Η μουσική στη δημόσια ζωή της Αθήνας

Η μουσική στη δημόσια ζωή της Αθήνας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μετρό, προσπάθησα να απομονώσω τους ήχους της μουσικής, καθώς περίμενα στην αποβάθρα. Το πλήθος ήταν πυκνό και σκεφτόμουν αν η επίδραση της μουσικής καταγραφόταν έστω και υποσυνείδητα. Ενας ειδικός θα μας έλεγε ότι η μουσική έχει τόσο βαθιά επίδραση στη συμπεριφορά, ώστε ορχήστρες, σύνολα, σολίστ και μπάντες ήταν πάντα στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Στην Αθήνα, σχετικά πρόσφατα, η μουσική στον δημόσιο χώρο, μέσα από ζωντανές ερμηνείες κυρίως των συνόλων του Δήμου Αθηναίων ή της Λυρικής Σκηνής, πυκνώνει. Σήμερα, το βράδυ, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, θα ακούσουμε άριες, ναπολιτάνικα τραγούδια, τα ωραία και τα όμορφα που ταιριάζουν στο πνεύμα των ημερών, σε μία συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, με τους τενόρους Γιώργο Ζωγράφο, Ντίνο Καλύβα και Μανώλη Λορέντζο υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Την Κυριακή, στις 12 μ., η Χορωδία του Δήμου συμπράττει με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Αναφέρομαι σε αυτά τα γεγονότα, που προσφέρονται (με πολλή δουλειά από πίσω) εντελώς δωρεάν στους συμπολίτες μας στην καρδιά της πόλης, με διάθεση συμφιλίωσης και αλληλεγγύης, διότι δεν θεωρώ τίποτε αυτονόητο. Θεωρώ ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της μουσικής, αυτής που εξευγενίζει και που καλλιεργεί τον ψυχικό κόσμο, στη ζωή της πόλης είναι μια σημαντική, πολύπλευρη και σύνθετη προσφορά.

Οταν βλέπω μικρά παιδιά να ξέρουν απέξω τραγούδια του συρμού, που στην καλύτερη περίπτωση είναι ευτελή, αν όχι χυδαία, σκέφτομαι απλώς πόσο εύκολο είναι (αρκεί να ασχοληθεί κανείς) να μεταβάλεις (διά παντός) το μουσικό αισθητήριο. Τα ακούσματα των νεαρών Ελλήνων είναι ένα θέμα όχι αμελητέο και οπωσδήποτε όχι άσχετο με αυτό που ασαφώς και με αμηχανία καταγράφουμε ως ανάγκη βελτίωσης του «μέσου γούστου».

Η μουσική στην πόλη, όχι με μεγάφωνα που ξεκουφαίνουν και προκαλούν εκνευρισμό και αποξένωση με την αστική ζωή, αλλά με τρόπους που ενεργοποιούν βαθύτερα κανάλια και καλλιεργούν «κάδρα», μέσα στα οποία ο πολίτης βλέπει τον εαυτό σε μια αλληλεπίδραση κοινωνικής ανταλλαγής και αισθητικής αξίας, είναι μείζων παράμετρος για την πρόκληση θετικών βιωμάτων. Το γνωρίζει ο κόσμος όλος ή ένα κομμάτι αυτού. Αρχίζει να το ασπάζεται και η Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή