Η Λερναία Υδρα και η Χρυσή Αυγή

Η Λερναία Υδρα και η Χρυσή Αυγή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικοί πιστεύουν ότι «τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή», αφού το σύνολο των 18 βουλευτών της κατηγορείται, από προχθές, ως εντεταγμένο σε εγκληματική οργάνωση. Στο μέτρο, όμως, κατά το οποίο όλοι οι βουλευτές της ή τουλάχιστον τα πρωτοκλασάτα στελέχη της, που είναι ήδη προφυλακισμένα, μπήκαν στη Βουλή δόλια και με στόχο να ανατρέψουν (ακόμη και εν όπλοις) το πολίτευμα, θα πρέπει να αναμένουμε, μια ανάλογη σε δολιότητα, αντίδρασή τους. Αλλωστε, εν όψει των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών του Μαΐου, έχει προετοιμαστεί η μετονομασία του κόμματος σε Ελληνική ή Εθνική Αυγή, ώστε να αποσπάσει την έγκριση συμμετοχής του από τον Αρειο Πάγο. Με τη μετονομασία, τους παρέχεται η δυνατότητα να μετάσχουν στις εκλογές, χρίζοντας «μη σεσημασμένους» υποψηφίους. Ή ακόμη να θέσουν υποψηφιότητα και προφυλακισμένοι «ηγήτορες», προβάλλοντας νομικές ενστάσεις, για τις αυτοδιοικητικές και κυρίως για τις ευρωεκλογές, οπότε το «θέμα τους» διεθνοποιείται. Ενδεικτικός είναι ο οχετός ύβρεων, στη Βουλή, των περισσοτέρων «νεοδιωκομένων», αλλά και η απροκάλυπτη επίθεσή τους κατά της Δικαιοσύνης. Συνεπώς, εκτός των «αισιόδοξων», που βλέπουν την Χ.Α. «να τελειώνει», υπάρχουν και πολλοί, που πιστεύουν, πως με την προχθεσινή δικαστική απόφαση, μπήκαμε στην κρισιμότερη φάση του «πολιτικού παιχνιδιού, με την ακροδεξιά».

Είναι σαφές ότι στη φάση αυτή πρωτοστατούν οι 425.000 της Χ.Α., που της έδωσαν τον Ιούνιο του 2012 το 6,92%. Εκτοτε και με βάση τις δημοσκοπήσεις, παρουσίασε άνοδο, έως το 12 με 14% (!), για να υποστεί σημαντική κάμψη, μετά την προφυλάκιση των πρώτων έξι «ηγητόρων» της, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά η κάμψη αυτή, πάντοτε δημοσκοπική, δεν έθιξε το «κεκτημένο» εκλογικό ποσοστό της. Συνεπώς, το ερώτημα που εξακολουθεί να ισχύει, αφορά τη σύνθεση του σταθερού εκλογικού κορμού της Χ.Α. και –κυρίως– τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιδράσει στις επερχόμενες εκλογές. Μετά τις τελευταίες εκλογές, έγιναν πολλές απόπειρες, με δημοσκοπήσεις ή επιστημονικές και πολιτικές έρευνες, προκειμένου να προσδιορισθεί το «πολιτικό κράμα» των ψηφοφόρων της Χ.Α., συνεπώς, δε, να προβλεφθούν και οι μελλοντικές αντιδράσεις τους. Μεταξύ άλλων διαπιστώσεων, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποστηρίζει, πως το μεγαλύτερο ποσοστό (10,7%) προέρχεται από τους ανέργους, στις ηλικίες 25 με 35 ετών (13,6%), κ.ά. Κατά νεότερη έρευνα της GPO (Φεβρουάριος 2014), τη συντριπτική πλειονότητα (43%) των ψηφοφόρων της Χ.Α. συνθέτουν άνδρες νεαρής ηλικίας (25-39 ετών) και χαμηλού εισοδήματος. Το πλέον απρόσμενο εύρημα, της ίδιας δημοσκόπησης, είναι ότι το 73,3% των ψηφοφόρων της Χ.Α. αυτοπροσδιορίζεται, ως κεντροαριστερό ή κεντρώο!

Ολα τα παραπάνω «στοιχεία», για την κοινωνικοπολιτική σύνθεση των ψηφοφόρων της Χ.Α. είναι αντιφατικά ή ασύμβατα. Προπαντός, όμως, ουδόλως μπορούν να στηρίξουν το επιχείρημα, πως η ύπαρξη της Χ.Α. «πιστοποιεί» την εμφάνιση της Λερναίας Υδρας του φασισμού, της φυλετικής μισαλλοδοξίας και του άκριτου εθνικισμού, στη χώρα μας. Θα αποτελούσε ολέθριο σφάλμα, αν η αγανάκτηση κατά «των υπαιτίων της κρίσης» και η «αντισυστηματική οργή» των 425.000 ψηφοφόρων της Χ.Α., ταυτίζονταν με ανάλογες «δομικές αλλαγές», στην ελληνική κοινωνία. Συνεπώς, η πολιτική –και συνακόλουθα η δικαιοσύνη– οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, για το αν, πότε και ποια κεφάλια της «Λερναίας Υδρας» πρέπει να κόβουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή