Η «προδοσία» των δημάρχων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έτυχε να γνωρίζω τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Μανόλη Χατζησυμεωνίδη ούτε την ομόλογό του Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου. Τους έμαθα διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, με την οποία ο πρόεδρός της κ. Θέμης Μπαλασόπουλος και οι περί αυτόν μας πληροφορούσαν «για τους αιρετούς της Τ.Α. που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον κ. Φούχτελ και τον κ. Ράιχενμπαχ, με βασικό στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας και τοπικής περιουσίας στους σύγχρονους κατακτητές»! Τα ονόματά τους φιγουράριζαν σε περίοπτη θέση στη λίστα των «δωσιλόγων».

Αναρωτήθηκα τι «εθνικό έγκλημα» μπορεί να διέπραξαν αυτοί οι άνθρωποι και με το «πατριωτόμετρο» ο αυτόκλητος «εθνικός εισαγγελέας» κ. Μπαλασόπουλος τους βαθμολόγησε κάτω από τη βάση. Αναζήτησα, λοιπόν, τα στοιχεία που συνθέτουν το εναντίον τους «κατηγορητήριο» και ιδού τι έβγαλε το ρεπορτάζ.

Η φύση προίκισε την πόλη της Καστοριάς με μια υπέροχη λίμνη, την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί να σκοτώσει. Επί πολλά χρόνια υποφέρει από ευτροφισμό, στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλαν τα μέγιστα η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στις παραλίμνιες περιοχές και τα σκουπίδια. Με στόχο να καταστήσει τη λίμνη εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης, αφού πρώτα εξυγιανθεί, η δημοτική αρχή στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ζήτησε τη συνδρομή των Γερμανών που διαθέτουν προηγμένη τεχνογνωσία. Την έχουν εφαρμόσει μάλιστα με επιτυχία στη λίμνη της Κωνσταντίας στα σύνορα Βάδης – Βυρτεμβέργης και Ελβετίας, που είχε το ίδιο πρόβλημα. Με έξοδα της γερμανικής πλευράς, αντιπροσωπεία του δήμου μετέβη στην Κωνσταντία όπου βρέθηκε ενώπιον ενός εκπληκτικού θερέτρου. Ειδικοί από τη Γερμανία ήρθαν, χωρίς να ξοδευτεί ο δήμος, στην Καστοριά, εξέτασαν τη λίμνη και πρότειναν συγκεκριμένο σχέδιο για τον καθαρισμό της. Μένει τώρα να αποφασίσει η δημοτική αρχή, αφού εξασφαλίσει την άδεια του κ. Μπαλασόπουλου φαντάζομαι, αν θα καθαρίσει τη μολυσμένη από τη «γερμανική μπότα» λίμνη ή θα την αφήσει να πεθάνει «εθνικά υπερήφανη».

Η «προδοσία» της κ. Βρυζίδου είναι ακόμα πιο βαριά. Δέχτηκε από τον Γερμανό πρόξενο κ. Ομπερμάγιερ, το ποσό των 27.000 ευρώ για την ανέγερση της εκκλησίας στο χωριό Μεσόβουνο, το οποίο στην κατοχή εκθεμελιώθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα και οι 350 κάτοικοί του σφαγιάστηκαν. Το χειρότερο; Ζήτησε τη βοήθεια του προξενείου για την εξεύρεση αγοραστών της τοπικής παραγωγής μήλων και κερασιών στη Γερμανία.

Παρακολούθησα τη συνέντευξη του συνδικαλιστικού αστέρα της ΠΟΕ – ΟΤΑ στους «Νέους Φακέλους» του ΣΚΑΪ. Ψέλλιζε δικαιολογίες «περί παρεξηγήσεων» όταν ήταν να απαντήσει για τα «εθνικοπατριωτικά πιστοποιητικά» και για τους τραμπουκισμούς εις βάρος του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή στο νου μου ήρθε η ρήση του Κλεμανσό, για ποιους ο πατριωτισμός αποτελεί έσχατο καταφύγιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή