Συνήθη βουτήματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις διάβασα ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δαπανήθηκαν 16.753 ευρώ για νερό, καφέ, βουτήματα, κ.λπ. (από 31/10/2013 έως 31/01/2014), έσπευσα στο ταπεινό αρτοποιείο της γειτονιάς μου, φούρνος κανονικός όχι ντελικατέσεν, και ρώτησα πόσο στοιχίζουν ένα κιλό βουτήματα. Η υπάλληλος μου έδειξε τα κλασικά, αυτά με τη μαρμελάδα στη μέση και τη μια πλευρά βουτηγμένη στη σοκολάτα, συνηθισμένο κέρασμα στις μικροαστικές βεγγέρες, και μου είπε ότι έχουν 12 ευρώ το κιλό, που περιλαμβάνει περίπου 25 βουτήματα. Υστερα, επιδόθηκα σε διάφορους πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Με την πρωτόλεια μαθηματική σκέψη μου βρήκα ότι αν υποθέσουμε ότι το μισό του ποσού αφορούσε τα γλυκίσματα, οι μουσαφιραίοι και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα πρέπει να κατανάλωναν 185 βουτήματα ημερησίως (μέσα και τα Σαββατοκύριακα).

Διευκρινίζεται ότι το έξοδο αυτό -το οποίο κρίθηκε υπέρογκο, γι’ αυτό και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση ο πρόεδρος της Βουλής- κάλυψε συναντήσεις, συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης κινητικότητας λόγω ελληνικής προεδρίας. Επιπλέον, οι τιμές εντός της στέγης των 300 δεν είναι ίδιες με αυτές της γειτονιάς μου. Είναι χαμηλότερες. Συνάδελφος με ενημέρωσε ότι ένας διπλός καπουτσίνο και ένα μεγάλο εμφιαλωμένο νερό στοιχίζουν, στο κυλικείο των εκπροσώπων του έθνους, 3 ευρώ. Βαρέθηκα να κάνω κι άλλες αριθμητικές πράξεις για να βρω πόσους καφέδες και νερά κατανάλωναν. Εξάλλου, πώς να υπολογίσεις τα διαφορετικά είδη καφέ. Χρειαζόταν σχολαστικό ρεπορτάζ και σύνθετα μαθηματικά. Με υπερέβαιναν και τα δύο.

Παρακολούθησα το «θέμα» αναλυτικά στο Διαδίκτυο, διάβασα και δήλωση του κ. Μεϊμαράκη από την Αρμενία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ότι ενημερώθηκε για τις αποκαλύψεις και μόλις επιστρέψει θα επιληφθεί της υποθέσεως. Υπάρχει, βέβαια, κι αυτό το «κ.λπ.», που ακολουθεί το «νερό, καφέ και βουτήματα», το οποίο, ομολογουμένως, δύσκολα διευκρινίζεται και θα προσθέσει, φοβάμαι, έξτρα σκοτούρες στην έρευνα του προέδρου της Βουλής.

Ανάμεσα σε σχόλια, αστεία και (συνήθη) αναθέματα, το μίνι σκάνδαλο άρχισε να ξεφουσκώνει. Πέρασε η μέρα με την πλάστιγγα να γέρνει στο εκτονωτικό και γαργαλιστικό «16.753 ευρώ».

Είχε βραδιάσει όταν είδα το ρεπορτάζ του Γιώργου Μπουρδάρα (σελ. 4) για τις απειλές που εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Ολομέλειας, βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Για την τιμωρία που προφήτευσε, εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, «βλέποντας» φτωχούς και πεινασμένους να ορμούν και να μακελεύουν. Για τους «μισούς» που θα έχουν απομείνει «και θα την πληρώσουν» γιατί οι άλλοι μισοί «θα λείπουν στο εξωτερικό». Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία, που δηλητήρια, προσβολές, ζόφος, μαζί με παράνοια και καταστροφολαγνεία, εκστομίζονται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Χ.Α. Κουράστηκαν, πλέον, και οι προεδρεύοντες να αντιδρούν. «Τα συνήθη», θα λένε και θα περιμένουν στωικά να τελειώσει ο χρόνος του ομιλητή.

Και, όλοι μαζί, θα ξεχνιόμαστε με «εξοργιστικές» σπατάλες για καφέδες κ.λπ. Σαν η κανονικότητα να έχει επιστρέψει σε αυτήν τη χώρα και να έχουμε την πολυτέλεια να προσπερνάμε τον κακοήθη όγκο που παραμένει «εντός μας». Αδιόρθωτα αυτάρκεις και μοιραίοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή