Η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας φέρνει δυσάρεστες εξελίξεις όπως και το άγνωστο στο παρελθόν φαινόμενο, τον αποπληθωρισμό. Παλιά, γενιές ολόκληρες είχαν συνηθίσει να συμβιώνουν με τον κίνδυνο του πληθωρισμού και ορισμένοι να κερδίζουν από αυτόν. Τώρα, η κατάσταση είναι αντίστροφη αλλά επίσης δυσάρεστη από τη συνεχή πτώση τιμών και αξιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο 2013 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο σημείωσε μείωση 1,7%.
Ωστόσο κάποιοι θυμίζουν τους Γάλλους στρατηγούς που λέγεται ότι έχασαν γρήγορα τον πόλεμο από τη ναζιστική Γερμανία διότι είχαν σχεδιάσει τα οχυρωματικά έργα και τη στρατηγική τους με βάση εμπειρίες του προηγούμενου πολέμου.
Η γραμμή Μαζινό θα ήταν απόρθητη σε μια επίθεση από στρατεύματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά άντεξε λίγες μέρες στην επέλαση των σύγχρονων μηχανοκίνητων μονάδων των ναζί. Κάπως έτσι ορισμένοι επιμένουν στην παλιά συνταγή εξάλειψης του πληθωρισμού, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η ανεργία. Με την έννοια αυτή, δεν έχει σημασία αν τα βιβλία πωλούνται με ενιαία τιμή από τα βιβλιοπωλεία.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν πωλούνται βιβλία, κλείνουν τα μικρά βιβλιοπωλεία και μένουν άνεργοι όχι μόνον ο βιβλιοπώλης αλλά και ένας-δύο υπάλληλοι που απασχολούσε. Αλλωστε τα μικρά βιβλιοπωλεία κλείνουν σε όλον τον κόσμο επειδή η τεχνολογία και οι πωλήσεις από το Ιντερνετ τα καταργούν.
ο ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και με τα ταξιδιωτικά γραφεία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το κενό δεν καλύπτεται από άλλο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με εξαίρεση ίσως τα σουβλατζίδικα που ανοιγοκλείνουν με μεγάλη συχνότητα και συνήθως πωλούν εισαγόμενο κρέας.
Αξίζει όμως να εντοπιστούν οι κλάδοι που «παράγουν» πληθωρισμό, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πολέμιοί του. Τα στοιχεία της Στατιστικής για το 2013, σε σχέση με το 2012, είναι χαρακτηριστικά. Πρωταθλητές στην αύξηση τιμών με 25,3% είναι τα φάρμακα επειδή αυξήθηκε η συμμετοχή των καταναλωτών στη λιανική τιμή των φαρμάκων.
Ακολουθεί με μικρή διαφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, με αύξηση τιμής 18,7% το 2013, που ήταν ακόμα μία χρονιά ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Τρίτη κατηγορία προϊόντων που αυξήθηκαν οι τιμές τους (4,1%) είναι τα τσιγάρα, εξαιτίας αύξησης της φορολογίας. Είναι φανερό ότι το κράτος παράγει πληθωρισμό ακόμα και στη δύσκολη περίοδο ύφεσης επιβάλλοντας μια κρυφή και άδικη φορολογία στους πολίτες, που ήδη βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από τη φορολογία, την ανεργία ή τη μείωση των εσόδων τους.
Ο βιβλιοπώλης ή ο φούρναρης, που υποτίθεται ότι θα ενισχυθεί από την απελευθέρωση της αγοράς, είναι έτοιμος να κλείσει το μαγαζί επειδή δεν αντέχει την τιμή του ρεύματος και τους φόρους ενώ μειώνονται οι εισπράξεις του. Και δεν θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του ακόμα κι αν δώσει μισθούς των 300 ευρώ!
Οι φωστήρες του ΟΟΣΑ που κάνουν μελέτες και προτάσεις θα έπρεπε να αξιοποιήσουν καλύτερα τον χρόνο τους και τα χρήματα που εισπράττουν, προτείνοντας μέτρα για τη μεταρρύθμιση του κράτους και των κρατικών μονοπωλίων… Μόνον αυτή η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και απασχόληση, διευκολύνοντας την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων που δημιουργούν εισόδημα μακροπρόθεσμα.