Αστείος μεγάλος συνασπισμός

Αστείος μεγάλος συνασπισμός

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι, το είπε για πλάκα. Ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπονόησε αρχικά ότι θα μπορούσε –υπό προϋποθέσεις– να υπάρξει σύμπραξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Ν.Δ., ένας μεγάλος συνασπισμός α λα ελληνικά. Η τοποθέτησή του αποκηρύχθηκε λίγες ώρες αργότερα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως το συντομότερο ανέκδοτο. Ο ίδιος, ή μάλλον «κύκλοι του», επέκρινε τους δημοσιογράφους που δεν οσμίστηκαν τη λεπτή ειρωνεία. Γιατί όμως μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό αυτό το σενάριο; Γιατί και οι δύο πλευρές, σε μια περίοδο τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, που οι αναλυτές συχνά επισείουν τον –ίσως τραβηγμένο πλην υπαρκτό– κίνδυνο μιας σύγχρονης Βαϊμάρης ή της εδραίωσης ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος, αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και για τα στοιχειώδη. Για παράδειγμα, τους τρόπους εξόδου από την κρίση, αλλά και την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη, καθώς και διατήρησης του ενιαίου νομίσματος, τη λήψη μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των χρόνια άνεργων, την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης συγκεκριμένων οικονομικών τομέων. Σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας στις οποίες εκδηλώθηκαν παρόμοιες κρίσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είτε συγκυβέρνησαν (Ιταλία) είτε συνυπέγραψαν τα Μνημόνια (Πορτογαλία – Ιρλανδία).

Το αστείο είναι ότι στη Γερμανία, την οποία συχνά εγκαλούμε για εμμονική προσκόλληση στη λιτότητα, ένας άλλος μεγάλος συνασπισμός δείχνει τον δρόμο για τη διακομματική συναίνεση και τη… δημοσιονομική σπατάλη. H καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε στις χθεσινές της προγραμματικές δηλώσεις των πολιτικών που αναμένεται να ακολουθήσει η συμμαχική κυβέρνηση στο Βερολίνο και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν θέσπιση κατώτατου μισθού και ένα δαπανηρότερο συνταξιοδοτικό σύστημα. Για όσους έχουν συμπληρώσει 45 χρόνια στην αγορά εργασίας προβλέπεται μάλιστα πρόωρη σύνταξη στα 63. Γιατί τόση γαλαντομία εκ μέρους της κ. Μέρκελ; Επειδή, ως σοβαρή πολιτικός, ξέρει ότι πρέπει να υποχωρήσει και να υιοθετήσει συγκεκριμένες σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, αν θέλει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση και να προωθήσει άλλες δικές της διεκδικήσεις, εξαιρετικά σημαντικές για το εκλογικό της ακροατήριο, όπως π.χ. η διατήρηση της φορολογίας στα σημερινά επίπεδα.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Ο ΣΥΡΙΖΑ καγχάζει και η Ν.Δ. προσπαθεί να συσπειρώσει την εκλογική της πελατεία με συμβολικές κινήσεις, όπως η ανασυγκρότηση των σωμάτων ασφαλείας. Και η πόλωση εξακολουθεί να απομακρύνει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η ταύτιση στελεχών της Ν.Δ με τη Χ.Α. από τη μία και η θεωρία των δύο άκρων από την άλλη διασφαλίζουν την αποτυχία του εγχειρήματος του «μεγάλου συνασπισμού» στη χώρα μας. Πάλι καλά που γελάμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή