Πώς «πέταξαν» τα μέτρα 6,5 δισ.!

Πώς «πέταξαν» τα μέτρα 6,5 δισ.!

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια μιας μακράς συνέντευξης, για τα πάρα πολλά θέματα της παγκόσμιας οικονομίας, η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε, όπως κάθε φορά τα τελευταία χρόνια, για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Η απάντησή της ήταν άμεση και εξαιρετικά σαφής: «Αν διαπιστωθεί η ανάγκη νέων μέτρων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να πάρουν τη μορφή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και, ακόμη, δεν πρόκειται να είναι οριζόντια μέτρα, όπως ενιαίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Η απάντηση ήταν κοφτή και δεν επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων. Φρόντισε μάλιστα η κ. Λαγκάρντ να τελειώσει την πρότασή της με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. «Okay? », ρώτησε, επιδιώκοντας να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, τουλάχιστον απέναντι στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Με το ίδιο κοφτό ερώτημα έκλεισε και τη δεύτερη απάντησή της για ελληνικό θέμα, από τις δεκάδες ερωταπαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη.

Η κ. Λαγκάρντ γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο συχνή είναι στην Ελλάδα η πολιτική εκμετάλλευση οιασδήποτε λογικής παρατήρησης ή απλώς ενός ακριβούς υπολογισμού των απαιτήσεων για τη σταθεροποίηση. Ολες οι προσπάθειες να συζητήσουμε επί της ουσίας του ελληνικού προβλήματος έπεσαν πάνω στο τείχος που ορθώνουν οι υπηρέτες της λαϊκίστικης προπαγάνδας, οι τηλε-εισαγγελείς, ιδιαιτέρως συντροφευμένοι από συστηματικώς τερατολογούντες πολιτικούς.

Πράγματι, μόλις την προηγούμενη ημέρα, στην εξαμηνιαία έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, υπήρξε η αναφορά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και, μέχρι το 2016, θα λάβει πρόσθετα μέτρα ίσα με 3,5% του ΑΕΠ.

Ξεσηκώθηκαν οι «αναλυτές», που ένιωσαν ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή τους πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει»! Πλημμυρίσαμε από κομματικές ανακοινώσεις, όσων ανεξόδως υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες. Πήραν φωτιά τα «δίκτυα», γεμίζοντας πάλι με αφορισμούς τα μυαλά όσων ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.

Εκρυβαν όλοι αυτοί δύο στοιχεία που βρίσκονταν πίσω από τον συλλογισμό των συντακτών της έκθεσης. Κατά πρώτον, ήταν ήδη γνωστό, από την πρώτη έκθεση επί του νέου προγράμματος, πως το ΔΝΤ υπελόγιζε κέρδη ύψους 1,5% του ΑΕΠ από τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, ότι δηλαδή οι εφορίες θα είναι πιο αποτελεσματικές στην είσπραξη των φόρων. Το υπόλοιπο 2% ήταν επίσης γνωστό ότι αφορούσε μέτρα επί των δαπανών ή της αναδιάρθρωσής τους. Κάπως έτσι χάθηκαν μέτρα 6,5 δισ.! Δε βαριέστε, κάτι άλλο θα βρουν για τα προπαγανδιστικά τους παιχνίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή