49 χρόνια πρίν… 1 και 2.IV.1964

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ο πρόεδρος Γκουλάρ (φωτογραφία) απηύθυνεν απόψε προειδοποίησιν προς τους αντιπάλους του, όπως συμμορφωθούν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόση και κατηγόρησεν εν συνεχεία τας ξένας εταιρίας που ευρίσκονται εις την χώραν του, ότι διαθέτουν χρήματα προς διεξαγωγήν εκστρατείας εναντίον του. Ο αριστερών τάσεων πρόεδρος της Βραζιλίας ετόνισεν ότι ουδείς δύναται να τον εμποδίση εις την εφαρμογήν του προγράμματός του. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι διά του προγράμματός του ανοίγει την οδόν προς τον κομμουνισμόν. Ο στρατηγός Λούις Γκουέντες εδήλωσεν ότι ανέλαβε την ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων. Εις την πρωτεύουσαν της Βραζιλίας παρατηρούνται μετακινήσεις στρατιωτικών αποσπασμάτων, συνελήφθησαν δε πολλοί εργατικοί ηγέται, υποστηρικταί του προέδρου Γκουλάρ. Η κατάστασις κατέστη εκρηκτική.

ΧΑΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ: Ρίον Ιανέιρον, 1.– Η κατάστασις εις την Βραζιλίαν κατέστη χαώδης, μετά την έκρηξιν στρατιωτικού κινήματος εναντίον του προέδρου Γκουλάρ. Αλληλοσυγκρουόμεναι ανακοινώσεις των κυβερνητικών και των επαναστατικών δυνάμεων ωδήγησαν εις πλήρη σύγχυσιν όσον αφορά την δημιουργηθείσαν κατάστασιν. Ούτω το υπουργείον Στρατιωτικών ανεκοίνωσεν απόψε ότι ο πρόεδρος Γκουλάρ παρητήθη του αξιώματός του κατόπιν της πολιτικοστρατιωτικής στάσεως εναντίον του αριστερού καθεστώτος του και ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας κ. Ρανιέρι Ματζίλι ανεκηρύχθη πρόεδρος της χώρας. Επίσης κατά τους στασιαστάς, ο κ. Γκουλάρ αναχώρησε εις το εξωτερικόν. Αντιθέτως, εκ Μπραζίλια ο πρόεδρος Γκουλάρ εις συνέντευξίν του προς τον ανταποκριτήν του Ηνωμένου Τύπου κ. Μπρουμ, εδήλωσεν απόψε ότι εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και διέψευσε τους ισχυρισμούς της αντιπολιτεύσεως περί παραιτήσεώς του ή αναχωρήσεώς του εκ της χώρας. «Ηλθον εις Μπραζίλια, είπε, διά να κυβερνήσω την χώραν και έχω την βεβαιότητα ότι ο λαός είναι μαζί μου. Η κατάστασις δεν έληξεν εισέτι. Οι επαναστάται δεν έχουν επικρατήσει.» […] Αι επαναστατικαί αρχαί της Βραζιλίας ανεκοίνωσαν αργά απόψε ότι αποστέλλουν στρατεύματα εναντίον της πόλεως Μπραζίλια, όπου ο πρόεδρος Γκολάρ εγκατέστησε το αρχηγείον του. […]

Εις την Ουασιγκτώνα ο πρόεδρος Τζόνσον συνεσκέφθη σήμερον επί μίαν ώραν μετά των κυριωτέρων πολιτικών και στρατιωτικών συμβούλων του επί της καταστάσεως εις την Βραζιλίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή