Πώς να χάσεις τον πρώτο Δήμο της χώρας

Πώς να χάσεις τον πρώτο Δήμο της χώρας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυστοκία της Νέας Δημοκρατίας να ανακοινώσει υποψηφιότητα της αρεσκείας της για τον Δήμο Αθηναίων αντικατοπτρίζει πόσο λίγο δρόμο έχουμε διανύσει στην Ελλάδα σε σχέση με την πραγματική (και όχι τη θεσμική) θέση που απολαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι θεμιτό τα κόμματα να επενδύουν στις δημοτικές εκλογές και μάλιστα σε μια τόσο έντονη περίοδο, όμως τα κομματικά μαγειρέματα μέχρι την τελευταία στιγμή έχουν και τα όριά τους. Θα περίμενε κανείς ότι η εμπειρία της κρίσης θα διευκόλυνε τους κομματικούς μηχανισμούς να αναζητήσουν λύσεις εκτός πεπατημένης. Δυστυχώς και τα δύο κόμματα εξουσίας αποδεικνύουν τον διαρκή εγκλωβισμό τους σε πολιτικά παιχνίδια και τακτικισμούς που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών υποστηρίζοντας ένα μη κομματικό στέλεχος, τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Οπως δείχνουν τα πράγματα το κόμμα της Κεντροδεξιάς βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από αυτό το σημείο, ακόμα κι αν μια δική του βουλευτής, η κ. Φωτεινή Πιπιλή βρήκε το θάρρος να προτείνει τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης ως κατάλληλο υποψήφιο και για τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε η αμφιλεγόμενη επιλογή στη Δυτική Μακεδονία, αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα που έχουν περισσότερη σχέση με τις συνήθεις παιδικές ασθένειες κομμάτων που μεγαλώνουν απότομα.

Στην Αθήνα, κι αφού είχε προηγηθεί μια ακατάσχετη ονοματολογία με ονόματα πρώτης γραμμής και σταρ της τέχνης και του θεάματος, η μπίλια «έκατσε» στον 33χρονο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επιλογή που μπορεί να αποδειχθεί επιτυχημένη ακόμα κι αν δεν κερδίσει. Στην Αθήνα ο άγνωστος Χ παραμένει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς ισχυρό φαβορί στον ορίζοντα, το ενδεχόμενο να περάσει στον δεύτερο γύρο ο εκλεκτός της Ακροδεξιάς δεν φαντάζει τόσο απίθανο. Μην ξεχνάμε ότι εδώ, από τον πρώτο δήμο της χώρας, ξεκίνησε η «άλωση» του «κατεστημένου» πολιτικού συστήματος, όταν το 2010 ο Νίκος Μιχαλολιάκος κέρδιζε πανηγυρικά θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτόν τον Δήμο, με τον αυτονόητο συμβολισμό αλλά και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες, η Ν.Δ. άφησε πολύτιμο χρόνο να περάσει και τώρα τρέχει και δεν φτάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή