Η πολύ μικρή συμμετοχή στη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού το μεσημέρι της Δευτέρας στην οδό Σταδίου είναι ένας μικρός αλλά ενδεικτικός δείκτης για το πόσο έχει μετακινηθεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια προς την περιοχή της κοινής λογικής και του ρεαλισμού. Σε πρόσφατη έρευνα, η κοινή γνώμη των όμορων δήμων, στη συντριπτική της πλειοψηφία (85,4%), συμφωνεί με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας (94,2%) παρουσιάζεται στους νέους ηλικίας 18-24. Οι κάτοικοι αποδέχονται σε σημαντικό ποσοστό (84,5%) το υπάρχον σχέδιο ανάπτυξης: το ένα τρίτο, περίπου, της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων να γίνει χώρος πρασίνου (πάρκο) και το υπόλοιπο τμήμα να δοθεί για ήπια ανάπτυξη με βασικούς άξονες την κατοικία πολυτελείας, την επιχειρηματικότητα και την αναψυχή.
Για όσους διατηρούν ελπίδες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί επαφή με τα πιο δυναμικά ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας άκουσαν την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου να επαναλαμβάνει την ίδια κουρασμένη ρητορική: «Η δήθεν αξιοποίηση του Ελληνικού δεν πρέπει να περάσει. Γιατί δεν είναι αξιοποίηση αλλά ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και τσιμεντοποίησης. Σήμερα ο διαγωνισμός για τη δήθεν αξιοποίηση βρίσκεται σε κρίσιμη φάση».
Η κ. Ρένα Δούρου είχε δίκιο μόνο στην τελευταία της φράση. Ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Αύριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από τα επιχειρηματικά σχήματα που «τρέχουν» στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποίησης). Η εξέλιξη του διαγωνισμού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες.
Το «ξεπούλημα» στο οποίο αναφέρεται ο Σύριζα είναι οι επενδύσεις 6-7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθεί να υλοποιήσει το επενδυτικό σχήμα το οποίο και θα καταθέσει την πληρέστερη τεχνικά και την καλύτερα οικονομική προσφορά. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου ανάλογος αριθμός θέσεων εργασίας αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ως προς την «τσιμεντοποίηση», το ΤΑΙΠΕΔ έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις του διαγωνισμού την υποχρέωση να επιμεληθεί το master plan της πρότασης μεγάλο αρχιτεκτονικό όνομα με βραβείο Πρίτζκερ (το λεγόμενο και «Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής») στις αποσκευές του. Επομένως, όσοι φαντάζονται στο Ελληνικό μια ακόμα αθηναϊκή συνοικία με συμβατικές πολυκατοικίες και κτίρια γραφείων στο πρότυπο της λεωφόρου Κηφισίας ή Μεσογείων θα απογοητευθούν. Ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά, καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για έναν νέο μητροπολιτικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών: οι κατοικίες θα απευθύνονται σε τόσο υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες που θα κλείνουν το μάτι σε εύπορους πολίτες από άλλους, βορειότερους τόπους και οι οποίοι θα βλέπουν την παραλιακή ζώνη της Αθήνας και δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Παρομοίως και τα επιχειρηματικά κέντρα, με δυνατότητα ανέγερσης και ψηλών κτιρίων που όμως θα παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «τοπόσημα» της νέας Αθήνας.
Εχουμε λοιπόν να διαλέξουμε ανάμεσα στην πολιτική φαντασίωση ενός πάρκου 6.200 στρεμμάτων (άγνωστο πώς θα δημιουργηθεί και, κυρίως, πώς θα συντηρηθεί) και στην αξιοποίηση του Ελληνικού που θα αποδώσει έναν χώρο πρασίνου μεγαλύτερου του Χάιντ Παρκ του Λονδίνου ή του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την επόμενη ημέρα της μητροπολιτικής Αθήνας.