilever (πάνω από 170.000 άνθρωποι παγκοσμίως) διαδίδοντας στην πιο ανταγωνιστική αγορά ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, ότι δεν θα υποχρεωθεί να γυρίσει στη δραχμή. Η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσα στο 2013 και όχι το 2014, πρέπει να διευκολύνει τις σοβαρές επιχειρηματικές ευκαιρίες που επιβιώνουν, επωάζονται ή θα γεννηθούν. Θα έχει, τότε, κερδίσει την ουσιαστική μάχη: Να πιάσει ο κόσμος δουλειά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή