Απόψε, η επίσημη «πρώτη» της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού με «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του O’ Νιλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά πέρα από σύνορα χρόνου…

Απόψε, η επίσημη «πρώτη» της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού με «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του O’ Νιλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά πέρα από σύνορα χρόνου…

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εμφύλιος πόλεμος τέλειωσε στις ΗΠΑ το 1865 και βρίσκει τον Φεβρουάριο του 2013 σε συνεχή επικαιρότητα με τα αποτελέσματα και τη δίνη των συναισθημάτων που προκάλεσε… Στον κινηματογράφο η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Lincoln» με 12 υποψηφιότητες για τα Oscars της Αμερικανικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών κυριαρχεί στις οθόνες όπου προβάλλεται, με τον Daniel Day-Lewis να ερμηνεύει αυτός, ένας Αγγλοϊρλανδός, τον εμβληματικό πρόεδρο της ιστορίας της Αμερικής. Θεωρείται «φαβορί» για το Οσκαρ ερμηνείας α΄ ανδρικού ρόλου και στο ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα έχει έναν αληθινό φίλο της να χειροκροτήσει, όταν ο Daniel ανέβει στη σκηνή του Dolby Theater στο L.A. να πάρει το τρίτο του Οσκαρ! Αλλά και στην Αθήνα, απόψε, είναι η πρεμιέρα του έργου του Αμερικανού Γιουτζίν O’ Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, δραματουργική επεξεργασία του ιδίου και του Σάββα Κυριακίδη, με ένα εξαίρετο σύνολο ηθοποιών σε πρωταγωνιστικούς ρόλους! Ατμοσφαιρικό δράμα χαρακτήρων «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», θέλει τον μύθο της «Ορέστειας» να μεταγράφεται από τον διάσημο δραματουργό του 20ού αιώνα σε μια τριλογία, στην εποχή τού «Οσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ, αλλά στον Βορρά, όπου όμως πρωτεύει και μετρά πιο πολύ ο προβληματισμός των ηρώων της. Προχωρώντας πάρα πέρα ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής τού Εθνικού Θεάτρου, δίνει την ιστορία του στρατηγού Μάνον, της γυναίκας του Κριστίν και των παιδιών τους, του Οριν και της Λαβίνια, με βαθιές πληγές του παρελθόντος, που καλούν τους σημερινούς θεατές να πάρουν θέση στα αιώνια θέματα του έρωτα, του μίσους, της εξάρτησης, της εκδίκησης. Τη διανομή συνθέτει μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών με πρωταγωνιστικούς ρόλους: στρατηγός Εζρα Μάνον στη New England στον Βορρά ο Ακύλας Καραζήσης, Κριστίν Μάνον η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η κόρη τους Λαβίνια – Μαρία Πρωτόπαππα, ο γιος Οριν – Χρήστος Λούλης και οι Γιώργος Γάλλος ως πλοίαρχος Ανταμ Μπραντ, Αργύρης Πανταζάρας ως λοχαγός Πίτερ Νάιλς, η Γιούλικα Σκαφιδά ως Χέιζελ και στον ρόλο του Σεθ, επιστάτη των Μάνον, ο Χρήστος Στέργιογλου. H παράσταση κρατά ανοιχτή τη συνομιλία με το σήμερα, και οι θεατές -ο χορός- τους οποίους υποδύονται η Θέμις Μπαζάκα, η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Γιώργος Κοτανίδης και ο Χάρης Τσιτσάκης, επεμβαίνουν μέσα και πίσω από τη δράση επί σκηνής. Απόψε, ώρα 20.30, είναι η επίσημη πρεμιέρα που επρόκειτο να δοθεί, χθες, Πέμπτη, αλλά λόγω της απεργίας μετατέθηκε. Οι ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του Πάνου Κοκκινιά, από την πρόβα, δίνουν το κλίμα της εποχής, αλλά και την ένταση των συναισθημάτων. Πηγαίνουμε στην πρεμιέρα με τη χαρά αλλά και τις απαιτήσεις που πρέπει να ‘χει ένας θεατής από ένα έργο του Eugene O’ Neal σε ένα θέατρο με την παράδοση του Εθνικού.

Μπάντεν Πάουελ ( 1857 – 1941) «Το χθες συναντά το σήμερα»

Εορτασμός της Ημέρας Σκέψης 2013 του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.30 στην αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης του ΣΕΠ (Πτολεμαίων 1, Αθήνα, 1ος όροφος). Μετά το τέλος της εκδηλώσεως θα τελεσθούν τα εγκαίνια της αίθουσας «Δημήτριος «PAN» Αλεξάτος» του Μουσείου Ελληνικού Προσκοπισμού (6ος όροφος) και θα ακολουθήσει ξενάγηση. Ενδυμα βαθμοφόρων Προσκοπική Στολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή