Γραμματα Αναγνωστων

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος του νερού

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 31/8/2013 παρατίθενται οι απόψεις του τέως γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τους λόγους που «υποχρεώθηκε» να προχωρήσει σε «έμμεση» απευθείας ανάθεση της μεταφοράς νερού σε «εξωφρενικές» τιμές.

Ολες οι «αιτιολογίες» ή «δικαιολογίες» που αναφέρει όχι μόνο θίγουν βάναυσα τη νοημοσύνη του κάθε τίμιου πολίτη αυτής της χώρας που υποφέρει τα πάνδεινα στο πλαίσιο της εφαρμογής των «μνημονίων», αλλά ουσιαστικά αναδεικνύει και προωθεί το «πρότυπο» του ανίκανου, αναποτελεσματικού και κατά γενική παραδοχή διεφθαρμένου κράτους που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Η διαφορά του κόστους παραγωγής νερού από μονάδες αφαλάτωσης και αυτού της μεταφοράς νερού ξεπερνά τα 14 ευρώ ανά κυβικό! Κατά συνέπεια, η σπατάλη του Δημοσίου για την περίοδο Μάιος 2013 – Απρίλιος 2014 θα ξεπεράσει τα 5.264.000 ευρώ (376.000 κυβ x 14 ευρώ/κ.μ.) και αυτό όταν το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης 2 μονάδων ισοδύναμης ετήσιας δυναμικότητας δεν ξεπερνά το 1.250.000 ευρώ! Δηλαδή με τα 5.264.000 ευρώ το Δημόσιο θα μπορούσε να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει τουλάχιστον 8 μονάδες αφαλάτωσης ή να προμηθευτεί 2 και να τις λειτουργεί για περισσότερα από 15 χρόνια!

Η δικαιολογία ότι οι μονάδες αφαλάτωσης «παθαίνουν βλάβες» ή γενικά «δεν λειτουργούν» είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο ορισμένοι «επιτήδειοι» τοπικοί «άρχοντες» και οι πέριξ αυτών υπάλληλοι των OTA επιτυγχάνουν τον σκοπό τους, ενδεχομένως δε, με την «ανοχή» των εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας που παραλείπουν ή αποφεύγουν να παρέμβουν στα «κακώς κείμενα». Ετσι, εν προκειμένω, προκύπτει η ανάγκη μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία, καθώς μονάδες αφαλάτωσης είτε δεν εγκαθίστανται, είτε «εντέχνως» συντηρούνται «πλημμελώς» είτε καθυστερεί η προμήθεια απαραίτητων για τη λειτουργία τους αναλωσίμων μικρής αξίας κ.ο.κ. Πλην όμως, υπάρχουν πάρα πολλές μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν απρόσκοπτα σε νησιωτικούς δήμους της χώρας μας, παράγοντας πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας με σημαντικό όφελος για το Δημόσιο.

Μήπως ο αρμόδιος εισαγγελέας οφείλει να παρέμβει επιτέλους και να παραπέμψει τους επίορκους δημοτικούς άρχοντες στο εδώλιο;

Γεωργιος Τασουλας – Αμπελόκηποι

Πάλι το όζον

Κύριε διευθυντά

Στο τεύχος της εγκρίτου εφημερίδος «Αγγελιοφόρος», Θεσσαλονίκης, στις 26-2-11 δημοσιεύθηκε επιστολή μου (σελ. 39) με τίτλο «Το θαυματουργό όζον», στην οποία διαμαρτυρόμουν διά την προκλητική, από ιατρό, διαφήμηση του όζοντος, ως θαυματουργού φαρμάκου «διά πάσαν νόσον και…».

Την παραπάνω επιστολήν μου κοινοποίησα στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας (Γ.Γ. Καταναλωτή) και στον ΕΟΦ, με αποτέλεσμα το μεν υπουργείο Εργασίας (Α.Π. Z2-6951) να κοινοποιήσει αυτήν στο υπουργείο Υγείας, με το προηγούμενο έγγραφό του, το δε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, της 28-9-2011, όχι μόνο απαγόρευσε αυτό (όζον), ύστερα από την 4-8-2011 γνωμάτευση του ΕΟΦ, αλλά επέβαλε αυστηρές ποινές στους παραγωγούς και διαφημιστές αυτού, δηλ. α) 180.000 ευρώ στην εταιρεία «Κατσιούρα» και β) 80.000 ευρώ στην εταιρεία Αθανασίου.

Αν και οι επιστολές μου για τα γενόσημα φάρμακα δεν ελήφθησαν ακόμα σοβαρά υπ’ όψιν από το υπουργείο Υγείας (σε αντίθεση με το όζον) διά της παρούσης μου διαμαρτύρομαι διότι ξανάρχισε η διαφήμηση του όζοντος ως φάρμακο διά κάθε νόσο, και παρασύρουν τους Ελληνες στη χρήση αχρήστων (αν όχι επιβλαβών) ουσιών (ως το όζον), ως μου διαβεβαίωσαν στην Ιαπωνία διαπρεπείς φαρμακολόγοι, όταν με κάλεσαν (ως επισκέπτη καθηγητή της Τοξικολογίας) να κάνω στο Πανεπιστήμιο NIXON – Τόκιο 34 διαλέξεις για την τοξικότητα των φαρμάκων.

Δρ Αναστασιος B. Κοβατσης – Καθηγητής της Βιοχημείας και Τοξικολογίας στα Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Τόκιο, Τριπόλεως και Γάνδης

Ασφαλιστικά ταμεία

Κύριε διευθυντά

Το Μνημόνιο προβλέπει περικοπές δαπανών στις επικουρικές συντάξεις και όπως πάνε τα πράγματα, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις τόσο του κ. Στουρνάρα όσο και αυτού του ίδιου του πρωθυπουργού, το 2014 θα έχουμε και νέες περικοπές στις κύριες, καθ’ όσον, εκ του Μνημονίου, μειώνεται σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση, ακόμη και αν επαληθευθεί το σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου το κράτος δύναται να εισπράξει όλη τη φοροδιαφυγή της απανταχού κλεφτουργιάς. Η αποφυγή περαιτέρω μειώσεων πραγματοποιείται μόνο με περισσότερη απασχόληση και χτύπημα της εισφοροδιαφυγής. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστια περιθώρια στη συμπίεση των φερομένων ως «ανελαστικών» δαπανών του συγκεκριμένου υπουργείου. Παράδειγμα τέτοιας δαπάνης αποτελεί η παράλογη δαπάνη για  την έκδοση των νέων βιβλιαρίων ΕΟΠΥΥ για τα εκατομμύρια των Ελλήνων .Γιατί άραγε; Τι χρειάζονται; Οταν ο υπουργός μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το προφίλ του ασθενούς (φάρμακα, εξετάσεις) και την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, δεν μπορεί ταυτόχρονα το σύστημα να ενημερώνει αν ο υπόψη ΑΜΚΑ είναι ασφαλιστικά ενήμερος; Διότι περί αυτού πρόκειται. Το βιβλιάριο είναι τελείως άχρηστο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι περί τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως περισώθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό από μια έξυπνη κίνηση της ΓΓΠΣ να καταργήσει την εκτύπωση και αποστολή των αυτοκόλλητων για τα τέλη αυτοκινήτων. Ασφαλώς τότε κάποιοι ενδεχομένως να ένιωσαν εξαιρετικά άβολα. Η άμεση κατάργηση των περίεργων και αναχρονιστικών βιβλιαρίων πέρα από την τεράστια εξοικονόμηση, πολλαπλάσια προφανώς των ως άνω 80 εκατ. ευρώ, θα επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση σε προσωπικό, εργατοώρες χιλιάδων εργαζομένων που ετησίως προσέρχονται για τη σχετική ενημέρωση.

Πέφτει μεγάλο βάρος λοιπόν στους ώμους των κ. ΥΕΚΑ & Π και Υγείας. Οπως πολύ ορθά υπήρξε νοικοκύρεμα (μαθουσάλες «μαϊμού» κ.λπ. κ.λπ.) κατ’ αυτόν τον τρόπον θα πρέπει επειγόντως να εντοπιστούν τα περίεργα ξίγκια του ασφαλιστικού προς όφελος των εργαζομένων και του κρατικού προϋπολογισμού. Ενα μικρό, λοιπόν, δείγμα λίπους σε ένα πλαδαρό, λιπώδες και βαρύθυμο Δημόσιο, που μόνο μέσα από προχωρημένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπορεί το τελευταίο να εκπολιτιστεί και να συνεχίσει να δικαιολογεί την ύπαρξή του.

Δρ Μηχ. Χρηστος Καστωρης

Περί Φύρερ

Κύριε διευθυντά

Στη βραδινή εκπομπή σχολίων (19.00 – 21.00) του ΣΚΑΪ στις 1/9, αναγράφηκε σε υποσημείωση η φράση: «ο πρίγκηψ Φύρερ»! Καθ’ όμοιον τρόπον περίπου στο άρθρο του κ. Π. Μπουκάλα «Ανάποδα στο ποτάμι» της «Καθημερινής» της 2/9, αναγράφεται η λέξη: «πριγκιποφυρερίσκος». Είμαι βέβαιος, ότι ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Μπουκάλας έχει άριστες φιλολογικές γνώσεις και διατύπωσε τη λέξη σκωπτικά.

Είναι γνωστόν, ότι η γερμανική γλώσσα περιέχει πάρα πολλές δανεικές λέξεις προερχόμενες από την A.E. Γραμματεία και από τη μετάφραση της Βίβλου, αρχικώς στη Γοτθική από τον Βησιγότθο επίσκοπο Wulfila (211-282) και αργότερα από τον M. Λούθηρο (16ο αιώνα) με βοηθό τον Θωμά τον Ακινάτη, στη γερμανική γλώσσα. Παράλληλα, πάρα πολλές λέξεις προερχόμενες από τη λατινική γλώσσα εισέρρευσαν στη γερμανική γλώσσα. Οι χιλιάδες αυτών των ελληνικών και λατινικών λέξεων χρησιμοποιούνται κυρίως στον επιστημονικό τομέα από τους Γερμανούς.

Επί εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, η εξουσία του Χίτλερ ήταν προσωποπαγής, ανήκουσα αποκλειστικά στον ίδιο. Διατυπώνονταν δε ως: Führer’ s Prinzip» [H εξουσία (η αρχή) του ηγέτη]. H λέξη «Prinzip» προέρχεται από τη λατινική «Principium» (αρχή) και αυτή από την «princeps» (primus + capio) = ο πρώτος μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος, και αργότερα έλαβε τη σημασία των πριγκίπων (ως principes).

Υστερα από την ανωτέρω μικρή ανάλυση, νομίζω ότι αποκαθίστανται καπως τα διατυπωθέντα λανθασμένα.

Φωκιων Τοπαλης – Υποστράτηγος π/β ε.α. – Θεσσαλονίκη

Χωρίς στρατηγική, ο τουρισμός θα παραπαίει…

Κύριε διευθυντά

Τους τελευταίους μήνες, είμαστε αποδέκτες της διαχεόμενης αισιοδοξίας για την ανάκαμψη του τουρισμού. Πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία του κλάδου θεωρούν ότι ο τουρισμός επανήλθε με σαφείς υποσχέσεις για αισιόδοξες προοπτικές. Είναι πράγματι παρήγορο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο της βαθιάς κρίσης και της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας, ένας κλάδος εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα. Στο διαμορφούμενο κλίμα, όμως, ίσως πρέπει να εξεταστεί και να αποτιμηθεί η ένσταση για τη χρονική περίοδο της ανάκαμψης. Οι θετικές, δηλαδή, για τον ελληνικό τουρισμό επιπτώσεις των ταραχών και των εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων, που επικρατούν σε πολλές μεσογειακές χώρες που είναι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, ή χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, που επηρεάζουν και την Ιορδανία.

Για να μη γίνει και στον τουρισμό αυτό που γίνεται με τις εξαγωγές, που δημιουργούν κατά καιρούς αισιόδοξες ανάσες και μετά κατρακυλούν, ας αποτιμηθούν οι επιπτώσεις που προανέφερα. Οπως επίσης και η επίπτωση των πρωτοφανών μειώσεων τιμών των ξενοδοχειακών και λοιπών καταλυμάτων.

Η κρίση πρέπει να αφυπνίσει όλους τους υπεύθυνους της χώρας, πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, μπροστά στο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλους τους τομείς. Το πρόβλημα, δηλαδή, της έλλειψης συνεπούς στρατηγικής και μακρόχρονου στρατηγικού σχεδίου, η εφαρμογή του οποίου και μόνον μπορεί να στοιχειοθετήσει και να εμπεδώσει την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Χωρίς στρατηγική, θα εξακολουθήσουμε να αυτοσχεδιάζουμε και να παραπαίουμε. Αλλά δεν θα φτάσουμε ποτέ στόχους που δεν στοχεύουμε…

Η εξέλιξη στον τουρισμό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι συγκυριακή και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάσταση στην Αίγυπτο. Δεν σηματοδοτεί, όμως, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι ευκταία μεν, απαιτεί ένα στρατηγικό πλάνο δε. Το οποίο, όμως, δυστυχώς δεν υπάρχει…

Δρ Αθανασιος Φροντιστης – Οικονομολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή