49 χρόνια πρίν… 5.IΙ.1965

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕ ΓΚΩΛΛ: Παρίσιοι, 4.– Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στρατηγός ντε Γκωλλ, εις την σημερινήν 11ην κατά σειράν συνέντευξίν του προς τους αντιπροσώπους του Τύπου, αφ’ ότου ανήλθεν εις την εξουσίαν, ωμίλησεν πλέον της μιας ώρας και υπήρξε λίαν κατηγορηματικός αναφορικώς προς τον ΟΗΕ, το Γερμανικόν και το νομισματικόν σύστημα. Ο Γάλλος πρόεδρος είπεν σχετικώς με τον ΟΗΕ, ότι ούτος παρεξέκλινε των αρχών και των σκοπών του και ότι θα πρέπει να γίνη αναθεώρησις του Καταστατικού Χάρτου εις πενταμερή διάσκεψιν, της οποίας θα πρέπει να μετέχη η Αμερική, η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Λαϊκή Κίνα. [Σημ. «Φ»: Η Λαϊκή Κίνα δεν ήταν τότε μέλος του ΟΗΕ.] Αναφερόμενος εις το Γερμανικόν, ο Γάλλος πρόεδρος είπεν ότι τούτο θα πρέπει να επιλυθή εις τα ευρωπαϊκά πλαίσια και διά μόνης της Ευρώπης, αποκλειομένων δηλονότι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας, περιλαμβανομένης όμως της Σοβιετικής Ενώσεως. Τέλος, όσον αφορά το ισχύον νομισματικόν σύστημα είπεν ότι τούτο δεν ανταποκρίνεται πλέον εις τα σημερινά δεδομένα και ότι, ως εκ τούτου, θα πρέπει να πραγματοποιηθή επάνοδος εις τον χρυσούν κανόνα.

ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΗΜΑ: Ο πρόεδρος ντε Γκωλλ […] εν αρχή χαριτολογών εις σχετικήν ερώτησιν δημοσιογράφου, ο οποίος τον ηρώτησεν αν έχη καλώς εις την υγείαν του, απήντησεν ότι επί του παρόντος αισθάνεται καλώς, αλλά βεβαίως μίαν των ημερών δεν θα αποφύγη τον θάνατον. [Ολόκληρη η συνέντευξη κινηματογραφημένη βρίσκεται σήμερα εδώ.]

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ: Πρόγραμμα πρωτοπορειακής κωμωδίας παρουσιάζει σήμερον το βράδυ το «Θέατρον Τέχνης». Συγκεκριμένως αναβιβάζει το έργον «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Ελβετού συγγραφέως Μαξ Φρις, που συμπληρώνεται με το μονόπρακτον «Ιάκωβος ή υποταγή» του Ευγενίου Ιονέσκο. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή