ΑΕΙ: πρόσκληση και σε παπάδες και σε ζευγάδες

ΑΕΙ: πρόσκληση και σε παπάδες και σε ζευγάδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παρατηρητήριο Ερευνας και Διαλόγου για τα Πανεπιστήμια καλεί στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Το πανεπιστήμιο σήμερα» με εισηγήσεις του Δημήτρη Μπερτσιμά, καθηγητή στο MIT και προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Ευριπίδη Στεφάνου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, και της Βάσως Κιντή, αναπληρώτριας καθηγήτριας και μέλους του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου στα Προπύλαια.

Η πρόσκληση μου θύμισε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ίδια αίθουσα στις 7 Ιουνίου του 2011, την οποία διοργάνωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων, που καλούσε σε «Κοινή δράση για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου» (αυτός ήταν ο τίτλος της). Η εκδήλωση πήγε «άπατη» –ούτε 50 άτομα δεν την παρακολούθησαν– και το μόνο αξιομνημόνευτο ήταν ένα «Μπράβο, Τόνια» που είχε εισπράξει από τον πάντα θεατρικό πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόσιο Πελεγρίνη, η αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου κατά την άνοδό της στο πόντιουμ. Ελπίζω η εκδήλωση της προσεχούς Παρασκευής να μην έχει ανάλογη προσέλευση. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση…

Προτείνω, λοιπόν, στους διοργανωτές να μην καλούν γενικώς και αορίστως όσους ενδιαφέρονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά να προσκαλέσουν και συγκεκριμένα πρόσωπα να μιλήσουν πώς οι ίδιοι έχουν συμβάλει για τη μορφή της σήμερα. Για παράδειγμα, ας καλέσουν τον πανεπιστημιακό του ΕΚΠΑ που παρουσιάζεται να έχει λόγο για το πώς θα γίνει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Η πείρα του στα διοικητικά πράγματα του ΕΚΠΑ είναι μεγάλη και γνωρίζει εάν την τελευταία 15ετία έγιναν προσλήψεις από το παράθυρο «ημετέρων» και πόσες!

Επίσης, ας καλέσουν την πανεπιστημιακό που με μελίρρυτο ύφος –σαν καλή γιαγιά που προσφέρει τα αρτοποιήματά της στα εγγόνια της– κατευνάζει τα «παιδιά» της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που διαλύουν τις συνεδριάσεις διοικητικών οργάνων. Η ίδια διαθέτει την τεχνογνωσία του «διαλόγου».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν θα πρέπει να παραλείψουν να καλέσουν τους πανεπιστημιακούς που σήμερα ωρύονται για την απόφαση της Νομικής Σχολής να χαθεί το πρώτο εξάμηνο λόγω του τρίμηνου «λουκέτου» στο ΕΚΠΑ, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι στις σχολές τους υποκύπτουν στις προσταγές των φοιτητικών παρατάξεων για εξεταστικές περιόδους τριών μηνών! Είναι αρμόδιοι να μιλήσουν για έκπτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τέλος, η πρόσκληση θα πρέπει να απευθυνθεί σε πολιτικούς, μητροπολίτες και τοπικούς παράγοντες της περιφέρειας. Απορείτε; Να θυμίσω τις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών επειδή πέρυσι επρόκειτο να καταργηθούν τμήματα στην περιφέρειά τους λόγω του σχεδίου «Αθηνά», ενώ θυμίζω επίσης πως μητροπολίτης συμμετείχε σε πορεία φοιτητών φωνάζοντας: «Ο αγώνας δεν θα σταματήσει, η σχολή μας δεν θα κλείσει».

Αμφιβάλλετε ότι (και) οι παραπάνω αποτελούν το πανεπιστήμιο σήμερα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή