Γραμματα Αναγνωστων

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος στα άκρα

Κύριε διευθυντά

Συμφωνώ με τις κραυγές αγωνίας πολλών επιστολογράφων σας. Οι κυβερνητικές οικονομικές επιλογές είναι καταστροφικές. Από μήνα σε μήνα, με μέτρα σπασμωδικά που δεν οδηγούν πουθενά, πασχίζουμε να εξασφαλίσουμε την επόμενη χρηματική δόση. Για να παραμείνουμε στον αφρό και να μην καταποντισθούμε. Σαν τους τοξικομανείς, που αγωνιούν για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης, δίχως την παραμικρή σκέψη για την επόμενη ημέρα και για τη μελλοντική αποκατάσταση της υγείας τους. Ενα πολιτικό σύστημα που δεν χτίζει πάνω σε μια προοπτική είναι ένα σύστημα καταδικασμένο να καταρρεύσει.

Στοιχειώδης αντίληψη οικονομικών πραγματικοτήτων δείχνει πως διέξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει δίχως ανάπτυξη. Κι αυτή δεν πρόκειται να εμφανισθεί αν δεν μειωθεί το κράτος και οι τεράστιες δαπάνες του, αν δεν περιορισθούν και μείνουν τουλάχιστον για μία 5ετία σταθεροί οι φόροι, αν δεν περικοπεί δραματικά η γραφειοκρατία και δεν απελευθερωθούν οι αγορές. Με πολιτικές κρατισμού, που μας οδήγησαν στα σημερινά χάλια, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Αυτός που φταίει για τα αδιέξοδα, ο δημόσιος τομέας δηλαδή, οφείλει να πληρώσει και τον λογαριασμό. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να τιμωρούνται οι ιδιώτες. Που δεν έχουν ευθύνη για τον υπέρογκο δανεισμό.

Η σημερινή πολιτική συμπεριφορά των κυβερνητικών παραγόντων απαξιώνει οριστικά στα μάτια του κόσμου το αστικό πολιτικό σύστημα. Θα ριζοσπαστικοποιήσει τη μετριοπαθή συνήθως μεσαία τάξη και θα την στείλει, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, στα χέρια της Αριστεράς. Μαχητικοί αστοί θα αγκαλιάσουν απόψεις που ουδέποτε συμπαθούσαν και θα πάψουν σταδιακά να επενδύουν στους δημοκρατικούς θεσμούς. Με την ιδιοκτησία απροστάτευτη και τις οικονομικές συναλλαγές υπονομευμένες, δεν θα υπάρχει τίποτα πλέον που να συνδέει τον αστικό κόσμο με τη δημοκρατία. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος, στην πρώτη απογοήτευση με την Αριστερά, για την επέλαση του φασισμού.

Ανδρεας Ανδριανοπουλος – Πρ. υπουργός, Δ/ντής Ινστιτούτου Διπλωματίας, Deree College

Χειροπέδες

Κύριε διευθυντά

Με επιστολή μου στην «Καθημερινή» της 24-8-2005 είχα διαμαρτυρηθεί για την προσαγωγή ενός άμυαλου νεαρού στον ανακριτή με χειροπέδες. Θεωρούσα άσκοπη τη σκληρότητα της διαπόμπευσης.

Εξίσου άσκοπη και παράλογη (και ίσως παράνομη) θεωρώ την προσαγωγή με χειροπέδες του πρώην υπουργού Μεταφορών. Το δικό του σφάλμα είναι ασφαλώς πολύ βαρύτερο και μεγαλύτερο, προσωπικώς θα επιθυμούσα να του γινόταν στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, αν το επέτρεπε ο νόμος. Αλλά γιατί χειροπέδες; Υπήρχε μήπως πιθανότητα δραπετεύσεως και επαναλήψεως της παρανομίας; Δικαιούται η πολιτεία να δείχνει βαρβαρότητα προκειμένου να παραστήσει την άτεγκτη; Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ορθής επιδείξεως της αυστηρότητας των Αρχών, που τις πιο πολλές φορές δεν εφαρμόζεται, συχνά με τη δυσφορία της κοινής γνώμης.

Αντιθέτως, νομίζω ότι είναι ορθή η ανακοίνωση του ονόματος του παραβάτη, οσονδήποτε υψηλά ισταμένου. Το τεκμήριο της αθωότητας μέχρις εκδόσεως της δικαστικής αποφάσεως είναι ορθό και σεβαστό, αλλά δεν μπορεί να εφαρμόζεται με τρόπο που να επιτρέπει την υποψία ή την πιθανότητα απαλλαγής στο δικαστήριο, από τέτοιας μορφής αυτόφωρο αδίκημα.

Και ίσως αξίζει τον κόπο να επανεξετάσουμε τις δικαιοδοσίες της Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, που καταλήγει μερικές φορές να προστατεύει (και να ενθαρρύνει) τον παραβάτη. Αλλωστε, η επιλογή της εφαρμογής της (από ποιον άραγε), άλλοτε ναι και άλλοτε όχι, δείχνει ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται.

Θ. Γ. Βουδικλαρης – Πολιτικός Μηχανικός

Εθνικός ευεργέτης το Ιδρυμα Νιάρχος

Κύριε διευθυντά

Διάβασα τη συνέντευξη που έδωσε στην έγκριτη εφημερίδα σας ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ένιωσα ικανοποίηση και υπερηφάνεια διαπιστώνοντας ακόμη μία φορά το πόσο πρόθυμα και απλόχερα το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδοτεί έργα πολιτισμού και παιδείας στη χώρα μας, όπως την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε αναλάβει πρόθυμα, επί πρυτανείας μας το έτος 2002, την ανακαίνιση και αναμόρφωση της αριστεράς πτέρυγας του κεντρικού κτιρίου, δημιουργώντας καλαίσθητους και λειτουργικούς χώρους.

Αυτό, όμως, που συγκινεί ιδιαίτερα είναι το ότι, απ’ ό,τι φαίνεται σε αυτή τη συνέντευξη, πρόθεση και απόφαση του Ιδρύματος είναι να σταθεί ευεργετικά και αλληλέγγυα κοντά στον Ελληνα πολίτη και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα δύσκολα αυτά χρόνια της βαθιάς οικονομικής και ηθικής κρίσης. Να δημιουργήσει στους συμπατριώτες μας προοπτικές αισιοδοξίας, προοπτικής και ελπίδας.

Νομίζουμε ότι πρέπει να εκφράσουμε μαζί με την ευγνωμοσύνη μας, τις ολόθερμες ευχαριστίες μας και τον θαυμασμό μας στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τις πολλαπλές πρωτοβουλίες συμπαράστασης, στήριξης και ενθάρρυνσης του τόσο σκληρά δοκιμαζόμενου Ελληνα πολίτη και να ευχηθούμε στους εκπροσώπους του να έχουν σωματική ετοιμότητα και πνευματική εγρήγορση για να συνεχίσουν το τόσο σημαντικό και πολύπλευρο έργο τους.

Να ευχηθούμε το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και άλλοι χορηγοί γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα μεγάλα έργα της χώρας μας είναι αποτέλεσμα ευεργετών τους οποίους τιμούμε και ευεργετούμε. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από τη συμπαράσταση και τη βοήθεια όλων μας. Το καράβι κλυδωνίζεται, αλλά δεν πρέπει να καταποντιστεί. Να σταθούμε όλοι όρθιοι και να προσφέρουμε ο καθένας από εμάς ό,τι μπορεί και όσο μπορεί.

Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα, κατά τη γνώμη μας, της συνέντευξης.

Κωνσταντινος Α. Δημοπουλος – τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργάζονται και δεν πληρώνονται

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με την απεργία των διοικητικών του ΕΚΠΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω και για το γεγονός ότι εκτός των απεργών που πιθανόν βρίσκονται σε άδεια και άρα πληρώνονται όπως γράψατε στις 10/12/13, υπάρχει και μία μερίδα διοικητικών υπαλλήλων, εργαζομένων σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, οι οποίοι δεν απήργησαν και δεν πληρώνονται.

Συγκεκριμένα, κάποιοι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν για τις 15 μέρες του Σεπτεμβρίου που η λειτουργία του ιδρύματος είχε ανασταλεί από τον κ. πρύτανη, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία μισθοδοσίας ενημερώθηκε στις 18 Νοεμβρίου όπως είχε ζητηθεί, ενώ τώρα κινδυνεύουν να τους κόψουν τον μισθό του Οκτωβρίου.

Με την ίδια λογική όμως δεν θα έπρεπε να πληρωθούν ούτε τα μέλη του ΔΕΠ αφού δεν διδάσκουν ούτε και οι διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται με απόσπαση σε πολιτικά γραφεία βουλευτών!

Αυτά για να ξέρετε όλη την αλήθεια.

Μανια Βαλτινου

Εργο στην ΕΛΣ

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το γεγονός ότι η αγαπητή μου εφημερίδα «H Καθημερινή» έχει παρουσιάσει έως τώρα δύο φορές το έργο του νέου διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα ήθελα να προτείνω σε εκείνους που συντάσσουν τον πίνακα των υποψηφίων για βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμπεριλάβουν και τον αναφερόμενο. O κ. Μύρων Μιχαηλίδης, είναι μία νότα αισιοδοξίας και ελπίδας στους δύσκολους καιρούς μας για το έργο που επιτελεί στην ΕΛΣ και για το ήθος του. Ξένα τηλεοπτικά μέσα έχουν επίσης παρουσιάσει και σχολιάσει το έργο του. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Γι’ αυτό αξίζει να τιμηθεί από την Πολιτεία. Παράλληλα με τους ώριμους πρέπει να τιμώνται και νέοι άνθρωποι. H χώρα μας διαθέτει τέτοιους ανθρώπους, με τα προσόντα και το ήθος του κ. Μιχαηλίδη, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν, αρκεί οι πολιτικοί μας να σκέφτονται με κύριο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Νικος Ταμιωλακης – Συνταξιούχος Φιλόλογος, Ηράκλειο

Το μετρό

Κύριε διευθυντά

Το μετρό ήταν ένα συγκοινωνιακό μέσο που τιμούσε την πρωτεύουσα: καθαρό, τακτοποιημένο, ανέβαζε το επίπεδο του πολιτισμού μας. Με την επέκτασή του το μετρό κατάντησε δυστυχώς όπως τα άλλα MMM: επαίτες (με ακορντεόν, «με έδειξε η Τηλεόραση»), φαγητό (σάντουιτς, κύπελλα καφέ κ.λπ.), ρυπαρότητα στους σταθμούς κι όλα τα γνωστά ελληνικά. Οσο για τον έλεγχο των εισιτηρίων, το μετρό είναι βασίλειο των τζαμπατζήδων. Τι ανάγκη άλλωστε έχει η εταιρεία του Μετρό; Αν έχει ελλείμματα θα τα πληρώσει ο έντιμος Ελληνας φορολογούμενος!

Διονυσης K. Μαγκλιβερας

Διαχρονική ανοχή

Κύριε διευθυντά

Στις οικονομικές σελίδες της «K» (13-12-2013) δημοσιεύονται δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας M. B. Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τις οποίες η ζημιά που υπέστη το IKA και άλλα Ταμεία από παράνομες (μαϊμού) συντάξεις και επιδόματα, ανέρχονται σε παραπάνω από 175 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα εκαρπώθησαν απατεώνες που έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, είναι δε γραμμένοι στις καταστάσεις πληρωμών των Ταμείων. O κ. υφυπουργός δεν ανέφερε προσπάθειες επιστροφής των παρανόμως ληφθέντων ποσών και δίωξη αυτών που παρανόμησαν. Αυτή η διαχρονική ανοχή των αρμοδίων δημιουργεί νέες φουρνιές απατεώνων. Ελπίζω ο κ. υφυπουργός, έντιμος πολιτικός, με συμπληρωματικές δηλώσεις του να ενημερώσει τους φορολογούμενους τι σκοπεύει να κάνει για την αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών των Ταμείων και την τιμωρία των ενόχων.

Γιωργος Αραμπατζης – Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή