Η έκπληξη από το CES 2014 στο Λας Βέγκας

Η έκπληξη από το CES 2014 στο Λας Βέγκας

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι πολλοί από σας διαβάσατε στις εφημερίδες και τα περιοδικά για τα εντυπωσιακά εκθέματα της τεχνολογίας που παρουσιάστηκαν στο περίφημο πλέον Consumer Electronics Show (CES) στο Las Vegas, στις αρχές του Ιανουαρίου 2014. Εντυπωσιαστήκαμε από τις καμπύλες οθόνες τηλεόρασης, την τηλεόραση πολύ υψηλής ανάλυσης, τα «έξυπνα» και συνδεμένα αυτοκίνητα, τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα drones που θα κάνουν τα πάντα, τα robot και τα robot-άκια που θα ακούνε και θα εκτελούνε κάθε μας επιθυμία. Ομως τη μεγάλη είδηση της φετινής Εκθεσης, η οποία θα μας επηρεάσει όλους στο άμεσο μέλλον δεν την έχω δει να αναδεικνύεται από τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα.

Εξηγούμαι. Η μεγάλη διαφορά του φετινού CES από τα προηγούμενα, είναι η σημαντική αύξηση στη συμμετοχή εταιρειών που ασχολούνται με την ψηφιακή υγεία και την άσκηση. Από τις 3.300 εταιρείες που εκθέτουν τα προϊόντα τους στη φετινή έκθεση, οι 300 εταιρείες παρουσιάζουν προϊόντα που έχουν σχέση με τη ψηφιακή υγεία και την άσκηση (fitness). Πρωτοποριακές συσκευές σε συνδυασμό με εντελώς νέες υπηρεσίες υπόσχονται βελτίωση της υγείας μας και καλύτερη ζωή. Οπως λένε οι ειδικοί, η τεχνολογία θα αλλάξει ριζικά την ιατρική περίθαλψη. Βοηθά ώστε η υγεία μας από «ιατρό-κεντρική» (ο ασθενής πάει στον γιατρό) που είναι σήμερα να γίνει «ασθενοκεντρική» (όπου ο γιατρός «πλησιάζει» τον ασθενή) αύριο. Αυτή είναι μια κυριολεκτικά τεκτονική αλλαγή με ασύλληπτες ακόμα συνέπειες τόσο στην υγεία αλλά και στην οικονομία.

Θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα μια υπηρεσία που παρουσιάστηκε φέτος στο CES, για να τεκμηριώσω τη δραματική αλλαγή που θα επιφέρει η τεχνολογία της ψηφιακής υγείας στη ζωή μας. Ο Samir Damani είναι ένας -νέος σε ηλικία- εν ενέργεια καρδιολόγος που κανονικά δεν θα είχε καμία δουλειά στο CES. Είναι όμως ο ιδρυτής της εταιρείας MD Revolution Inc., η οποία παρουσίασε μια πρωτοποριακή υπηρεσία στην έκθεση. Η συνδρομητική υπηρεσία RevUp βασίζεται στα τρία Μ: Measure, Monitor και Motivate. Αρχικά, για τη μέτρηση (measure) πρέπει να αποστείλεις λίγο αίμα για αιματολογικές εξετάσεις και σάλιο για την ανάλυση του DNA, ώστε να καθοριστεί το ιατρικό προφίλ σου, από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών. Παράλληλα, καταγράφεις τις διατροφικές προτιμήσεις σου μαζί με τις καθημερινές συνήθειές σου. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορες συσκευές (ηλεκτρονικές ζυγαριές, ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, ηλεκτρονικά βραχιολάκια κ.ά.) η καθημερινή σου δραστηριότητα παρακολουθείται (monitor) και μεταβιβάζεται μέσω του δικτύου, όπου αναλύεται από ιατρικό προσωπικό και σε συνδυασμό με το προφίλ σου, σου δίνονται συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με τη διατροφή και την άσκησή σου. Τέλος, η επιβράβευση (motivate) γίνεται με ένα point system, ανάλογα με τις επιδόσεις σου. Το σκεπτικό για την υπηρεσία είναι από την ανάλυση του DNA μπορούν να καθορίσουν την προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες, ώστε να προλάβουν την εκδήλωσή τους. Με τη συνεχή παρακολούθηση μπορούν να κάνουν συνεχείς διορθωτικές ενέργειες, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και να περιορίσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσεις.

Η συμβολή της τεχνολογίας στην υπηρεσία αυτή είναι καθοριστική. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε συνεχή ιατρική παρακολούθηση, χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του. Το παράδειγμα αναδεικνύει την ασθενο-κεντρική μορφή που θα έχουν οι υπηρεσίες υγείας στο μέλλον, μέσω της τεχνολογίας. Εκτιμάται από τους ειδικούς, ότι η αγορά ψηφιακής υγείας και fitness θα τετραπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία και θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 2 δισ. που ήταν το 2013.

Στο CES παρουσιάστηκαν πολύ πρωτοποριακά προϊόντα αλλά και υπηρεσίες. Η εταιρεία Live!y παρουσίασε αισθητήρες που απευθύνονται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που θέλουν να ζουν μόνοι τους. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να τοποθετηθούν στα ψυγεία, σε κουτιά για χάπια και στα κλειδιά. Ετσι οι συγγενείς αυτών των ατόμων μπορούν να έχουν μια σαφή εικόνα για την καθημερινή ρουτίνα από τη ζωή των προσφιλών πρόσωπων τους, χωρίς τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα του τύπου: «Μητέρα, πήρες σήμερα τα χάπια σου;».

Η Reebok, κατασκευαστής αθλητικών ειδών, συμμετείχε για πρώτη φορά στη φετινή CES, παρουσιάζοντας ένα πρωτοποριακό αθλητικό «σκουφάκι», το Checklight, το οποίο καταγράφει συνεχώς την καταπόνηση που δέχεται το κεφάλι του αθλητή από τυχόν χτυπήματα, και την οποία παρουσιάζει σε μια ενσωματωμένη (στο σκουφάκι) οθόνη. Ετσι στα αθλήματα που υπάρχει σωματική επαφή, ο γιατρός μπορεί αμέσως να διαπιστώσει από την οθόνη τη σοβαρότητα του κτυπήματος και να επιτρέψει στον αθλητή να συνεχίσει ή όχι τη συμμετοχή του στον αγώνα. Η Reebok τιμήθηκε σαν International CES Innovations 2014 Design and Engineering Award Honoree για το προϊόν αυτό, το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα σώσει πολλούς αθλητές. Το κτύπημα στο κεφάλι είναι ύπουλο κτύπημα και πολλές φορές οι συνέπειές του εκδηλώνονται πολλές ώρες αργότερα.

Είναι βέβαιο ότι πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν μπορεί να μην έχουν την αποδοχή της αγοράς, όπως συμβαίνει με κάθε εφαρμογή της τεχνολογίας. Από την άλλη μεριά, όμως, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα γίνουν αποδεκτά από το ευρύ κοινό και θα γίνουν εμπορική επιτυχία, σίγουρα θα μας αλλάξουν τον τρόπο της ζωής μας. Οπωσδήποτε, είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα.

Αφησα για το τέλος ένα πολύ σημαντικό γεγονός που κρατήθηκε μυστικό για πολλούς μήνες. Παρά το γεγονός ότι παρακολουθώ πολύ στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία, ομολογώ ότι βρήκα μόνο πρόσφατα αναφορές, για το γεγονός που θα σας περιγράψω. Η Apple μας έχει συνηθίσει να μας προσφέρει πρωτοποριακά τεχνολογικά προϊόντα, τα οποία μάλιστα έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο. Θυμίζω το iPod, για την ψηφιακή μουσική μας, το iPhone που κυριολεκτικά άλλαξε την κινητή τηλεφωνία και το iPad που επίσης άλλαξε την έννοια της φορητότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ολοι περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον το νέο προϊόν που θα μας δώσει η Apple. Εδώ και δύο χρόνια γίνεται πολλή κουβέντα για το iWatch, ένα «έξυπνο» ρολόι που θα φοριέται και κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς θα κάνει.

Ε, λοιπόν, η Apple εδώ και μερικούς μήνες έχει ενισχύσει το προσωπικό της με… γιατρούς. Ναι γιατρούς και άλλους ειδικούς από τον χώρο των ιατρικών αισθητήρων! Η σημαντικότερη όμως πρόσληψη κρατήθηκε μυστική και έγινε γνωστή στο τέλος Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι έγινε το Ιούλιο του 2013. Ο γιατρός Michael O’Reilly, τέως εκτελεστικός αντιπρόεδρος και Chief Medical Officer της Masimo Corporation εντάχθηκε στο δυναμικό της Apple και πιθανότατα εργάζεται στην ομάδα του iWatch. Κατά τη διάρκεια της θητείας του O’Reilly στη Masimo Corporation, η εταιρεία παρουσίασε αρκετά πρωτοποριακά προϊόντα, περιλαμβανομένου και του iSpO2 Pulse Oximeter, το οποίο συνδέεται με το iPhone και μέσω μιας εξειδικευμένης εφαρμογής, κάνει μετρήσεις από το δάκτυλο για την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα μετρώντας παράλληλα και τους σφυγμούς.

Εκτός από τον O’Reilly, η Apple έχει ενισχυθεί με ειδικούς σε οπτικοποίηση του κυκλοφοριακού συστήματος (vasculature visualization), μη διεισδυτική παρακολούθηση της γλυκόζης, παρακολούθηση της χημικής σύνθεσης του αίματος μέσω μικροβελόνης και παρακολούθηση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Ακόμα, στις αρχές του Φεβρουαρίου 2014, η Apple ενισχύθηκε με τον Roy J.E.M. Raymann, ο οποίος είναι ειδικός στον… ύπνο και έχει κάνει σημαντική ερευνητική δουλειά στη βελτίωση του ύπνου χωρίς φάρμακα. Είναι πια περισσότερο από σίγουρο ότι το πολυαναμενόμενο καινούργιο προϊόν της Apple, το iWatch (που μπορεί να έχει διπλή ερμηνεία: ρολόι ή παρακολουθώ), θα έχει οπωσδήποτε σχέση με την ψηφιακή υγεία και την άσκηση. Επειδή όμως τα προϊόντα της Apple είναι πάντοτε πολύ προηγμένα, είμαι βέβαιος ότι και στην περίπτωση αυτή θα δούμε κάτι εντελώς νέο, που δεν μπορούμε σήμερα να το φανταστούμε, το οποίο σίγουρα θα μας κάνει τη ζωή (και την ξεκούραση) πιο εύκολη και πιθανότατα πολύ πιο καλή!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή