Αγανακτισμένοι της Βουλγαρίας

Αγανακτισμένοι της Βουλγαρίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως άριστος λαϊκιστής, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει αυξημένο το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης. Και ήταν αυτό που τον οδήγησε στην αιφνιδιαστική παραίτηση, του ιδίου και της κυβέρνησής του, προκαλώντας πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές.

Βουλευτικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί στη Βουλγαρία ούτως ή άλλως για τις 7 Ιουλίου, αλλά ο απρόβλεπτος Μπορίσοφ με την απρόσμενη κίνησή του επισπεύδει τις κάλπες, κατά δύο μήνες περίπου. Οι λόγοι της παραίτησης που προέβαλε από το βήμα του Κοινοβουλίου, ότι, δηλαδή δεν μπορεί να βλέπει την αστυνομία του να ξυλοφορτώνει στην κεντρική πλατεία της Σόφιας αγανακτισμένους διαδηλωτές, ελάχιστους, ακόμα και δικούς του, έπεισαν. Ο Μπορίσοφ, ως παλιός αστυνομικός σε σκληρές εποχές και με θητεία στη «νύχτα», δεν συγκινείται εύκολα από κλομπ και δακρυγόνα. Τάραξε όμως την ακοή του «η μυστική βουή των πλησιαζόντων γεγονότων» και έπαιξε το χαρτί του αιφνιδιασμού.

Δεν φοβόταν τους πολιτικούς του αντιπάλους, που ούτως ή άλλως δεν έχουν καταφέρει να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Τρόμαξε στην καθημερινή θέα χιλιάδων απλών ανθρώπων στους δρόμους να κραυγάζουν «κάτω η μαφία» και να αξιώνουν αλλαγή του συντάγματος και, κάποιοι, του πολιτεύματος. Και επιχείρησε να εκτονώσει την οργή, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι θα περιορίσει την τεράστια φθορά που ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα είχαν στο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι.

Θέλησε να προλάβει μια πιθανή πολιτική συγκρότηση, με πρόγραμμα και ηγεσία, του αυθόρμητου κινήματος των πολιτών που θα μπορούσε να καταστεί απειλή για τον ίδιο και να ανατρέψει τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση μπορεί να τον κατηγόρησε για θεατρινισμό, αλλά κατά βάθος ανακουφισμένη πρέπει να αισθάνεται αφού και προς το δικό της συμφέρον είναι να ξεφουσκώσει το κύμα διαμαρτυρίας, προτού γίνει ποτάμι και συμπαρασύρει και την ίδια.

Τι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι που με αφορμή την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος βγήκαν στις πλατείες και στα πεζοδρόμια αποφασισμένοι να συγκρουστούν; Σίγουρα φτωχοί και εξαθλιωμένοι από την πολύχρονη σκληρή λιτότητα και απελπισμένοι, καθώς δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Πολιτικά δεν έχουν ακτινογραφηθεί και επί του παρόντος εμφανίζονται πολύχρωμοι και ανοργάνωτοι, ενώ στις διαδηλώσεις τους εμφανίστηκαν συντεταγμένα ομάδες νεοναζί, οπαδοί του αρχηγού της φιλοχιτλερικής νεολαίας Κρίστο Λούκοφ. Πρόκριμα για το μέλλον τους, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές στη γείτονα, αναμένεται να αποτελέσουν οι συγκεντρώσεις που οργανώνουν μεθαύριο Κυριακή στη Σόφια. Θα δείξει, υποστηρίζουν, από τον κόσμο που θα προσέλθει, τον δυναμισμό του συγκεντρωμένου πλήθους και τα συνθήματα εάν κάτι καινούργιο πάει να γεννηθεί εν όψει των εκλογών ή τα ψεύτικα δάκρυα του Μπορίσοφ θα σβήσουν τη φωτιά που πάει ν’ ανάψει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή