49 χρόνια πρίν… 18.IΙ.1965

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ROLF HOCHHUTH: Ρώμη, Φεβρουάριος.- Ενώ η, βάσει του κονκορδάτου του 1929, μεταξύ της Κυβερνήσεως του Μουσσολίνι και της Αγίας Εδρας, απαγόρευσις του έργου του [Γερμανού συγγραφέως] Ρολφ Χόχουτ (φωτογραφία) «Ο αντιπρόσωπος» (καυτηριάζοντος την απάθειαν την οποίαν επέδειξεν ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ όσον αφορά τους διωγμούς των Εβραίων από τους ναζί) έγινε δεκτή με αισθήματα αγανακτήσεως από μέρους των Ιταλών διανοουμένων, το θέμα πρόκειται να απασχολήση το Κοινοβούλιον: Η κεντροαριστερά Κυβέρνησις του Χριστιανοδημοκράτου πρωθυπουργού Αλντο Μόρο [είναι ο μετέπειτα δολοφονηθείς υπό των λεγομένων «Ερυθρών Ταξιαρχιών»] απειλείται με ρήξιν μεταξύ του αρχηγού της και των σοσιαλιστών συνεργατών του. Εν τω μεταξύ, το Βατικανόν επανήλθεν επί του θέματος, διά του επισήμου οργάνου του, του «Ρωμαίου Παρατηρητού»: Εξέφρασε την «βαθείαν λύπην» του επειδή εχρειάσθη επίσημος διαταγή, «δικαία και επίκαιρος εν τούτοις», διά να εμποδισθή η Ρώμη από του ίδη το έργον του Χόχουτ. Και προσθέτει: «Εν τούτοις δεν ήσαν ολιγώτερον -ήσαν μάλιστα περισσότερον- θλιβερά τα μέσα εις τα οποία κατέφυγον μερικοί διά να καταστρατηγήσουν την απαγόρευσιν των αρχών». Η εφημερίς του Βατικανού υπηνίσσετο το γεγονός ότι 100 περίπου κεκλημένοι είδον το έργον, με τον ηθοποιόν Τζιάν Μαρία Βολοντέ εις τον κύριον ρόλον, εις την ασβεστοχρισμένην αίθουσαν συνεδριάσεων ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου αποτελούντος ιδιοκτησίαν του Τζιάν Τζιάκομο Φελτρινέλλι, του εκατομμυριούχου εκδότου, ο οποίος πρώτος εκυκλοφόρησε εις την Δύσιν τον «Δόκτορα Ζιβάγκο» του Βόριδος Παστερνάκ. Εν συνεχεία η εφημερίς ανεφέρετο εις τα σχόλια του κομμουνιστικού Τύπου ο οποίος, με επί κεφαλής την «Ουνιτά» εχαρακτήριζε την απαγόρευσιν του έργου ως παράλογον. […]. [Σημ. «Φ»: Το έργο του Χόχουτ έχει μεταφερθεί με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά υπό τον τίτλον «Amen».]

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ: Εις το «Χίλτον» θα γίνη απόψε ώραν 8, επ’ ευκαιρία της εκεί εκθέσεως ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη, συζήτησις διά το έργον του και την σύγχρονον ζωγραφικήν, με εισηγητήν τον κ. Δ. Α. Φατούρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή