ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν όλα έχουν πάει κατά τας γραφάς των μη Ελληνοσύρων Μάγια, αυτό το κείμενο -και συνολικά η εφημερίδα που το φιλοξενεί και όλες οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες της οικουμένης- δεν θα διαβαστεί ποτέ. Και τούτο επειδή ο κόσμος (εξαιρουμένης της γαλλικής κώμης Μπουγκαράς) είναι από προχθές, 21.12.12, μια ενοχλητική ανάμνηση στον νου κάποιου από τους αμέτρητους θεούς στους οποίους πίστεψε η ανθρώπινη ανάγκη. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει όταν, εκτός από το θιβετιανό κείμενο «Καλακάχρα Τάντρα» που βεβαιώνει ότι το 2012 θα συμβεί κάτι σαν Δευτέρα Παρουσία· εκτός από μια ινδουιστική προφητεία ότι ομοίως το 2012 θα εμφανιστεί ένας καινούργιος κόσμος· εκτός από την αναγγελία των Ινδιάνων Χόπι της Αριζόνας περί ελεύσεως του Χλωμού Ανθρώπου και εκρήξεως παγκοσμίων πολέμων επίσης το 2012· εκτός από τους «αντισυμβατικούς αστρονόμους» του Διαδικτύου που, βάζοντας τα γυαλιά στη ΝΑΣΑ, κηρύττουν πως η Γη θα πληγεί από τον Πλανήτη Χ ή Νιμπούρου και ο Μελ Γκίμπσον δεν θα προλάβει να μας σώσει, όπως στον «Αρμαγεδδώνα» εκτός από την Εριδα, έναν μικρό πλανήτη που βαρέθηκε να στριφογυρνάει έξω από το πλανητικό μας σύστημα και έρχεται κι αυτή καταπάνω μας με διαθέσεις ολοκαυτώματος· εκτός από την επικείμενη αφανιστική «γαλαξιακή ευθυγράμμιση», προγραμματισμένη ομοίως για τις 21.12.12., την ίδια μέρα λέει που θα γιγαντωθούν οι ηλιακές κηλίδες· εκτός από τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Αγαθάγγελο που έσπευσαν να προσθέσουν στον απαραίτητο Νοστράδαμο και στους λοιπούς ξένους συντελειολόγους οι εν Ελλάδι τηλεοπτικοί ειδήμονες – έμποροι (δυστυχώς μια προφητεία του Τειρεσία σε νεοανακαλυφθείσα περγαμηνή είναι γραμμένη στο βουστροφηδόν τυφλό σύστημα της εποχής του και δεν αποκωδικοποιήθηκε ακόμα, αν και είναι ευδιάκριτο το επαναλαμβανόμενο ΚΒ.ΙΒ.ΙΒ)· εκτός απ’ όλα αυτά τα εικοτολογικά λοιπόν, μιλούν και οι αυστηροί αριθμοί.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω από το βιβλίο του Lawrence E. Joseph «Αποκάλυψη 2012: Μια επιστημονική έρευνα πάνω στις προβλέψεις για το τέλος του πολιτισμού» (Κέδρος, μτφρ. Εύη Χατζηγεωργίου): «Στον περίεργο τρόπο υπολογισμού που έχουν οι Μάγια ένας χρόνος έχει 360 μέρες. Οι εναπομένουσες 5,25 μέρες (4×0,25, υπολογίζοντας και το δίσεκτο έτος) θεωρούνται «εκτός χρόνου». […] Κατά συνέπεια 5.200 έτη των Μάγια [ίσον ένας «Ηλιος»] μεταφράζονται σε περίπου 5.125 γρηγοριανά έτη. Από τότε που εμφανίστηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός έχουμε ολοκληρώσει τρεις Ηλιους και τώρα συμπληρώνουμε τον τέταρτο Ηλιο, ο οποίος θα λάβει τέλος στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. […] Στις 22 Δεκεμβρίου 2012, μια μέρα μετά την αποκάλυψη, αν τελικά έρθει αυτή η μέρα, θα είναι για μια ακόμη φορά η μέρα 0.0.0.0.1». Ξανά από την αρχή δηλαδή. Οχι φινίτο. Αλλά αυτό που πουλάει καλά είναι πάντα η καταστροφή.

Ιδού ωστόσο η δική μου εκδοχή για το τι συμβαίνει με το καταραμένο 21.12.12, που ήρθε μάλιστα λίγο μετά το τρισευλογημένο 12.12.12, στη διάρκεια του οποίου αυξήθηκαν οι γάμοι σε πολλές χώρες (όχι πάντως στην Ελλάδα, όπου η παιδοποιία τιμωρείται φορολογικά): Πρώτα πρώτα, σπάμε το 21.12.12 σε τρία ίσα μέρη. Βήμα δεύτερον, επιστημονικό: 2+1 (η μέρα, η εικοστή πρώτη) ίσον 3. Επειτα, 1+2 (ο μήνας, ο δωδέκατος) ίσον και πάλι 3. Επιπλέον, 1+2 (το έτος, το ’12) ίσον 3, άλλη μια φορά. Εχουμε δηλαδή τρία τριάρια στη σειρά: 333. Αν τώρα πολλαπλασιάσουμε το 333 με το δύο (το οποίο «δεν είναι τυχαίο» ότι βρίσκεται τρεις φορές στο 21.12.12), προκύπτει ο θανάσιμος αριθμός του Θηρίου: 666. Εμ, τι καλό να περιμένεις από μια τέτοια μέρα;

Βέβαια, στον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε, εκτός από τους μοιρασμένους σε αλληλοαγαπώμενα δόγματα χριστιανούς, υπάρχουν και βουδιστές, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, δωδεκαθεϊστές, κρυφομιθραϊστές, λάτρεις της Αματερασού, του Μιξκοάτλ ή του Μμπέντζα, άθεοι κι ένα σωρό άλλοι, οι οποίοι αδιαφορούν πλήρως για το Θηρίο και τον αριθμό του ή δεν τα ξέρουν καν· κατά συνέπεια, η «θηριώδης» συντέλεια, αν άκουγαν γι’ αυτήν, θα τους φαινόταν εξωφρενική. Δεύτερον, δεν είναι καν σίγουρο ότι ο αριθμός του Θηρίου είναι το 666 και όχι το 667 ή κάποιο άλλο, όπως υποστηρίζουν μελετητές των Γραφών, τα συμπεράσματα των οποίων ακυρώνουν την εκστρατεία κατά του 666 και των «Εβραίων συνωμοτών» όσων ήταν χρυσαυγίτες πριν εμφανιστεί η Χ.Α. Και πάλι λοιπόν τίθεται εν αμφιβόλω η προφητεία, αν και οι πεπεισμένοι για το 666 (ένα μεγάλο τμήμα του χριστεπωνύμου πληρώματος) είναι τόσο πρόθυμοι να αποδεχτούν ότι σφάλλουν όσο πρόθυμοι είναι όσοι πιστεύουν φανατικά στα ζώδια να αποδεχτούν ότι όσα διαβάζουν για τον Σκορπιό ή τον Λέοντα είναι εξ αρχής λαθεμένα, διότι οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου είναι δεκατρείς και όχι δώδεκα. Παλαιόθεν, και για να διευκολύνουν τους υπολογισμούς τους, οι αστροζωδιολογούντες (τα ωροσκόπια είναι η μεταφυσική των ανοήτων έλεγε ο Αντόρνο, και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη χολιγουντιανού τύπου εσχατολογία) αφαίρεσαν από τον ουρανό τον αστερισμό του Οφιούχου.

Ωστόσο, μέσα σ’ αυτήν την παραζάλη της «Νέας Εποχής» μας, με τη φοβική λατρεία της για τους εξωγήινους (η οποία απέκτησε νέα ερείσματα μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ για τον άκρως απόρρητο «Φάκελο-ΟΥΦΟ» που παραλαμβάνει κάθε πρόεδρος της Ρωσίας) και με τη διακίνηση μιας ντουζίνας καταστροφολογικών σεναρίων, ο ορθολογισμός συνεχίζει να αντέχει. Ιδού, λ.χ., οι λιγοστοί εναπομείναντες απόγονοι των Μάγια: Εστω ως εμπειρικοί γνώστες ή εμπιστευόμενοι την παράδοσή τους και τη συλλογική τους μνήμη, ξεκαθάρισαν πριν από λίγες μέρες (πιθανόν εις ώτα μη ακουόντων) ότι οι πρόγονοί τους δεν μιλούσαν για το τέλος του κόσμου, αλλά για το τέλος ενός κύκλου χρόνου, που ταυτίζεται με την αρχή ενός νέου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν οι αρχαιολόγοι, μελετώντας νέες «σελίδες» του ημερολογίου των Μάγια.

Ολα τούτα όμως δεν μείωσαν τη δουλειά όσων εμπορεύονται εσχατολογίες, φαντασιοπληξίες, ιδεοληψίες και δεισιδαιμονίες, δηλαδή καθαρή ιδεολογία. Στα θέματα αυτά άλλωστε η ζήτηση είναι δεδομένη, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Στον τόμο «2012: Η προφητεία των Μάγια» του National Geographic παρατίθενται καμιά τριανταριά τίτλοι βιβλίων, ντοκιμαντέρ και ταινιών που… δωδεκαλογούν και τρομάζουν. Μα δεν πειράζει. Συντέλεια ήταν και πέρασε, όπως μαρτυρεί και το ότι τώρα διαβάζετε τούτο το κείμενο. Και αν δεν το διαβάζετε, αγαπητοί, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Καλές σας γιορτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή