Ο καιρός, ο μόνος αστάθμητος παράγοντας

Ο καιρός, ο μόνος αστάθμητος παράγοντας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία πόλη όπου συγκεντρώνεται τόση δύναμη, η Ουάσιγκτον είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο, και γενικότερα στις διαθέσεις του καιρού. Αυτόν τον χειμώνα, οι μετεωρολόγοι θα είχαν ούτως ή άλλως αρκετές ευκαιρίες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από σφοδρή κακοκαιρία και ήδη τρεις φορές η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις χειμωνιάτικης καταιγίδας στην ευρύτερη περιοχή. Πόσα τηλεοπτικά δίκτυα πρωτευουσών γνωρίζετε, όμως, στα οποία καθημερινά -και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών- μία από τις πρώτες τους ειδήσεις είναι ο καιρός; Αυτό συμβαίνει στην Ουάσιγκτον.

Οπως είναι λογικό, το νέο κύμα κρύου που πλήττει τις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες έχει αναστατώσει εκ νέου την πόλη αυτές τις ημέρες. Οι θερμοκρασία υποχώρησε χθες μέχρι και τους -9 βαθμούς Κελσίου (-15 στην κλίμακα Φάρεναϊτ). Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπήρχε δικαιολογία για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, καθώς όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ δεν αναμενόταν κακοκαιρία, όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όταν έκλεισε προληπτικά η κυβέρνηση ενόψει της «πολικής χιονοθύελλας» που ερχόταν.

Εκείνη την ημέρα, περπατώντας το πρωί στους δρόμους του άδειου κέντρου της πόλης, με τη θερμοκρασία ανεκτή και κανέναν προφανή λόγο για την ασυνήθιστη ησυχία, θα πίστευε κανείς ότι βρίσκεται σε ταινία του Χόλιγουντ, και ότι οι τρομοκράτες μόλις είχαν χτυπήσει την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη λεωφόρο Πενσιλβάνια, έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μόνο που «κυκλοφορούσε» στον δρόμο ήταν τα φύλλα μιας εφημερίδας που την είχε πάρει ο αέρας.

Νομίζοντας ότι θα γινόταν κανονικά μία προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, βρέθηκα να συνομιλώ με την υπάλληλο της υποδοχής. Για πρώτη και μάλλον τελευταία φορά, είχα μπει στο Ταμείο χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο – δεν υπήρχαν οι υπάλληλοι ασφάλειας, διότι και το Ταμείο, ακολουθώντας το παράδειγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ήταν κλειστό. Θορυβημένη, παρακολουθούσε την πορεία της καταιγίδας σε μία ιστοσελίδα και αναρωτιόταν αν μέχρι τις τρεις το απόγευμα, που θα έληγε η βάρδιά της, θα είχαν κλείσει οι δρόμοι από το χιόνι.

Οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον ασχολούνται με τον καιρό σχεδόν όσο και οι Αγγλοι – όντας όμως Αμερικανοί, προτιμούν να το κάνουν ηλεκτρονικά. Εκτός από το Weather Channel, υπάρχει ένα τοπικό κανάλι που δείχνει την εξέλιξη των μετεωρολογικών συστημάτων ανά πάσα στιγμή, ενώ οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι είναι σταρ με το δικό τους πιστό κοινό ο καθένας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις δημοφιλέστερες στήλες της Washington Post, της μεγαλύτερης εφημερίδας της πόλης, είναι το Capital Weather Gang, το οποίο θα μετέφραζε κανείς ως η Συμμορία του Καιρού της Πρωτεύουσας. Μόνο στο twitter έχει περισσότερους από 85 χιλιάδες ακολούθους, οι οποίοι προφανώς ενδιαφέρονται για πληροφορίες όπως ότι το αεροδρόμιο Dulles ισοφάρισε χθες το ρεκόρ του Ιανουαρίου του 1994, με εννέα ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία στην περιοχή υποχώρησε σε μονοψήφιο ή χαμηλότερο νούμερο (στην κλίμακα Φάρεναϊτ, που σημαίνει κάτω από -13 βαθμούς Κελσίου) – και αναμενόταν να το καταρρίψει σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι ο καιρός στην πόλη μπορεί να γίνει απρόβλεπτος. Το καλοκαίρι η Ουάσιγκτον συχνά επηρεάζεται από τους μουσώνες και το κλίμα είναι τόσο υγρό και ζεστό που θυμίζει κάποιον τροπικό προορισμό – όταν δεν προδίδει απλώς τον νότιο χαρακτήρα της πόλης. Και δεν είναι σπάνιοι οι ανεμοστρόβιλοι, με παλαιότερους συναδέλφους στην πόλη να αναφέρουν περιστατικό που, ενώ κάθονταν στον εξωτερικό χώρο ενός εστιατορίου, έπρεπε άρον άρον να αναζητήσουν καταφύγιο σε κλειστό χώρο όταν ο αέρας σήκωσε τα πάντα.

Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ψυχολογικές εξηγήσεις για την εμμονή των κατοίκων της αμερικανικής πρωτεύουσας με τον καιρό. Αν επιχειρούσα μία, θα έλεγα ότι σε μία τόσο προβλέψιμη και ασφαλή πόλη, ο απρόβλεπτος καιρός είναι ένας από τους λίγους αστάθμητους παράγοντες της καθημερινότητάς τους. Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν με το πρώτο συννεφάκι κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας σε μία από τις ισχυρότερες σταθερές της χώρας – τον υπέροχο καιρό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή