Το μετέωρο επόμενο βήμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες, οι περισσότεροι έκρωζαν εναντίον της δημοσιονομικής προσπάθειας. Περιέφερναν σχεδόν όλοι την απαισιοδοξία τους. Ακόμη και εκείνοι που «υποστηρίζουν» την κυβέρνηση. Τους ξεχώριζες επειδή έσπευδαν να σου πουλήσουν «πληροφόρηση» για την επικείμενη αποτυχία του προγράμματος.

Ακόμη χειρότερα συμπεριφέρονται αντιπολίτευση, «αναλυτές» και επαγγελματίες καταστροφολόγοι. Κάθε εξάμηνο προβλέπουν την πλήρη εξαθλίωση των εργατικών νοικοκυριών, λες και η επιβεβαίωσή τους μπορεί να προσφέρει σε κανέναν κάποια «ικανοποίηση».

Ενωμένοι λοιπόν τώρα, όλοι όσοι, με απερίγραπτη βαρβαρότητα και επιμονή, πολέμησαν τη συστράτευση των τιμίων φορολογουμένων, όταν χρειάστηκε να αναστραφεί η καταστροφική πορεία, θέλουν να ξεκοκαλίσουν το «πλεόνασμα» του προϋπολογισμού.

Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας βουλευτής να ψηφίσει «έστω κι ένα ακόμη μέτρο». Η αντεπίθεση συνεχίστηκε με την υποστήριξη όσων αρνούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους (ή να καταβάλουν το ενέχυρο), ανεξαρτήτως πραγματικών κοινωνικών κριτηρίων. Και η πιο μικρή αφορμή δίνει επαρκές πρόσχημα για να συνεχίζεται ο πόλεμος σε μια, είναι αλήθεια, αδύναμη κυβέρνηση.

Η μείζων αντιπολίτευση, που εξυπηρετεί και την εσωτερική ή εκ των έσω αντιπολίτευση στον κ. Σαμαρά, απειλεί να διαλύσει εν τοις πράγμασι τις ουσιώδεις λειτουργίες της κοινωνίας.

Από την άλλη, μεγάλες είναι και οι ευθύνες των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κρατών. Αφού, κατά δήλωσή τους, πιστεύουν ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει, έστω και με σοβαρή καθυστέρηση, πρέπει να φανερώσουν πώς θα εξασφαλίσουν την υπόσχεση που έδωσαν με την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου 2012.

Στις Βρυξέλλες και αλλού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μείωση του κρατικού ελλείμματος είναι συγκλονιστική. Στην τελευταία κοινοτική έκθεση της τρόικας σημειώνεται: «Η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη πιο σπουδαία, αν ληφθεί υπόψη ότι επιτεύχθηκε εν μέσω βαθιάς ύφεσης. Η βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ισοζυγίου ανήλθε από το 2009 σε 13 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ». Οπως είπε και ο Ασμουσεν, «κανείς δεν θα τολμούσε να ζητήσει κάτι τέτοιο από το γερμανικό λαό»!

Η πλειοψηφία της Βουλής και οι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να εμπιστευθούν το οικονομικό επιτελείο. Να νομοθετήσουν αυτόματους σταθεροποιητές διαρθρωτικής δημοσιονομικής ισορροπίας.

Η επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου 2014-2017 προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για την κατοχύρωση ενός Εθνικού Προγράμματος Δημοσιονομικής Ισορροπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή