49 χρόνια πρίν…16.ΧΙ.1963

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΡΙ ΜΠΕΛΙΣΟΒΑ: Βιέννη, Νοέμβριος.- Διά πρώτην φοράν αφ’ ότου εξηφανίσθη από το πολιτικόν προσκήνιον της Αλβανίας, τον Σεπτέμβριον του 1960, το όνομα της κ. Λίρι Μπελίσοβα, άλλοτε μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνεδέθη με συνωμοτικάς ενεργείας παρά τω κ. Κρούστσεφ προς ανατροπήν του Αλβανού ηγέτου στρατηγού Χότζα. Αρθρον δημοσιευόμενον εις την αλβανικήν εφημερίδα «Ζέρι Ι Πόπουλιτ» κατηγορεί τον Σοβιετικόν ηγέτην ότι εχρησιμοποίησε τους εν Αλβανία φίλους του και πράκτοράς του, επιχειρών μέσω αυτών να υπονομεύση το αλβανικόν κόμμα. Η κ. Μπελίσοβα εξηφανίσθη εκ του προσκηνίου προ τριετίας, όταν μαζί με τον κ. Κόκο Τόσκο, άλλοτε μέλος του Πολίτμπυρο, διεγράφη της Κεντρικής Επιτροπής. […] Τα εγκλήματα της κ. Μπελίσοβα είχον χαρακτηρισθή μόνον ως «σοβαρά πολιτικά σφάλματα». […] Οι Αλβανοί ανέμιξαν σήμερον διά πρώτην φοράν απ’ ευθείας την κ. Μπελίσοβα εις την πολιτικήν συνωμοσίαν του κ. Κρούστσεφ. Αυτό αποτελεί ένδειξιν ότι ετοιμάζεται αντισοβιετική πολιτική δίκη εις την Αλβανίαν. Η τελευταία εντυπωσιακή δίκη εις Αλβανίαν που απέληξεν εις τέσσαρας εκτελέσεις έγινεν τον Μάιον του 1961.

«ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ»: Η «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά αναβιβάζεται σήμερον εις την Θεσσαλονίκην από τον θίασον του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με σκηνοθεσίαν του κ. Σωκράτη Καραντινού και σκηνογραφίας και ενδυμασίας του κ. Νίκου Σαχίνη. Λαμβάνουν μέρος: Αλέκα Παΐζη ως Τρισεύγενη, Κατερίνα Βασιλάκου (Ποθούλα), Ηλ. Σταματίου (Πέτρος Φλώρης), Θάνος Τζενεράλης (Μπουρνόβας), Μαρία Γιαννακοπούλου (Κυρ-Αλτάνα), Σ. Δημητρίου (Κυρά Καλή), Αγγ. Τριανταφυλλίδη (γυναίκα του Δεντρογαλή), Μ. Οικονομίδου (Πραξιθέα), Αλ. Πέτσος (Πάνος Τράτας), Κ. Ναός (Νίκαρος), Δ. Βεάκης (Δεντρογαλής), Β. Γκόπης (Κάραλης) κ.ά.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Σε αναζήτηση μιας νέας πεζογραφίας». Υπό του κ. Πέτρου Σ. Σπανδωνίδη. [Αναφέρεται στον Βασίλη Βασιλικό.]

ΡΑΦΤΑΔΕΣ: Αυτήν την εποχήν τα περισσότερον απησχολημένα εργαστήρια των Αθηνών είναι τα ραφεία. Εις οποιανδήποτε συνοικίαν και αν ευρεθή κανείς αργά το βράδυ, όταν έχουν κλείσει όλα τα καταστήματα, οι ράπται της πρωτευούσης διανυκτερεύουν, κάποτε και πέραν από τα μεσάνυκτα. […] Αλλοι ράβουν καινούργια κοστούμια, άλλοι γυρίζουν τα παλαιά, τέλος άλλοι τα προσαρμόζουν εις τας απαιτήσεις της μόδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή