49 χρόνια πρίν στην «Κ» 9.2.1965

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΚΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ: Τηλεγράφημα του μεσονυκτίου του Σαββάτου [6 Φεβρουαρίου 1965] εκ Λονδίνου ανήγγειλε τον επισυμβάντα εις το εκεί νοσοκομείον του Μίντλσεξ θάνατον του υφυπουργού της Παιδείας Λουκή Ακρίτα (φωτογραφία). […] Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου […] εδήλωσεν: «Υπήρξεν ο Λουκής Ακρίτας εμπνευσμένος συνεργάτης και φίλος. […] Οίστρος δημιουργίας κατείχε την ψυχήν του. Υπήρξεν ο ιδεώδης φορεύς της εκπαιδευτικής αναγεννήσεως. Και δεν επετέλει απλώς το καθήκον. Είχεν μεταρσιωθή. […] Και η πατρίς, και η μεγάλη πατρίς της Ελλάδος και η τοπική πατρίς, της οποίας ήτο εκλεκτόν τέκνον, η μεγαλόνησος Κύπρος, θρηνεί τον οραματιστήν, ο οποίος εδονείτο και εδόνει τας ψυχάς των Ελλήνων με το ιερόν πάθος της Ενώσεως. […].»

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ: Παρίσιοι, 8.- Ως μεταδίδει το πρακτορείον Ρώυτερ, ο Ελλην πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής εχαρακτήρισε σήμερον την απόφασιν της ελληνικής Βουλής διά την παραπομπήν του εις ανακριτικήν επιτροπήν ως συνωμοσίαν. Εις ανακοίνωσίν του προς τον Τύπον, ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι η ενέργεια αύτη αποβλέπει εις την παρεμπόδισιν της επανόδου του εις την πολιτικήν ζωήν της Ελλάδος και προσθέτει τα εξής: «Η απόφασις αύτη, η οποία ελήφθη με την πρωτοβουλίαν της αριστεράς [ΕΔΑ] και με την συμμετοχήν μέρους του κυβερνώντος κόμματος [Ενωσις Κέντρου] στερείται οιασδήποτε ουσιαστικής, νομικής και ηθικής βάσεως».

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΕΡΕ: Εντονον αγώνα εναντίον της Κυβερνήσεως [Γεώργιος Παπανδρέου], εντός και εκτός της Βουλής, απεφάσισε χθες να αναλάβη η αξιωματική Αντιπολίτευσις [ΕΡΕ]. Μετά τετράωρον συνεδρίασιν της κοινοβουλευτικής της ομάδος, η οποία συνεζήτησεν όλας τας δυνατότητας αντιδράσεως, μετά την πολιτικήν ασχημίαν της συμπράξεως μεγάλου αριθμού κυβερνητικών βουλευτών με τα στελέχη της αριστεράς, επί της παραπομπής [του Κωνσταντίνου Καραμανλή], η ΕΡΕ απεφάσισε να διοργανώση την μεταπροσεχή Παρασκευήν ή το Σάββατον συγκέντρωσιν διαμαρτυρίας. Οι βουλευταί της ΕΡΕ απηύθυναν προς τον ελληνικόν λαόν προκήρυξιν, […] διαδηλούντες την απόφασίν των να εμποδίσουν την περαιτέρω καταστρεπτικήν δραστηριότητα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή