Επιτέλους, ένα καλό νέο για την Κύπρο (μέσω Γερμανίας!) έρχεται να ρίξει φως σε μια δύσκολη ώρα. Επειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη, κλεμμένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί που είχαν αρπάξει Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι από τα Κατεχόμενα επιστρέφουν στην πατρίδα. Η μάχη των Κυπρίων με τους αποκαλούμενους «Εμπόρους του Θεού» φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Πρόκειται για τα εκατοντάδες αντικείμενα που είχαν βρεθεί πριν από 15 χρόνια στο διαμέρισμα του Τούρκου αρχαιοκαπήλου Αϊντίν Ντικμέν στη Γερμανία. Τη Δευτέρα, το εφετείο του Μονάχου απέρριψε προσφυγή του αρχαιοκαπήλου, ο οποίος είχε επιχειρήσει να ανατρέψει παλαιότερη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου για την επιστροφή των θησαυρών στη Μεγαλόνησο. Ανάμεσά τους τμήμα από τα περίφημα μωσαϊκά της Παναγίας της Κανακαριάς, του Αποστόλου Ανδρέα και του Αποστόλου Θωμά, τα οποία έχουν τεράστια συναισθηματική αξία για τους Κυπρίους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Η απόφαση αυτή έχει τελεσίδικο χαρακτήρα, ωστόσο, ο Ντικμέν έχει θεωρητικά- το δικαίωμα να προσφύγει και πάλι για αναθεώρηση στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
Μετά τη διχοτόμηση, κυπριακά μοναστήρια και εκκλησίες λεηλατήθηκαν υπό το βλέμμα των στρατιωτών των Ηνωμένων Εθνών από διεθνείς σπείρες αρχαιοκαπήλων. Εικονίσματα, νωπογραφίες και μωσαϊκά, μερικά εκ των οποίων από την πρωτοχριστιανική περίοδο, διοχετεύθηκαν έτσι στη μαύρη αγορά. Η αξία των κλοπιμαίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σήμερα σε τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Αρκετά χρόνια αργότερα, μια Κύπρια που έμενε μόνιμα στην Ολλανδία, η Τασούλα Χατζητοφή, οργάνωσε με τη βοήθεια της κυπριακής εκκλησίας ένα ολόκληρο σχέδιο εντοπισμού και διάσωσης, ερχόμενη μάλιστα σε επαφή με τους λαθρεμπόρους που τα διακινούσαν. Ετσι βρέθηκε η αστυνομία στα χνάρια του Ντινκμέν, ο οποίος είχε 233 αντικείμενα στην κατοχή του.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ», ο αρμόδιος δικαστής του εφετείου του Μονάχου Στέφαν Αντορ δήλωσε ότι ειδικοί επιστήμονες και εκτιμητές έχουν αποσαφηνίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κειμηλίων. Η συνθήκη αυτή ήταν απαραίτητη ώστε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει τη συγκατάθεσή του στην επιστροφή. Ενα από τα προβλήματα, πάντως, είναι το γεγονός ότι δεν ήταν σαφές για το γερμανικό δικαστήριο αν αν τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στο ψευδοκράτος. Τελικά, το Εφετείο του Μονάχου δέχεται ότι η αποκαλούμενη «Δημοκρατία της Β. Κύπρου» δεν έχει νομική προσωπικότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ενιαίο κράτος, γι αυτό και πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς η νομοθεσία του 1930, που ορίζει τα αντικείμενα ως περιουσία του κυπριακού κράτους.