49 χρόνια πρίν στην «Κ» 16.IΙ.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 16.IΙ.1965

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΥΤ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νέα Υόρκη, 15.– Η Ελλάς ευρίσκεται εις πολιτικήν, οικονομικήν και διεθνή αβεβαιότητα, τονίζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» εις την δημοσιευθείσαν χθες Κυριακήν ανταπόκρισίν των εξ Αθηνών. Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου εώρτασε την 77ην επέτειον των γενεθλίων του και η Κυβέρνησίς του την Παρασκευήν [19 Φεβρουαρίου 1965] συμπληρώνει έτος από της ανόδου της εις την αρχήν. Αμφότεροι αι επέτειοι έρχονται, καθ’ ον χρόνον η χώρα ευρίσκεται εις πολιτικήν, οικονομικήν και διεθνή αβεβαιότητα. Παρά τας προόδους εις πολλούς τομείς, ιδία εις τον εκσυγχρονισμόν της παιδείας, τρία μεγάλα προβλήματα τίθενται ενώπιον του κ. Παπανδρέου: α) Η έλλειψις διαδόχου εις ό,τι αφορά την ηγεσίαν της Ενώσεως Κέντρου και τα προβλήματα της ενδοκομματικής πειθαρχίας […]. β) Η μαστιζομένη από ελλείμματα οικονομία και γ) η διένεξις με την Τουρκίαν διά το κυπριακόν […]. Αι δύο αριστεραί ανταρσίαι [Ηλίας Τσιριμώκος, Σάββας Παπαπολίτης] εις τους κόλπους της Ενώσεως Κέντρου, που εξωμαλύνθησαν μόνον μετά απειλάς περί διενεργείας νέων εκλογών, εδημιούργησαν φόβους ότι η Κυβέρνησις θα αφεθή κάποτε εις το έλεος των ενδοκομματικών πιέσεων των διαφόρων ομάδων της Ενώσεως Κέντρου. Κατά το τελευταίον 12μηνον, ο κ. Παπανδρέου προσεπάθησε να προωθήση εις την ηγεσίαν της Ενώσεως Κέντρου τον 46ετή υιόν του [Ανδρέαν], πράγμα που εξώργισε τους φιλοδόξους εκ των συνεργατών του και επέτυχον την παραίτησίν του. Εξ άλλου, η Εθνική Ριζοσπαστική Ενωσις [ΕΡΕ] ανήγγειλεν ότι θα αποδυθή εις μεγάλην εκστρατείαν διά την ανατροπήν της Κυβερνήσεως. […] Ο κ. Παπανδρέου, προσπαθών να πείση τους αντιπάλους του της δεξιάς ότι ο κομμουνισμός δύναται να καταπολεμηθή μόνον διά της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι με αστυνομικά μέτρα, έθεσεν εις εφαρμογήν αυτοσχέδιον αύξησιν των μισθών και των συντάξεων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ: Πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, διά τα θέματα της ΔΕΗ [απόφασις παραπομπής Κωνσταντίνου Καραμανλή], εξελέγη χθες με τας ψήφους των βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου και της αριστεράς [ΕΔΑ] ο κ. Γ. Βασιλάτος. Η κατόπιν κυβερνητικής εντολής ανάδειξις του κ. Βασιλάτου εθεωρήθη ως πρόκλησις, λόγω της θέσεως την οποίαν έχει λάβει ο τέως Συναγερμικός [κόμμα Παπάγου] και Προοδευτικός [κόμμα Μαρκεζίνη]. Νυν δε Κεντρώος βουλευτής, εις την υπόθεσιν, ως αντίδικος του πρώην γενικού διευθυντού της ΔΕΗ κ. Γ. Πεζοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή