Πορτρέτο νέων ευρωβουλευτών

Πορτρέτο νέων ευρωβουλευτών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ για τον ευρωβουλευτή του 2014; Ποια είναι τα πρόσωπα που θα πρέπει να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στα κέντρα επιρροής και αποφάσεων της Ευρώπης, ειδικότερα μάλιστα τούτη την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο; Σίγουρα, τα πρόσωπα που διαθέτουν τη γνώση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, το κύρος και την ικανότητα να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να εκπροσωπήσουν με επάρκεια την Ελλάδα και την προοπτική της χώρας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται προσωπικότητες–εκπροσώπους ευρωπαϊκού διαμετρήματος.

Οι νέοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους μηχανισμούς λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την πολιτική και τα όργανα που επηρεάζουν άμεσα πλέον τη ζωή όλων μας και σε εθνικό επίπεδο. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης ως εταίρος ισότιμος που επιθυμεί να είναι σήμερα και να παραμείνει παρών στις αυριανές εξελίξεις της οικονομικής και πολιτικής ένωσης, είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή και κρίσιμη για το μέλλον του τόπου. Θα ήταν παράτολμη κίνηση και έλλειμμα πολιτικής να την εναποθέσουμε σε χέρια λάθος ανθρώπων. Η Ελλάδα χρειάζεται στο εξωτερικό ανθρώπους με σοβαρότητα, με διαπραγματευτική αίσθηση και δύναμη επαφών. Δεν χρειάζεται ούτε στελέχη που αναλώνονται στα παρασκήνια των κομμάτων ούτε εκπροσώπους που ανακυκλώνονται στα τηλεοπτικά πλατό. Αυτά όλα δεν αφορούν στην ουσία των αναγκών του τόπου, ειδικότερα σήμερα, που διέρχεται την πιο βαθιά μεταπολεμική κρίση. Αυτά όλα αφορούν σε ένα παρελθόν ξεπερασμένο, απωθητικό μάλιστα για τους εταίρους μας.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα επιλεγούν από τις ηγεσίες των κομμάτων, για να εκλεγούν και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντανακλούν μια νέα εικόνα για τη χώρα, μια εξαιρετική αφορμή και ευκαιρία να δείξει η εγχώρια πολιτική τάξη τη βούληση των Ελλήνων για πολιτική ανανέωση και σαφή ευρωπαϊκή προσήλωση. Σε ένα πολιτικό σύστημα που θεωρείται σε πορεία φθίνουσα, η διάσταση της πολιτικής ανανέωσης και η ανάδειξη ανθρώπων ικανών να σταθούν στα ευρωπαϊκά όργανα θα είναι ένα επιπλέον μήνυμα αξιοπιστίας. Για την Ελλάδα και το μέλλον της, μην ξεχνάμε ότι τα κριτήρια–κλειδιά είναι δύο: εμπιστοσύνη και διαπραγμάτευση! Και τούτο θα πρέπει να εκφραστεί και μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, του οποίου ο ρόλος γίνεται ολοένα και σημαντικότερος.

Σε μια Ευρώπη που ενεργοποιεί κολοσσιαίες μεταβολές, από την τραπεζική ένωση σήμερα μέχρι την οικονομική και πολιτική ένωση αύριο, η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει στα κέντρα επιρροής και αποφάσεων τους καλύτερους. Τους πλέον κατάλληλους στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ηγεσίες των κομμάτων και ιδιαίτερα των καθαρά φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Αφορά προπάντων όλους εμάς τους ψηφοφόρους, τους Ελληνες πολίτες. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, ως προοπτικής επιβίωσης. Και, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας κινείται, για χρόνια τώρα, πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί… Η πολιτική και η ευρωπαϊκή διαμόρφωση των εξελίξεων, συνεπώς, αποκτούν πραγματικά τεράστια σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή