Greek statistics vs πραγματικότητας

Greek statistics vs πραγματικότητας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως αναμενόταν, αλλά πριν καν περάσουν 24 ώρες από την παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων για την άσκηση κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, η Ευρώπη αντέδρασε. Η Κομισιόν κάλυψε πλήρως τον Α. Γεωργίου, τα στατιστικά στοιχεία και τις μεθόδους με τα οποία το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 έφτασε στο 15,6% του ΑΕΠ, έπειτα από συνεχείς διορθώσεις. Η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν όχι μόνο δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την ακρίβειά τους, αλλά και δεν αφήνει αμφιβολία ότι θεωρεί απαράδεκτη την ποινική δίωξη του Α. Γεωργίου και δύο συνεργατών του. Ανάλογη, άλλωστε, ήταν η τοποθέτηση των Βρυξελλών, όταν στις αρχές του 2012 οι οικονομικοί εισαγγελείς παρέπεμψαν την ίδια υπόθεση στη Βουλή, πριν καταθέσει ο Α. Γεωργίου, για να εξετασθούν πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η πρόβλεψη είναι πλέον ότι η νέα εξέλιξη θα βάλει πάλι τη χώρα στο στόχαστρο των επικριτών της, εκείνων δηλαδή που τη θεωρούν «ειδική περίπτωση» με την πλήρη σημασία του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού και ουσιαστικά ξένο σώμα στην Ευρωζώνη. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν θα μπορούν να φτάσουν στα άκρα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει πάλι συζήτηση περί «greek statistics», ενώ είχε επιτευχθεί έπειτα από πολλές πιέσεις να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να γίνονται δεκτά ως αξιόπιστα τα στοιχεία που έστελνε η Αθήνα στη Eurostat. Είχε προηγηθεί δέσμευση της Ελλάδας για παροχή αξιόπιστων στοιχείων, τα οποία όλες οι προηγμένες χώρες θεωρούν διαχρονικά ως προϋπόθεση για να μπορούν να παρακολουθούν την πραγματική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας τους. Ολες, πλην Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς πιστεύουν πως μπορεί να υπάρχει βάση στις καταγγελίες μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ και κάποιων βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης ότι τα στοιχεία του ελλείμματος αλλοιώθηκαν, ώστε η χώρα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης – ΔΝΤ, δεχόμενη ταυτόχρονα τους σκληρούς όρους του Μνημονίου. Αυτή ήταν η στάση τους από την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης, το διαπιστωμένο έλλειμμα, έπειτα από διόρθωση της Eurostat ήταν στο 13,8% του ΑΕΠ και μετά κατέληξε στο 15,6%. Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τη βασική μάρτυρα κατηγορίας να περιφέρεται στα μίντια και να υποστηρίζει ότι το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο και από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης το 2009, όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το υπολόγιζε πάνω από 10% εκείνη την εποχή…

Αγνωστο πού και πώς θα καταλήξει τώρα η υπόθεση, αλλά είναι σίγουρο ότι η εξέλιξή της θα παρακολουθείται στενά από εταίρους και δανειστές. Αυτό δεν εμπόδισε την ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τη Χρυσή Αυγή και κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ξιφουλκήσουν. Η παραγγελία, μάλιστα, των οικονομικών εισαγγελέων είναι να ερευνηθεί αν υπάρχει και ιθύνων νους πίσω από τις υποτιθέμενες αλλοιώσεις, εννοώντας τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου ή ακόμη και αυτόν τον Π. Τόμσεν. Τυχαία οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατέθεσαν μήνυση κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή