49 χρόνια πρίν… 4 και 5.ΙIΙ.1965

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΛΟΥΚΑΚΗ: Ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αναλύων χθες [3 Μαρτίου 1965], παράγραφον προς παράγραφον, το παράρτημα Β΄ του σχεδίου «Περικλής» ετόνισεν ότι ο πρωθυπουργός [Γεώργιος Παπανδρέου] ώθησε τον αντιστράτηγον Χ. Λουκάκην και τους τρεις συνεργάτας του [με την σύνταξιν σχετικού πορίσματος] εις πράξιν ανέντιμον, διασπαστικήν της ενότητος του στρατού, προσβλητικήν διά τον προϊστάμενόν των αρχηγόν του ΓΕΣ και εξυπηρετικήν μόνον και μόνον του κομμουνισμού. Και επεκύρωσεν έτι μάλλον την αλήθειαν ότι, διά να σωθή η χώρα, πρέπει ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου το ταχύτερον να πέση, διότι εξήντλησε και το τελευταίον περιθώριον ανοχής της ελληνικής ιστορίας απέναντί του. Ο κ. Κανελλόπουλος εκάλεσε τον αντιστράτηγον Λουκάκη και τους συνεργάτας του, εάν έχουν φιλότιμον, να υποβάλουν αμέσως αίτησιν αποστρατείας. […] Κατήγγειλε τον αντιστράτηγον ως ένοχον πράξεως ευθέως αντιτιθεμένης εις την τιμήν του Ελληνος αξιωματικού, ως μη δικαιούμενον να φέρη την στολήν του Ελληνος στρατιώτου […].

ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πέτρος Γαρουφαλιάς διά συντόμου δηλώσεώς του χθες [4 Μαρτίου 1965] εκάλυψε τον αντιστράτηγον Χ. Λουκάκην, ειπών ότι ουδεμίαν υπέχει ευθύνην, ότι το δημοσιευθέν έγγραφον είναι άψογον και ότι δεν θίγει τον αρχηγόν του ΓΕΣ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ «ΖΟΡΜΠΑ»: Προχθές το βράδυ [3 Μαρτίου 1965] εδόθη με μεγάλην λαμπρότητα η ευρωπαϊκή «πρώτη» της ταινίας «Ζορμπάς ο Ελλην» του Μιχάλη Κακογιάννη, εις το Θέατρον των Ηλυσίων Πεδίων εις το Παρίσι, παρουσία πολλών επισήμων εκπροσώπων του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφικήν διασκευήν του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Αλέξης Ζορμπάς» και ήδη επροτάθη διά επτά Οσκαρ. […] Η Ελληνίς ηθοποιός Ειρήνη Παπά εγένετο αντικείμενον ζωηροτάτων εκδηλώσεων. (Στην φωτογραφία, από αριστερά, Αντονυ Κουήν, Λίλα Κέντροβα, Ειρήνη Παπά, Μιχάλης Κακογιάννης.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή