49 χρόνια πρίν στην «Κ» 19.ΧΙ.1963

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 19.ΧΙ.1963

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΡΑΚ: Λονδίνον, 18.- Νέον στρατιωτικόν πραξικόπημα εξερράγη εις το αλληλοσπαρασσόμενον Ιράκ, υπό την ηγεσίαν του προέδρου της χώρας αυτής, στρατάρχου Αρεφ, σήμερον την πρωίαν. Καθ’ όλας τας ενδείξεις το κίνημα τούτο, που ενηργήθη υπό του ιρακινού στρατού, επεκράτησεν απολύτως. Ο πρόεδρος Αρεφ (φωτογραφία) και ανώτεροι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού ανέτρεψαν το καθεστώς του κόμματος Μπάαθ, που είχεν επικρατήσει εις την χώραν, μετά την ανατροπήν του Κάσεμ, και προέβησαν εις την διάλυσιν της παραστρατιωτικής οργανώσεως της εθνοφρουράς, η οποία είχεν συγκροτηθή υπό των μπααθιστών. Εις ομιλίαν του από ραδιοφώνου, ο στρατάρχης Αρεφ εξήρεν τον ρόλον που διεδραμάτισεν η Αίγυπτος του συνταγματάρχου Νάσερ διά την απελευθέρωσιν των αραβικών λαών. [Σημ. «Φ»: Πρόκειται για τον Αμπντέλ Σαλάμ Αρεφ αδελφό του μετέπειτα επίσης προέδρου Αμπντέλ Ραχμάν Αρεφ.]

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λαϊκή συναυλία υπό την διεύθυνσιν του κ. Μίκη Θεοδωράκη, κατά την οποίαν θα εκτελεσθούν παλαιαί και νέαι συνθέσεις του, δίδεται την προσεχή Δευτέραν (25 Νοεμβρίου 1963) εις το θέατρον «Κεντρικόν». Μεταξύ των έργων που θα εκτελεσθούν, είναι και τα μελοποιηθέντα υπό του κ. Θεοδωράκη τραγούδια του ποιητού κ. Γ. Σεφέρη. Θα μετάσχουν οι τραγουδισταί Ντόρα Γιαννακοπούλου και Γρ. Μπιθικώτσης.

ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ: Ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος «Οι Εκδόσεις των Φίλων» έθεσεν εις κυκλοφορίαν και εις εξαιρετικώς καλαίσθητον τόμον, το μυθιστόρημα του κ. Παντελή Πρεβελάκη «Η κεφαλή της Μέδουσας». Το μυθιστόρημα έχει ως υπότιτλον «Εμα έτος μαθητείας στον αιώνα μου» και αποτελεί πράγματι μαρτυρίαν περί της αγωνίας και των προβλημάτων της εποχής μας.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: Φιλολογικαί έρευναι. «Τα «Κερκυραϊκά» του Α.[νδρέα] Μουστοξύδη». (Η μετάφρασις και η έκδοσίς των). Υπό του κ. Παναγ. Δ. Μαστροδημήτρη.

ΡΕΞ ΟΥΩΡΝΕΡ ΓΙΑ ΣΕΦΕΡΗ: Νέα Υόρκη, 18.- Η εβδομαδιαία επιθεώρησις εκδόσεως νέων βιβλίων των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αφιερώνει μακρόν άρθρον εις την προσωπικότητα του Γεωργίου Σεφέρη. Το σχετικόν άρθρον εγράφη υπό του ποιητού και μυθιστοριογράφου κ. Ρεξ Ουώρνερ, ο οποίος άλλωστε έχει μεταφράσει εις την αγγλικήν το «Ποιήματα» του Σεφέρη που εξεδόθησαν ενταύθα το 1961.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή