49 χρόνια πρίν… 21.IΙ.1965

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΤΙΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ: Ουασιγκτών, 20.- Το στρατιωτικόν πραξικόπημα του αντισυνταγματάρχου Τάο εις Νότιον Βιετνάμ, κατέρρευσε σήμερον την πρωίαν, όταν στρατηγοί πιστοί εις το καθεστώς εκίνησαν τας δυνάμεις των κατά των στασιαστών, οι οποίοι υπεχώρησαν χωρίς να δώσουν μάχην και εγκατέλειψαν τας εντός της Σαϊγκόν θέσεις. Ο στρατηγός Νγκιέν Βαν Θο (φωτογραφία), αρχηγός των δυνάμεων απελευθερώσεως της πρωτευούσης, αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Αμύνης, ο οποίος εμφανίζεται ως ο νέος ισχυρός ανήρ του Νοτίου Βιετνάμ, εκάλεσε τους κινηματίας αξιωματικούς να εμφανισθούν εντός 24 ωρών, διότι άλλως θα παραπεμφθούν εις στρατοδικείον. Ο αρχηγός της στάσεως Τάο διέφυγεν, ενώ ο συνεργάτης του ταξίαρχος Λαμ Βαν Φατ συνελήφθη. […] Οι επίσημοι Αμερικανοί ήσαν σήμερον ευχαριστημένοι από τας εξελίξεις των γεγονότων εις το Νότιον Βιετνάμ, διότι απεφευχθη σοβαρά σύγκρουσις μεταξύ μονάδων του κυβερνητικού στρατού, οπότε οι κομμουνισταί θα επωφελούντο της καταστάσεως.

ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΒΙΕΤΝΑΜ: Το σοβιετικόν πρακτορείον ειδήσεων ΤΑΣΣ ανεκοίνωσεν απόσπασμα μηνύματος του κ. Αναστάς Μικογιάν προς τον πρίγκιπα Σιχανούκ της Καμπότζης, εις το οποίον υπογραμμίζεται ότι αι αμερικανικαί από αέρος επιδρομαί αποτελούν παραβίασιν του διεθνούς δικαίου και η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είναι υποχρεωμένοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα διά την ενίσχυσιν της αμύνης του Βορείου Βιετνάμ. Κατά το πρακτορείον Ρώυτερ, ρωσικαί και αμερικανικαί πηγαί εδήλουν ότι λόγω της κρίσεως του Βιετνάμ ανεστάλησαν αι ρωσοαμερικανικαί επαφαί διά μίαν συνάντησιν κατά το τρέχον έτος μεταξύ του προέδρου Τζόνσον και των ηγετών του Κρεμλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή