Ο Λέτα, ο Ρέντσι και ο γερο-γάτος

Ο Λέτα, ο Ρέντσι και ο γερο-γάτος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία συναρπαστικού δράματος που δεν θα ήταν ξένο σε καμία από τις ταραχώδεις εποχές της Αιώνιας Πόλης. Ο νεαρός, φιλόδοξος δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, κινήθηκε με στρατηγική μαεστρία: κέρδισε πρώτα την ηγεσία του κόμματός του και, όπως φάνηκε χθες, την πρωθυπουργία, προδίδοντας τον κομματικό σύντροφο που κατείχε το αξίωμα για 10 μήνες. Ο 39χρονος Ρέντσι κατέλαβε την κεντρική σκηνή ανεμίζοντας λάβαρο που δηλώνει «Πρέπει όλα να αλλάξουν». Στην Ιταλία, όμως, κανείς δεν ξεχνά την κυνική διαπίστωση ενός εκ των πρωταγωνιστών του «Γατόπαρδου», του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Τζιουσέπε ντε Λαμπεντούζα: «Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, θα πρέπει όλα να αλλάξουν».

Η Ιταλία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως είπε ο Ρέντσι. Οι εξελίξεις θα κρίνουν αν η ξαφνική κίνησή του ήταν η επανάσταση που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έξω από το τέλμα ή αν θα εξαντληθεί στην αλλαγή προσώπων σε κυβερνητικά αξιώματα. Θα αλλάξουν όλα ή θα μείνουν ίδια;

Ιδιαίτερο βάθος στα δρώμενα δίνει το γεγονός ότι πάνω απ’ όλα ίπταται η σκιά της πιο διεφθαρμένης μορφής του πολιτικού συστήματος – ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ρέντσι έριξε την κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα του, αφού συνεννοήθηκε με τον Μπερλουσκόνι για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα. Η συνάντηση τους είχε αναστατώσει το κεντροαριστερό κόμμα. «Πρέπει να προτείνουμε διέξοδο από τον βάλτο με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και ουσιαστική αλλαγή», δήλωσε ο Ρέντσι στη χθεσινή ομιλία του προς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος. Ο 47χρονος Ενρίκο Λέτα παρέμεινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναμένοντας την ετυμηγορία των συντρόφων του, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αλλαγής κυβερνήσεως.

Σήμερα ο Λέτα θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και αναμένεται ο Ρέντσι να αναλάβει την πρωθυπουργία. Χθες η ιστοσελίδα του Guardian έγραψε ότι ο Μπερλουσκόνι θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Λέτα, λοιπόν, φεύγει· ο Μπερλουσκόνι επιστρέφει.

Εδώ και μήνες, ο Ρέντσι ασκούσε σκληρή κριτική στον Λέτα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν τολμούσε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Η ειρωνεία, η οποία δεν θα ξέφευγε της προσοχής του Ρέντσι, είναι ότι για πολλούς μήνες ο Λέτα ήταν παγιδευμένος στη διαχείριση του προβλήματος Μπερλουσκόνι – ο οποίος απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση εάν ο συνασπισμός δεν απέτρεπε τον αποκλεισμό του από την πολιτική ύστερα από καταδίκη για φορολογική απάτη. Ο Λέτα κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης με τη στήριξη βουλευτών που αποσχίστηκαν από το κόμμα του Μπερλουσκόνι και επιτέλους φάνηκε ότι η Ιταλία είχε απαλλαγεί από τον άνθρωπο που πρωταγωνιστούσε στην πολιτική σκηνή για 20 χρόνια.

Επιλέγοντας να ρίξει τον Λέτα, ο Ρέντσι πρέπει να αποδείξει ότι συνεργάζεται με τον Μπερλουσκόνι μόνο για να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος να μάθει ότι πιο εύκολο ήταν να προδώσει τον πράο σύντροφό του παρά τον παμπόνηρο γερο-γάτο της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή