ΑΠΟΨΕΙΣ

Περιφρούρηση και καθαριότητα στο ΑΠΘ

Σα τις κατ’ έθιμον φασαρίες που γίνονται σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου η Αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα στη Θεσσαλονίκη στα οποία ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για διάφορα αδικήματα. Διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου κατέφυγε ομάδα κουκουλοφόρων η οποία είχε επιδοθεί σε βανδαλισμούς.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που συνελήφθησαν ήταν οι ταραξίες ή αν είναι ένοχοι κάποιων αδικημάτων. Αυτά θα τα κρίνει το δικαστήριο. Ομως, η Πρυτανεία του ΑΠΘ ήδη εξέδωσε αθωωτική απόφαση. «Η εισβολή των ΜΑΤ είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν και να συλληφθούν και φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια και οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να προστατέψουν το πανεπιστήμιο από αυτά».

Η ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι μια άλλη ομάδα φοιτητών επιτέθηκε με ξύλινα κοντάρια στους αστυνομικούς, οι οποίοι πήγαν να πιάσουν τους ταραχοποιούς και προφανώς γι’ αυτό προχώρησαν σε συλλήψεις και των «φρουρών». Αν ισχύει αυτό τότε πρέπει να αναρωτηθούμε τι σόι περιφρούρηση έκαναν οι (εντεταλμένοι από την Πρυτανεία;) φοιτητές. Περιφρουρούσαν το πανεπιστήμιο από τους ταραχοποιούς, ή τους προστάτευαν για να μην συλληφθούν; Επιπλέον: είναι δουλειά των φοιτητών η περιφρούρηση δημόσιων χώρων, όπως είναι τα ΑΕΙ; Εκεί πάνε για να σπουδάσουν και όχι για να το παίζουν μπράβοι. Ετσι κι αλλιώς πληρώνουμε ένα σκασμό αστυνομικούς γι’ αυτή τη δουλειά· κάποιοι θα μπορούσαν να διατεθούν από την ΕΛ.ΑΣ. για «περιφρούρηση», αν φυσικά το ζητούσαν οι πρυτανικές αρχές.

Το περίεργο όμως είναι η άποψη του δικηγόρου των συλληφθέντων, ο οποίος εκ της θέσης του πρέπει να γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα. «Οι συλληφθέντες», είπε, «αποτελούν το αγωνιστικό κομμάτι του φοιτητικού κινήματος που περιφρουρούσαν εκείνη τη στιγμή την απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων» (Δελτίο ΝΕΤ 18/11/2012)

Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν ότι ούτε και αυτή είναι δουλειά των φοιτητών. Πώς περιφρουρείται μια απεργία των εργολαβικών; Υπήρξαν καταγγελίες καθηγητών στο ΑΠΘ ότι μόλις καθάρισαν τους χώρους διδασκαλίας τους προπηλακίστηκαν από συμπαραστάτες των απεργών και την επόμενη μέρα βρήκαν τα σκουπίδια που είχαν μαζέψει πάνω στις έδρες τους.

Ηταν αυτή δουλειά όσων «περιφρουρούσαν» την απεργία; Και ποιων συγκεκριμένα; Η Δικαιοσύνη οφείλει να το ελέγξει, όπως επίσης πρέπει να ελέγξει τις καταγγελίες του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) κ. Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι «οι κινητοποιήσεις των εργολαβικών του ΑΠΘ ξεκίνησαν με τις ευλογίες και την προτροπή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, που ήθελαν να εκβιάσουν το υπουργείο Παιδείας να τους δώσουν χρήματα» και ότι ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ζητούσε από τους εργολαβικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το ΕΚΘ, να προχωρήσουν σε καταλήψεις του υπουργείου Παιδείας, καλύπτοντάς τους μάλιστα τα έξοδα των κινητοποιήσεων.

Αυτά πρέπει να τα ψάξει η Δικαιοσύνη, διότι αν υπάρχει αυτό «το αγωνιστικό κομμάτι του φοιτητικού κινήματος που περιφρουρεί την απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων», μαζί με τα λεφτά της Πρυτανείας για καταλήψεις μπορούμε να καταλάβουμε πώς έγινε μπάχαλο επί τόσο καιρό το ΑΠΘ.