49 χρόνια πρίν… 10.Ι.1965

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΤΙΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ: Σαϊγκόν, 9.– Ετερματίσθη σήμερον η 20ήμερος πολιτική κρίσις εις Νότιον Βιετνάμ κατόπιν αποφάσεως της στρατιωτικής ηγεσίας να παραδώση την εξουσίαν εις την Κυβέρνησιν. Εις ανακοινωθέν εκ πέντε σημείων, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος κ. Ζούου (φωτογραφία) θα αναλάβη και πάλιν τας αρμοδιότητάς του. Εις την πολιτικήν Κυβέρνησιν ανατίθεται εξ άλλου η ευθύνη συγκλήσεως εθνικής συνελεύσεως το ταχύτερον, δι’ αμέσου ψηφοφορίας εις τα αστικά κέντρα, και δι’ εμμέσου εις την ύπαιθρον. Τα υπό των κινηματιών στρατηγών συλληφθέντα επτά μέλη του διαλυθέντος Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου θα απελευθερωθούν. Οι στρατιωτικοί αποσύρονται της πολιτικής, συμφώνως προς διακήρυξίν των της 27ης Αυγούστου παρελθόντος έτους. Ουδέν όμως αναφέρεται εις το ανακοινωθέν περί εξομαλύνσεως των σχέσεων με την Αμερικήν, αι οποίαι είχον διαταραχθή εσχάτως. Οι επίσημοι εξ όλων των πλευρών φρονούν ότι τούτο θα επιτευχθή αυτομάτως.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Ουασιγκτών, 9.– Οι ενταύθα έγκυροι αμερικανικοί κύκλοι φρονούν ότι η πολιτική της Ινδονησίας μετά την αποχώρησή της εκ του ΟΗΕ θα καταστή περισσότερον επιθετική. Αι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμοι, διότι κατ’ αυτάς θα φανή κατά πόσον η Ινδονησία θα εφαρμόση δραστικωτέραν πολεμικήν έναντι της Μείζονος Μαλαισίας. […] Εις την Σιγγαπούρην, ο Βρετανός υπουργός Στρατιωτικών είχε σήμερον τετράωρον σύσκεψιν μετά ανωτέρων Βρετανών αξιωματικών της διοικήσεως Απω Ανατολής.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: Εις τον «Παρνασσόν» (μεγάλη αίθουσα) εγκαινιάζεται αύριον 7.30 μ.μ. έκθεσις με έργα ζωγραφικής εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών [Ναζί] εις στρατόπεδα συγκεντρώσεως μικρών παιδιών Ισραηλιτών.

ΧΑΛΕΠΑΣ: (Αρθρο σε συνέχειες) «Χαλεπάς, ο μεγάλος τραγικός γλύπτης. Το ξεκίνημα, η σύγκρουση, η τρέλλα, η δικαίωση». Υπό του κ. Αγγέλου Γ. Προκοπίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή