Γραμματα Αναγνωστων

7' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεται αποφασιστικότητα

Κύριε διευθυντά

Στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, όλοι έχουμε ανάγκη από κάποιο στήριγμα, κάποια ελπίδα ότι οι θυσίες μας δεν θα πάνε χαμένες και κάποια στιγμή θα διορθωθούν τα πράγματα. Για να γίνει αυτό, πρέπει με αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης να μπει μπρος η διόρθωση όλων των προβληματικών καταστάσεων που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Δεν αρκούν λόγια, διαβουλεύσεις, εξαγγελίες και παλινδρομήσεις κάτω από την πίεση του πολιτικού κόστους.

Εγώ ως απλός πολίτης θα αισθανόμουν ότι υπάρχει ελπίδα, αν έβλεπα να γίνονται μερικές ενέργειες με αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο, όπως παραδείγματος χάριν: Να ολοκληρώνεται γρήγορα ο μηχανισμός ελέγχου του λαθρεμπορίου πετρελαίου ώστε να τελειώσει πια η θυσία της υγείας του κόσμου από το κρύο και τη δηλητηρίαση της ατμόσφαιρας με την καύση ξύλων για τη θέρμανση. Να εμφανιστεί επιτέλους άμεσα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που σέρνεται μήνες στα γραφεία των υπουργείων, με υποσχέσεις για απλοποίηση της φορολογίας και άρση των αδικιών, που λειτουργούν σαν αντικίνητρο σε κάθε επένδυση.

Να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε τα πάντα να ελέγχονται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να απαιτούνται χρονοβόροι έλεγχοι με τους οποίους ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις χάνεται πολλές φορές η ουσία και επιτυγχάνεται η ατιμωρησία των τυχών παραβατών.

Να ολοκληρωθεί, επιτέλους, ο έλεγχος των πάσης φύσεως υπόπτων φοροδιαφυγής, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται σε συγκεκριμένες λίστες για τις οποίες έχει γίνει τόσος θόρυβος και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Να ενεργοποιηθεί το «πράσινο ταμείο» με κεφάλαια από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, για εκτέλεση έργων που θα λύσουν προβλήματα του περιβάλλοντος (πλατείες, δρόμοι, άλση κ.λπ.) που χρονίζουν και θα δώσουν δουλειά σε ανέργους και θα τονώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με τις εισφορές τους.

Να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το πρόβλημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς το κράτος να εμφανίζεται ως ασυνεπής και αφερέγγυος αντισυμβαλλόμενος, κάνοντας τον οποιοδήποτε επενδυτή πολύ διστακτικό ή και τελείως αρνητικό.

Να ζητήσει στο επίπεδο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη, μια μεγάλη επένδυση, π.χ. να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων με παραχώρηση, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, της είσπραξης των διοδίων, μια και οι πολυάριθμες τράπεζες που την ξεκίνησαν βρίσκονται τώρα σε δύσκολη θέση να συνεχίσουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέες συμβάσεις με τις κατασκευαστικές εταιρείες, με χαμηλότερο κόστος, μια και δεν θα υπήρχε γι’ αυτές το άγχος της χρηματοδότησης του έργου με τις σχετικές επιβαρύνσεις. Αυτά είναι μερικά από εκείνα που θα μπορούσαν να γίνουν και να γίνουν γρήγορα, άμεσα και αποφασιστικά, χωρίς τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους και να μας γεμίσουν ελπίδα για το μέλλον.

Δημητρης Δωρης – Πολ. μηχανικός – Κηφισιά

Προς τον υπουργό Υγείας

Κύριε διευθυντά

Απευθύνω την παρακάτω επιστολή προς τον αξιότιμο κ. Αδωνι Γεωργιάδη: Οπως θα γνωρίζετε κ. υπουργέ, υπάρχει προθεσμία μέχρι 31/10/2013 για να θεωρήσουμε τα βιβλιάρια υγείας. Σαν καλός πολίτης τηλεφωνώ στο ΚΕΠ Χολαργού στις 2 Οκτωβρίου και μαθαίνω ότι πρέπει να έχω μαζί μου: ταυτότητα και φωτοτυπία ταυτότητας, φωτοτυπία του τριμηνιαίου Ενημερωτικού Σημειώματος για τις αποδοχές μου, φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του τραπεζικού μου βιβλιαρίου. Συγκεντρώνω τις φωτοτυπίες για μένα και τη γυναίκα μου και πηγαίνω στο ΚΕΠ Χολαργού, όπου η υπάλληλος με πληροφορεί ότι πρέπει να φέρω και φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας για να διαπιστωθεί η από κοινού υποβολή δήλωσης με τη γυναίκα μου.

Την επομένη, βέβαιος πως θα τελειώσω, πηγαίνω ξανά στο ΚΕΠ Χολαργού. Τότε η υπάλληλος με ρώτησε αν έχω κάποιο χαρτί από τον ΟΠΑΔ σχετικά με το μητρώο ασφαλισμένων, καθώς φέρομαι να έχω… δύο συζύγους με το όνομα Δήμητρα και ως εκ τούτου πρέπει να πάω στον ΕΟΠΥΥ και να τους ζητήσω να διορθώσουν το λάθος τους.

Κύριε υπουργέ, επειδή ως χριστιανός Ορθόδοξος δεν μπορώ να έχω δύο συζύγους και επειδή είμαι 86 χρόνων και δεν είμαι διατεθειμένος να στηθώ στην ουρά για μερικές ώρες στην Ηπείρου 38 για να μου διαγράψουν τη μία γυναίκα, σας παρακαλώ να στείλετε έναν υπάλληλο του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι μου, Σαλαμίνος 16-18, στον Χολαργό, για να διορθώσει το λάθος τους, χωρίς άλλη δική μου ταλαιπωρία.

Ευαγγελος Παπαζαχαριας – Υποστράτηγος ε.α.

Ελπίδα οι δικαστές

Κύριε διευθυντά

Μετά τις προφυλακίσεις της ηγεσίας της Χ.Α. και την απαγγελία των ποινών για τον Ακη, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού επαίνεσε τη Δικαιοσύνη γιατί επιτέλους ενεργήσαμε σαν χώρα της Ε.Ε. Οι αποφάσεις της ταυτίσθηκαν με το περί δικαίου αίσθημα, αφού για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση φυλακίζεται πολιτικό πρόσωπο που παρ’ ολίγον μάλιστα να ήταν… πρωθυπουργός. Επί 40 χρόνια διεφθαρμένοι πολιτικοί διέπραξαν πράξεις ακραίας καταισχύνης και δυστυχώς τα χέρια των Δικαστών ήταν δεμένα από τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Λόγω του άρθρου 86 του Συντάγματος υπήρχε ατιμωρησία και εξετίθετο εντελώς άδικα η Δικαιοσύνη. Εδραία είναι η πεποίθησή μου ότι εάν δεν υπήρχε ο νόμος – έκτρωμα περί ευθύνης υπουργών, η χώρα δεν θα είχε φτάσει στη χρεοκοπία.

Τούτο διότι ο κάθε διεφθαρμένος πολιτικός θα εφοβείτο τα ισόβια και δεν θα καρπωνόταν μίζες τρισ. ευρώ. Ο νόμος αυτός είναι έκτρωμα, διότι αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών αλλά και προκλητικός διότι ταυτίζει τον ελέγχοντα με τον ελεγχόμενο. Οι πολιτικοί έχουν πελώριες ευθύνες όταν κρύβουν τις δικογραφίες στα συρτάρια και δεν τις στέλνουν στη Δικαιοσύνη. Τα σκάνδαλα είναι μάλιστα ανατριχιαστικά όταν σχετίζονται με μίζες που έχουν σχέση με το αξιόμαχο του Στρατού. Καλόν είναι οι τρίτοι που αγνοούν το περιεχόμενο της δικογραφίας να αποφεύγουν οποιαδήποτε κριτική για τις δικαστικές αποφάσεις. Ας αφήσουν οι πολιτικοί επιτέλους τους δικαστές να επιτελέσουν το υψηλό λειτούργημά τους. Να μην ξεχνάμε πως η Δικαιοσύνη είναι το ασφαλές καταφύγιο του πονεμένου πολίτη και μοναδική του ελπίδα οι Δικαστές.

«Αλλ’ αυτό δικαιοσύνην αυτή ψυχή άριστον εύρομεν» (η δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερο αγαθό για την ίδια την ψυχή) Πλάτωνας «Πολιτεία» 612 Β.

Γ. Τρανταλιδης

Διαθεσιμότητα στο TEI Πειραιά

Κύριε διευθυντά

Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουν τα AEI λόγω της επικείμενης κινητικότητας – διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους, το TEI Πειραιά έχοντας ήδη βιώσει τη διαδικασία της κινητικότητας – διαθεσιμότητας με την αποχώρηση 24 διοικητικών υπαλλήλων μας, στέκεται αλληλέγγυο σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αναφερόμενοι στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 10-10-2013, με τίτλο «Διαθεσιμότητα δύο ταχυτήτων στα AEI», θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ανακριβή για το Ιδρυμά μας, ως προς τον αριθμό διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού και επιπλέον η επιλεκτική επιλογή μιας παραμέτρου εκ των κριτηρίων οδήγησε τον αρθρογράφο σε λανθασμένο υπολογισμό και συμπέρασμα. Διερωτώμεθα η δημοσίευση του εν λόγω άρθρου σε τι αποσκοπεί, τι εξυπηρετεί; Μήπως για άλλη μια φορά, είναι ευθεία βολή εναντίον των ΤΕΙ;

Λαζαροσ Βρυζιδησ – Πρόεδρος TEI Πειραιά

Απάντηση

Τα στοιχεία προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας. Βάσει αυτών το TEI Πειραιώς έχει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανά πανεπιστημιακό στο σύνολο των πανεπιστημίων και TEI, και την πρώτη μεταξύ των ΤΕΙ.

Απ. Λ.

Οι παλαιοί Ψυχικιώτες

Κύριε διευθυντά

Την 1η Οκτωβρίου έφθασαν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου ακινήτου περιουσίας για τους κατοίκους του Παλαιού Ψυχικού με νέα τιμή ζώνης 8.000 ευρώ το τ.μ. όταν το 2012 η τιμή ζώνης στην ίδια περιοχή ήταν 5.150 ευρώ το τ.μ.! Οι κάτοικοι του Παλαιού Ψυχικού, είναι ανάστατοι.

Μελιτα Τσουτρελη – Μπενα

Ακαδημία Αθηνών

Κύριε διευθυντά

Από χρόνια διερωτώμαι τι κάνει, ποιος ο σκοπός υπάρξεως της Ακαδημίας Αθηνών και γιατί πληρώνουμε τα μέλη της, ενώ ακούω ότι στο εξωτερικό θεωρούν ύψιστη τιμή τους να την υπηρετούν δωρεάν; Εαν, όπως ελπίζω, ο κύριος σκοπός της είναι η υπεράσπιση της γλώσσας και του πολιτισμού μας, γιατί τόσα χρόνια δεν ύψωσε φωνή εναντίον του τόσο εκχυδαϊσμού, που άρχισε επί Ράλλη και κυρίως Ανδρέα Παπανδρέου; Γιατί δεν στηλιτεύει τις τόσες βάρβαρες εκδηλώσεις γλώσσας και πράξεων του λαού, αλλά κυρίως των πολιτικών και της Βουλής; H τελευταία θα έπρεπε, ως το πρώτο ίδρυμα της Ελλάδας, να δίνει το καλό παράδειγμα, για γλώσσα, συμπεριφορά, ευγένεια κ.τλ. Θα έπρεπε ενεργά η Ακαδημία να πατήσει πόδι και μαζί με όλους τους πολιτικούς, να προσπαθήσει να βελτιώσει τη λειτουργία της Βουλής. Μια τέτοια σταυροφορία χρειάζεται. Βέβαια δεν μπορούμε εύκολα να φθάσουμε στο επίπεδο της αγγλικής Βουλής, όπου οι βουλευτές απευθύνονται μεταξύ τους ως «ο εντιμότατος φίλος μου» αλλά πράξεις όπως χαστούκια, ύβρεις, ατημέλητη ενδυμασία, κ.λπ. θα μπορούσαν, ως πρώτη δόση, να βελτιωθούν, για να δώσουν, χωρίς κανέναν κόστος στο κράτος, το σωστό μήνυμα στον κόσμο, που οπωσδήποτε θέλει να βελτιώσει το επίπεδό του. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τις τηλεοράσεις και τα άλλα MME. Δεν θα μπορούσαν για πρώτη δόση, να έχουν εκφωνήτριες μορφωμένες, που να μη λένε κάθε τόσο διάφορες ελληνικούρες; Τι φοβούνται οι ακαδημαϊκοί; Μήπως χάσουν τη θέση τους και τους μισθούς τους; Εάν και αυτοί σκέπτονται έτσι, όπως δυστυχώς όλοι οι πολιτικοί, ας την ξεχάσουμε την Ελλάδα. Δεν θα είναι όμως φοβερό;

Αλεξανδρος Μπεζη – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή