Γραμματα Αναγνωστων

6' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Κύριε διευθυντά

Οπρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του περί Θράκης αμφισβήτησε τα γεωγραφικά όρια της Βορείου Ελλάδας και των γειτονικών κρατών. Με το, η Θράκη κατέχει μια ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία (… Για μας η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. H Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ντόμπρουτζα, Καρτζαλί, Βαρδάρης, Σκόπια, κ.λπ.), οριοθέτησε μια νέα γεωγραφική περιοχή την οποία ονόμασε Θράκη. Με αυτή του τη δήλωση κατέστησε σαφές πως η Τουρκία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου που ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη και τελειώνει στη Θεσσαλονίκη. Με αυτή του την πράξη αμφισβητεί οποιαδήποτε συνθήκη είχε υπογράψει η Τουρκία και κατ’ επέκτασιν αμφισβητεί τα υφιστάμενα σύνορα και θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσής των. Αντί μιας σκληρής απάντησης/προειδοποίησης σε αυτές τις δηλώσεις που αποτελούν αιτία πολέμου περιοριστήκαμε σε μια ήπια αντίδραση, η οποία συμβαδίζει μεν με τη γραμμή τήρησης χαμηλών τόνων στα Ελληνοτουρκικά, που τηρούμε εδώ και αρκετά χρόνια, ενέχει όμως εθνικούς κινδύνους γιατί δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να κινείται επιθετικά σε όλα τα μέτωπα με απώτερο σκοπό τη σμίκρυνση της ελληνικής επικράτειας. Ερωτήματα όμως δημιουργούνται και από τη σιγή ιχθύος που κράτησε η E.E. καθώς και το NATO πάνω σε αυτές τις απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας. Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος που στο πλαίσιο του NATO είναι σύμμαχος και επιθυμεί να ενταχθεί στην E.E. καταφεύγει σε τέτοιες εχθρικές δηλώσεις για εταίρο του και οι ευρωπαϊκές και νατοϊκές αρχές να μη του στείλουν την κατάλληλη απάντηση; Σε αυτή τη δημιουργηθείσα κατάσταση παρήγορο είναι η πρόσφατη ελληνορωσική συμφωνία για την αξιοποίηση, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, η αξιοποίηση των οποίων θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας του ελλαδικού χώρου, αν βέβαια το επιτρέψουν οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοί μας… O sir Βασίλειο Μαρκεζίνης στη συνέντευξη που έδωσε τελευταία είχε πει «…Δεν με βοηθούν οι Αμερικανοί, στρέφομαι στον Ρώσο…».

Παναγιωτης Καραμανωλης – Αντιναύαρχος (ε.α.)

Ανθρώπινη(;) ευαισθησία

Κύριε διευθυντά

Την Παρασκευή 27/12/2013 από τη Δημόσια Τηλεόραση κατά τη διάρκεια του απογευματινού δελτίου μετεδόθη ως λίαν σημαντική είδηση με ανάλογον ρεπορτάζ η εξής:

Ενεφανίσθη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης καθήμενος στο πολυτελές γραφείο του και αφού προς τούτο είχαν προσκληθεί και τα κανάλια να δέχεται το ζεύγος των δύο γερόντων Πακιστανών γονέων του αδικοχαμένου νεαρού που έχασε τη ζωή του στα Πετράλωνα πριν από ένα χρόνο από δύο προφανώς αλήτες, οι οποίοι εικάζεται ότι ανήκουν στη Χ.Α. Ειλικρινά θα ήθελα να συγχαρώ τον, εν δικηγορία συνάδελφό μου, κ. Κουβέλη για την ενέργειά του αυτή, αν όντως αυτή απηχούσε αισθήματα ανθρώπινης ευαισθησίας. Ανθρωποι είναι βεβαίως και οι εν λόγω γέροντες, οι οποίοι έχασαν το παιδί τους και έχουν ασφαλώς κάθε αξίωση να τύχουν συμπαραστάσεως και συμπόνιας. Δυστυχώς όμως απ’ ό,τι μαρτυρείται η ενέργεια αυτή του κ. Κουβέλη δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον ανθρώπινο πόνο, αλλά προφανώς αποτελούσε μία κακόγουστη πολιτική φάρσα. Ναι, κ. Κουβέλη, θ’ αξίζατε τα συγχαρητήρια όλων των Ελλήνων αν είχατε όντως επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για τον άτυχο συνάνθρωπό μας Καντάρη, τον οποίο δύο τέρατα αλλοδαπής προελεύσεως κατακρεούργησαν στη μέση του δρόμου για να του αρπάξουν μία κάμερα στην πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του. Δεν είδαμε, κ. Κουβέλη, να καλείτε στο γραφείο σας τους γονείς του άτυχου αυτού συνανθρώπου μας. Επίσης ούτε σας είδαμε ούτε σας ακούσαμε να τοποθετείστε στο άκουσμα της εν ψυχρώ δολοφονίας του ζεύγους των Χαλκιδέων από Πακιστανό, ο οποίος αφού είχε βρει κοντά τους θαλπωρή δεν δίστασε να τους δολοφονήσει εν ψυχρώ για μία χούφτα ευρώ. Ωσαύτως τελείως αδιάφορον σας άφησε ο εν ψυχρώ τραυματισμός Ελληνίδας στην Πάρο που σήμερα βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου και νοσηλεύεται στις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση. Ωσαύτως αδιάφορο σας άφησε και η περίπτωση της κοπέλας στην Κέρκυρα όταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας από το Πακιστάν, αφού πρώτα τη λήστεψε στη συνέχεια την πέταξε στα βράχια σαν σκοτωμένο σκυλί.

Θα θεωρούσα τον εαυτό μου ιδιαιτέρως ευτυχή, κ. Κουβέλη, αν θα με διαψεύσατε έστω και από την παρούσα στήλη περί όλων αυτών που πιο πάνω εξέθεσα και σας βεβαιώ ότι στην περίπτωση αυτή θα είμαι ο πρώτος Ελλην που θα σας ζητήσω δημόσια συγγνώμη, αλλιώς σταματήστε τους θεατρινισμούς και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού γιατί και ο λαϊκισμός έχει κάποια όρια.

Τασος Νασοπουλος – Δημοσιολόγος – Δικηγόρος Παρ. ΑΠ

Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο…

Κύριε διευθυντά

Εάν έχεις την ατυχία να κάνεις εισαγωγή στο νοσοκομείο της Καλύμνου είναι γνωστό ότι πρέπει να αγοράσεις γάζες, σύριγγες και ό,τι άλλο αναλώσιμο χρειαστεί για τη νοσηλεία σου… όσον αφορά δε τις μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται μόνο οι επείγουσες, για τις υπόλοιπες παραπέμπονται οι ασθενείς σε ιδιώτες ιατρούς. Αυτή η εικόνα είναι πλέον ο κανόνας στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Οι ελλείψεις στο προσωπικό του νοσοκομείου είναι τεράστιες, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κυρίως. Το νοσοκομείο έχει έναν ακτινολόγο, κανένα δερματολόγο, κανέναν ουρολόγο, κ.λπ. Ακούστε τώρα το σκάνδαλο: Οι κύριοι της διοίκησης του νοσοκομείου με την «επιστημονική» βέβαια «έμπνευση» του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου προσέλαβαν οφθαλμίατρο στο νοσοκομείο.

Τα κριτήρια της δημιουργίας, το 2010, της νέας αυτής οργανικής θέσης του νοσοκομείου μόνο προσωπικά και ιδιοτελή μπορεί να ήταν, διότι η Επαρχία Καλύμνου (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Αστυπάλαια) με περίπου 25.000 κατοίκους είχε τότε ήδη δύο οφθαλμιάτρους και από πέρυσι τρεις οφθαλμιάτρους… Προσλαμβάνουν λοιπόν τώρα οφθαλμίατρο στο νοσοκομείο, που είναι ο τέταρτος οφθαλμίατρος για την Επαρχία Καλύμνου… O μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την αναλογία οφθαλμιάτρου προς τον πληθυσμό είναι περίπου ένας οφθαλμίατρος προς 25.000 κατοίκους (στη Μεγ. Βρετανία είναι 1 προς 40.000). Εδώ λοιπόν στην Κάλυμνο είμαστε 4 φορές πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πολύ άνετοι… Για να συμπληρωθεί δε ο φάκελος του σκανδάλου, το νοσοκομείο προσλαμβάνει οφθαλμίατρο χωρίς ούτε ένα μηχάνημα, ένα εργαλείο, ούτε καν ένα χώρο, ένα δωμάτιο για τον οφθαλμίατρο… και ακούστε τώρα να γελάσετε (ή μάλλον να κλάψετε), ψάχνουν να βρουν, λέει, τουλάχιστον ένα – δύο μηχανήματα μεταχειρισμένα από ιδιώτες οφθαλμιάτρους στη Ρόδο… Ολα αυτά στο κατά τα άλλα πλήρες σε προσωπικό και υποδομές νοσοκομείο, και στο άνετο οικονομικό περιβάλλον του 2013… Αυτό θα πει οργάνωση του κράτους! Απλή λογική: Μήπως αυτός ο οφθαλμίατρος να τοποθετηθεί σε νοσοκομείο με οφθαλμολογική κλινική εξοπλισμένη και εκεί που υπάρχει ανάγκη; Και να προσλάβουν εδώ κανέναν ακτινολόγο, κανέναν ουρολόγο, κ.λπ. που έχουμε ανάγκη; Σε ολόκληρη την Επαρχία Καλύμνου δεν υπάρχει ούτε ένας ουρολόγος… ΄H μήπως προσωπικά συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά που πρέπει να έχουμε οφθαλμιάτρους και κανέναν ουρολόγο(!..) κ.λπ. Και το μπάχαλο συνεχίζεται στο Ελλαδιστάν… Υπάρχει κανείς να ακούσει εκεί έξω;

Ιπποκρατης Τρικουπης

«Αντίο», καπτά Νικόλα

Κύριε διευθυντά

Ο καπτά Νικόλας, τακτικός επιστολογράφος της στήλης, «έφυγε» για το τελευταίο του ταξίδι το βράδυ της Τετάρτης στο Σισμανόγλειο, όπου διακομίστηκε από το πρωί. H κηδεία θα τελεστεί στην εκκλησία Αγ. Νικόλαος Αμαρουσίου τη Δευτέρα στις 11 π.μ.

Οι φίλοι του, αντί για στεφάνι, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στο ίδρυμα «Αγκαλιά του Παιδιού» στους παρακάτω λογαριασμούς αναφέροντας το όνομά τους και ότι η κατάθεση γίνεται «Εις μνήμην του καπτά Νικόλα I. Κωστάρα».

Εθνική 065/296009-56 GR53 0110 0650000006529600956

Alpha Bank 358-002101-069744 GR15 01401060358002101069744

Πειραιώς 5044-016030-410 GR55 01720440005044016030410.

Περί ηγετών

Κύριε διευθυντά

Πενθώ κάθε φορά όταν φεύγουν από τη ζωή μεγάλοι ηγέτες, όπως πρόσφατα ο Νέλσον Μαντέλα και παλαιότερα ο Μαχάτμα Γκάντι. Αλλά δεν απελπίζομαι. H ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει: Δύο νέοι ηγέτες αναδεικνύονται στο διεθνές στερέωμα. Και είμαι υπερήφανος που και οι δύο είναι Ελληνες. O πρώτος, ο κ. Γεώργιος A. Παπανδρέου με τις «αναίμακτες» διαλέξεις του στα Αμερικανάκια, και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική των καταλήψεων και απεργιών, μας υπόσχονται να φέρουν την πολυπόθητη αλλαγή. Την αλλαγή που μας υποσχέθηκε ο άλλος «χαρισματικός»(!) ηγέτης, ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου. Κι αυτός ξεκίνησε νέος: Τροτσκιστής στα νιάτα του και θαυμαστής του Καντάφι, όταν ανέλαβε τα ηνία του ελληνικού κράτους το 1981 – κάπου όμως στράβωσε στη διαδρομή και τελικά κατέληξε να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα: Το κράτος του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο φερέλπιδές μας ηγέτες, ο πρώτος προεδρεύων του Διεθνούς Σοσιαλισμού και ο δεύτερος, προεδρεύων των αριστερών κινημάτων διεθνώς, με την αριστερίζουσα πολιτική τους μας υπόσχονται ν’ αλλάξουν και τη δεξιόστροφη περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Να γυρίζει από τη Δύση προς την Ανατολή. Οψόμεθα.

Γιωργος Ζαμπικος – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή