49 χρόνια πρίν στην «Κ» 23.IΙ.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 23.IΙ.1965

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑ: Η πίεσις της στηριζομένης επί ηυξημένης, ως απεδείχθη [διά της ογκώδους συγκεντρώσεως της ΕΡΕ εις τον κήπον του Κλαυθμώνος], λαϊκής βάσεως εθνικής Αντιπολιτεύσεως επέτεινε την διαμάχην των φατριών εις τας τάξεις της Ενώσεως Κέντρου και έθεσεν εις δυσχερή θέσιν την συντηρητικήν πτέρυγα. Τα στελέχη και οι βουλευταί της πτέρυγος αυτής αντιμετωπίζουν ήδη, πλέον έντονον το δίλημμα: Να ανατρέψουν τον κ. Γεώργιον Παπανδρέου, διά να ανακοπή η πορεία του Κέντρου προς τα αριστερά και να καταστή δυνατή η αντιμετώπισις των βασικών προβλημάτων που επεδεινώθησαν λόγω της ανεπαρκείας και της οικογενειακής «δικτατορίας» του κ. πρωθυπουργού ή να πειθαρχήσουν διά μίαν ακόμη φοράν, χάριν της ενότητος της Ενώσεως Κέντρου με κίνδυνον να οδηγηθώμεν βαθμιαίως προς κεντροαριστερόω σχήμα. Το δίλημμα διεγράφη ουσιαστικώς εις το άρθρον του πρωινού δημοσιογραφικού οργάνου του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη [«Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα] διά του οποίου οι χαρακτηρισθέντες ως «κεντροδεξιοί» κεντρώοι παράγοντες δεν περιωρίσθησαν μόνον εις το να επικαλεσθούν τους εκ του «ανενδότου αγώνος» τίτλους των. Αλλά και επετέθησαν, με υπερβολικήν οξύτητα, εναντίον των συνοδοιπορούντων στελεχών, διά τα οποία απεκάλυψαν ότι συνωμοτούν διά την δημιουργίαν «κεντροαριστερού» σχήματος, εν συνεργασία με τους κομμουνιστάς και ως «ενεργούμενά των». Η επίθεσις εστράφη, κατά πρώτον λόγον, εναντίον του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, διά τον οποίον οι «κεντροδεξιοί» παράγοντες δεν υπήρξαν φειδωλοί εις δριμυτάτους και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς. Ο υιός του κ. πρωθυπουργού, καίτοι δεν κατονομάζεται, «φωτογραφίζεται» ως «νεοτρωκτικόν των πολιτικών υπονόμων», «αργόμισθος μπλουτζινάκης», «δηλωσίας του κομμουνισμού ή της ΕΡΕ», «ανενδοίαστος μωρός», «επιμόνως κακοήθης» και «θρασύς».

ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕΡΚΛΕΫ: Ο σκηνοθέτης κ. Τάκης Μουζενίδης που σκηνοθετεί την τραγωδίαν «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους, η οποία θα αναβιβασθή την 20ην Μαΐου εις το «Γκρηκ Θήατερ» του Μπέρκλεϋ της Καλιφορνίας, έδωσε προ ημερών διάλεξιν περί της «Αναβιώσεως της αρχαίας τραγωδίας εις την σύγχρονον Ελλάδα», εις την αίθουσαν του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, που ήτο κατάμεστος σπουδαστών και καθηγητών. Παρευρέθησαν ο Ελλην πρόξενος κ. Μπουφίδης και ο κυβερνήτης του νέου ελληνικού υποβρυχίου κ. [Τζαννής] Τζαννετάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή