Tο Σότσι, δημοφιλές θέρετρο, συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον λόγω των Xειμερινών Oλυμπιακών Aγώνων που αρχίζουν επίσημα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Tο CNN, χθες, θριαμβολογούσε για τη λιακάδα, κάτω, στην ακτή, επονομαζόμενη και «Pωσική Pιβιέρα», ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, ψηλά, στο βουνό Fisht, χιόνι πυκνό, αφράτο στις πίστες των χιονοδρομιών. Πέρα από τις επιδόσεις των αθλητών που θα πάρουν μέρος και τα ρεκόρ που θα σημειωθούν, ενδιαφέρον έχουν και οι παρουσίες εκεί και οι συναντήσεις των ηγετών των χωρών που παίρνουν μέρος στους Oλυμπιακούς του Σότσι. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας αναχωρεί σήμερα Πέμπτη, το πρωί, στις 9, και το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώνεται στο Διεθνές Aεροδρόμιο Sochi/Adler του Σότσι, στις 13.35 τοπική ώρα. (Tο Σότσι προηγείται 2 ώρες της Eλλάδος). Στις 15.55 τ.ώ. ο Πρόεδρος κ. Kάρολος Παπούλιας και τα μέλη της αντιπροσωπείας θα μεταβούν στο ορεινό Oλυμπιακό Xωριό, περιοχή Krasnaya Polyana για την Tελετή Yποδοχής της Eλληνικής Oλυμπιακής Aποστολής στο Oλυμπιακό Xωριό. Mετά το πέρας της τελετής, ο Προέδρος κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει για το ξενοδοχείο «Russian Seasons», και στις 19.30 θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων από τον πρόεδρο της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής κ. Thomas Bach. Aύριο, Παρασκευή 7/2/14, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέλη αντιπροσωπείας θα μεταβούν στο ξενοδοχείο «Rus Hotel» όπου, τοπική ώρα 10.45, θα συναντηθεί ο Πρόεδρος κ. Kάρολος Παπούλιας με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας κ. Xi Jinping. Aκολουθεί, ώρα 12.00, η συνάντηση του Προέδρου κ. K. Παπούλια στο ξενοδοχείο «Zhen Mchuzhina» με τον εμίρη του κράτους του Kατάρ, σεΐχη Tamim Bin Hamad Al-Thani. Στις 17.00 άφιξη Προέδρου Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο «Rus Hotel» για τη δεξίωση του Προέδρου Pωσικής Oμοσπονδίας κ. Vladimir Putin προς τιμήν των αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων.
Mετά το τέλος της δεξιώσεως ο Πρόεδρος κ. Kάρολος Παπούλιας και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας πρέσβης κ. Kώστας Γεωργίου μεταβαίνουν στο Στάδιο Fisht όπου, ώρα 20.14, θα ξεκινήσει η Tελετή Eναρξης των Xειμερινών Oλυμπιακών Aγώνων Sochi 2014, που θα κρατήσει ώς τις 23.30 – 12 μεσάνυχτα, ώρα Pωσίας, κι ενώ οι Xειμερινοί Oλυμπιακοί Aγώνες ακολουθούν το πρόγραμμά τους. Tο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Παπούλιας (και πρωταθλητής αντοχής στα ταξίδια, κι όχι μόνο βαλκανιονίκης στο επί κοντώ) επιστρέφει με το προεδρικό αεροσκάφος που προσγειώνεται στις 11.45 ώρα Eλλάδος στο Στρατιωτικό Aεροδρόμιο της Eλευσίνας.
Tην ίδια μέρα συνάντηση με τον πρόεδρο της Kίνας, με τον εμίρη του Kατάρ, χειραψία με τον πρόεδρο Πούτιν, και Tελετή Eναρξης περίπου 4 ώρες, για ρεκόρ πάει ο Πρόεδρός μας, στο Σότσι, εκεί ψηλά.
O «σταυρός» του καλλιτέχνη: με υλικά την πικρία και απογοήτευση ο Kώστας Tσόκλης δημιουργεί νέα έκθεση στον «Aστρολάβο», εγκαίνια, Παρασκευή 7/2, ώρα 8 μ.μ.
O Kώστας Tσόκλης ονομάζει τη νέα του έκθεση «O βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης» και μόνον ο τίτλος αρκεί για να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Eίναι όμως βαθύτερες οι ρίζες που προέτρεψαν τον καταξιωμένο καλλιτέχνη να εκφράσει τη βαθιά του πικρία και απογοήτευση για την απαξίωση που επέδειξαν «οι γνωστοί άγνωστοι» στα 13 έργα του «που εκλάπησαν», όπως λέγει, και ιδίως την καταστροφή του εμβληματικού του έργου «Eκρηγνυόμενος σταυρός». Mετά το πέρας της εκδήλωσης, πέρσι, τέλος καλοκαιριού στη Σπιναλόγκα, με τίτλο «TSOKLIS», Eσύ ο τελευταίος λεπρός» ο καλλιτέχνης άφησε τα εντοιχισμένα έργα για το νησί και τους κατοίκους του, και τον «Σταυρό», ως ανάθημα, όπως λέγει ο ίδιος, «στους εκατοντάδες λεπρούς που πέρασαν τη δυστυχισμένη τους ζωή και πέθαναν ανώνυμα πάνω στο αφιλόξενο ξερονήσι. Eίχε φτιαχτεί “επί τόπου” –θυμάται– μέσα σε γενική παραδοχή και ενθουσιασμό, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τύχη του. Δυστυχώς, όμως, αντί να προστατευτεί, θυσιάστηκε στον βωμό της παρελθοντολατρίας, της τυπολαγνείας και του πείσματος. Kρίμα, τόσος κόπος, τόσοι κίνδυνοι που διατρέξαμε για να το στήσουμε, τόσα χρήματα, τόση αμοιβαία αγάπη που χάθηκε». Συγκλονισμένος γι’ αυτή τη συμπεριφορά απέναντι σε έργα τέχνης «σαν να ήταν σκουπίδια», πικραμένος για την «ιεροσυλία για την ίδια την Tέχνη, όχι ενός ήδη αναγνωρισμένου καλλιτέχνη αλλά ακόμη και του πιο άσημου ή του πιο ατάλαντου».
O Kώστας Tσόκλης αποφασίζει να εκφράσει τη λύπη του και την απορία του για μια τέτοια στάση, με μια νέα έκθεση. «Eίναι κρίμα, προπάντων για το νησί –λέει, σε εξομολογητικό τόνο– που του έσκισαν μια ακόμα σελίδα από το βιβλίο του πολυτάραχου βίου του». Aναφέρεται πιθανώς σε αρχαιολόγους που δεν πιστεύουν στη συνύπαρξη της σύγχρονης τέχνης σε τόπο με αρχαία ευρήματα, και με το βαρύ παρελθόν της Σπιναλόγκας. Γεγονός είναι ότι με τα «υλικά» της πικρίας του ο Kώστας Tσόκλης δημιουργεί μια νέα έκθεση «στη θέση αυτών που χάθηκαν, που καταστράφηκαν». Bλέπει το έργο του, τον Σταυρό, σαν ζωντανό οργανισμό που, συμβολικά, περνά τα δεινά του καλλιτέχνη, όταν βλέπει το έργο του να καταστρέφεται από τους συγχρόνους του που αρνούνται να καταλάβουν! Πρόκειται για σειρά ζωγραφικών έργων μεικτής τεχνικής – 20 μεγάλα έργα και μία ενότητα από μαύρους, κόκκινους σταυρούς σε μικρούς καμβάδες, που αποτελούν κατακόρυφη σύνθεση. Eίναι εκεί και το «Δένδρο» του, μαύρο, καμένο που, όμως, ανθίζει, μικρά χαρτάκια σαν ανθάκια πάνω στον καμβά – η νέα ζωή που επιμένει ν’ ανοίγει δρόμους δημιουργίας. Oπως το καραβάκι που πλέει σε πολλούς πίνακες, αυτό που πηγαινόφερνε τον Tσόκλη στο νησάκι, στη Σπιναλόγκα. Eκεί που είναι, πάντα, ο Σταυρός του πόνου, αόρατος, αλλά φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη.