49 χρόνια πρίν… 3 και 4.IΙ.1965

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΙΣ: Η συζήτησις επί της προτάσεως της ΕΔΑ περί παραπομπής εις ειδικόν δικαστήριον του ιδρυτού και πέντε υπουργών της ΕΡΕ συνεχίσθη και χθες [2 Φεβρουαρίου 1965] εις την Βουλήν. […] Κατά την μακράν συνεδρίασιν ο πρώην υπουργός κ. Κωνσταντίνος Τσάτσος (φωτογραφία), αφού επεσήμανε την έλλειψιν στοιχείων προς θεμελίωσιν της προτάσεως, είπεν ότι επί του θέματος της ΔΕΗ, η τότε Κυβέρνησις της ΕΡΕ [Κωνσταντίνος Καραμανλής] διέταξε δύο δικαστικούς ελέγχους και επί πλέον, απεμάκρυνε την υπεύθυνον διοίκησιν. Αναλύων τον νόμον περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Τσάτσος ετόνισεν ότι δεν είναι δυνατόν ν’ ασκηθή δίωξις κατά υπουργών, διά την εφαρμοσθείσαν υπ’ αυτών πολιτικήν, δεδομένου ότι σκοπός και «έγκλημα» των εγκαλουμένων υπουργών ήτο το ότι επεδίωκον την οικονομικήν ανάπτυξιν της χώρας διά της απορροφήσεως γαλλικών πιστώσεων. Το όνομα του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή προσετέθη προς δημιουργίαν εντυπώσεων, ενώ ουδεμίαν αρμοδιότητα ελέγχου είχεν. […] Τέλος, είπεν, ότι εξ ηθικών λόγων, δεν πρέπει να γίνη δεκτή η πρότασις, δεδομένου ότι λόγω της βεβαίας παραγραφής, οι παραπεμπόμενοι δεν θα έχουν την ευκαιρίαν ν’ αθωωθούν.

ΕΛΛΑΣ – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ετερματίσθησαν χθες [3 Φεβρουαρίου 1965] εις το Βελιγράδιον αι ελληνογιουγκοσλαβικαί συνομιλίαι. Θα επακολουθήση σήμερον η έκδοσις του επισήμου κοινού ανακοινωθέντος και ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Κωστόπουλος αναμένονται να επιστρέψουν απόψε εις Αθήνας. Επί των συνομιλιών του Βελιγραδίου πίπτει βαρεία η σκιά δύο θεμάτων εκτάκτως κρισίμων διά τας σχέσεις των δύο χωρών. Πρώτον είναι το Κυπριακόν, του οποίου θα γίνη μνεία εις το δημοσιευθησόμενον σήμερον ανακοινωθέν. […] Δεύτερον και περισσότερον κρίσιμον θέμα υπήρξε το «ψευδομακεδονικόν», το οποίον οι Γιουγκοσλάβοι ενεφάνισαν, εντελώς απροσδοκήτως χθες, παρά την προσπάθειαν που είχε καταβληθή εξ Αθηνών, προ της επισκέψεως, όπως αποφευχθή οιαδήποτε νύξις κατά το διάστημα της παρουσίας των Ελλήνων επισήμων εις το Βελιγράδιον.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: Η σημερινή «πρώτη» του «Ριγολέττου», που αναβιβάζεται από την Εθνικήν Λυρικήν Σκηνήν εις το θέατρον «Ολύμπια», δίδεται με συμμετοχήν του Ελληνος βαρυτόνου κ. Κ. Πασχάλη και του Ιταλού τενόρου κ. Τζανμπαττίστα Νταβιού. Διευθύνει ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή