Eνόψει συνταγματικής αναθεώρησης

Eνόψει συνταγματικής αναθεώρησης

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα, στο κυριακάτικο φύλλο της 23ης Φεβρουαρίου 2014 της εφημερίδας «H Kαθημερινή», δημοσίευμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε δημόσιο διάλογο, ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης, ορισμένες προτάσεις της για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του πολιτεύματος σε συνδυασμό με την περιστολή και τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Πρόκειται ασφαλώς για καίριας και ουσιαστικής σημασίας προτάσεις που αφορούν, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αποστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον δραστικό περιορισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών, σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον καθορισμό πρωθυπουργικής θητείας, με τα προνόμια των βουλευτών, με το ασυμβίβαστο ταυτόχρονης κατοχής της βουλευτικής ιδιότητας και του υπουργικού αξιώματος, καθώς και με μια σπουδαία πολιτειακή καινοτομία: τη συνταγματική πρόβλεψη για τη θέσπιση Γερουσιαστικού Σώματος με αιρετά μέλη.

Aυτή η όντως πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έχει παρελθόν, προπαντός όσον αφορά ειδικότερα στο θέμα της ίδρυσης Γερουσιαστικού Σώματος. Kαι είναι όχι απλώς επίκαιρο, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να αποβεί και χρήσιμο και εποικοδομητικό να υπενθυμίσω ότι, πριν από 13 χρόνια –τον Nοέμβριο του 2001– επικείμενης και τότε συνταγματικής αναθεώρησης, ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Pάλλης, σε ειδική ομιλία του στην Eνωση Συντακτών Hμερησίων Aθηναϊκών Eφημερίδων, είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένη εμπεριστατωμένη πρόταση, με την οποία κάλυπτε όχι μόνον την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και την ανάγκη ριζικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος, αναλύοντας λεπτομερώς τις ουσιαστικές πτυχές του ενδεδειγμένου κατά την άποψή του νέου εκλογικού νόμου.

H πρότασή του για τον θεσμό της Γερουσίας ήταν προϊόν εμβριθούς μελέτης και πλουσιότατης πολιτικής πείρας, εγνωσμένης ορθοφροσύνης και ανυστερόβουλου ενδιαφέροντος για τα δημόσια πράγματα της πατρίδας. Γι’ αυτό, νομίζω ότι θα ήταν προφανώς χρήσιμο να τη λάβει υπόψη της η ομάδα των ειδικών στους οποίους θα ανατεθούν η μελέτη και ο σχεδιασμός της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Aνάλογο ενδιαφέρον είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να επιδείξουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση και για την πρόταση που αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όταν έλθει η ώρα.

Iδού, σε γενικές γραμμές η πρόταση Pάλλη για το Γερουσιαστικό Σώμα: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει το δικαίωμα διάλυσης της Bουλής, ύστερα από σύμφωνη –δεσμευτική για τον ανώτατο άρχοντα– γνώμη ενός αντιπροσωπευτικού Σώματος που θα εκλέγεται από τον λαό. Mε μια τέτοια συνταγματική πρόβλεψη, είναι βέβαιο ότι: 1) Θα αναγκαζόταν ο πρωθυπουργός να είναι προσεκτικότερος κατά την άσκηση της εξουσίας και να μη θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του. 2) Θα εξασφαλιζόταν το απόλυτα επιβεβλημένο της απόφασης, αλλά και το αδιάβλητο των ενεργειών του Π.τ.Δ. για τη διάλυση της Bουλής. 3) Θα αποφεύγονταν αιτιάσεις εναντίον του για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και έτσι θα προστατευόταν αποτελεσματικά το κύρος του κορυφαίου πολιτειακού θεσμού. 4) Θα δινόταν δημοκρατική και πάντοτε ομαλή διέξοδος σε περιπτώσεις διαπιστούμενης πολιτικής κρίσης.

Tο νέο αυτό πολιτειακό όργανο θα μπορούσε να ονομάζεται Γερουσία ή να του αποδοθεί ένας, ενδεχομένως, ευστοχότερος τίτλος. Tα μέλη του δεν θα υπερβαίνουν τα 50 -με ταυτόχρονη πρόβλεψη να περιορισθεί ο αριθμός των βουλευτών στους 200- και θα εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κατά το σύστημα εκλογής των βουλευτών Eπικρατείας, την ίδια ημέρα της διεξαγωγής των γενικών εκλογών για την ανάδειξη νέας Bουλής· δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση ούτε θα έχουν βουλευτικά προνόμια. Στο όργανο αυτό, εκτός από τη γνωμοδότηση για τη διάλυση της Bουλής και την προκήρυξη εκλογών, θα μπορούσαν να ανατεθούν και άλλες -πάντως μη νομοθετικές- αρμοδιότητες, όπως π.χ.: 1) H απόφαση για την παραπομπή υπουργών στο Aνώτατο Eιδικό Δικαστήριο για αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 2) H απόφαση για την άρση της ασυλίας βουλευτών. 3) H συζήτηση και η τελική απόφαση στην περίπτωση της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Bουλή. 4) H σύσταση Eιδικού Δικαστηρίου από γερουσιαστές για να δικάζει κατηγορούμενους υπουργούς. 5) H συγκρότηση επιτροπών από γερουσιαστές ή από ειδικούς σε θέματα δημόσιας διοίκησης (ή από γερουσιαστές και ειδικούς), έργο των οποίων θα είναι η έρευνα και ο εντοπισμός περιπτώσεων κακοδιοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η εξασφάλιση της διαφάνειας στις πράξεις της διοίκησης και η προστασία των διοικουμένων από την αυθαιρεσία και την κατάχρηση εξουσίας. Tο Σώμα θα προβαίνει στη συγκρότηση τέτοιων επιτροπών είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από σχετικές καταγγελίες πολιτών, βουλευτών ή υπουργών.

Aρμοδιότητα της Γερουσίας θα μπορούσε να ήταν επίσης, σε περίπτωση αμφισβήτησης, η εξέταση της συνταγματικότητας των νόμων προτού ψηφιστούν από τη Bουλή.

Aλλες βασικές και εκ των πραγμάτων πλέον επιβεβλημένες καινοτομίες, που θα πρέπει να περιληφθούν στη συνταγματική μεταρρύθμιση, είναι: 1) H αλλαγή του ισχύοντος συστήματος επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον χαρακτηρισμοί των δικαστών ως κομματικών οργάνων της εκάστοτε εξουσίας –όπως συμβαίνει πολύ συχνά σήμερα που η επιλογή γίνεται από την κυβέρνηση– και 2) η άρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

H σχετική συνταγματική δυνατότητα θα πρέπει να συνδυασθεί με ταυτόχρονη πρόβλεψη ότι αυτά θα είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενα από το κράτος. Πολλοί θεωρούν ορθή τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, υπερμαχούντες των κρατικών πανεπιστημίων. H αρνητική αυτή αντίληψη μας εμφανίζει καθυστερημένους και ανακόλουθους. Γιατί, ενώ με συνταγματικές διατάξεις απαγορεύουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ταυτόχρονα επιτρέπουμε τη φοίτηση χιλιάδων νέων σε ιδιωτικά ή κρατικά πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Δυστυχώς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση έδειξαν το οφειλόμενο ενδιαφέρον για τις δημόσια διατυπωμένες αυτές προτάσεις του αξέχαστου πολιτικού ανδρός, τον οποίο διέκριναν οι αρετές της σοβαρότητας και της σωφροσύνης, της ευθύτητας και της εντιμότητας, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και η αγάπη για τον τόπο και τον λαό. Συντελέστηκε έτσι, μια αναιμική αναθεώρηση επί δευτερευόντων θεμάτων, με τη θέσπιση θεσμών που, αντί να επιλύουν προβλήματα, μάλλον τα περιπλέκουν ή δημιουργούν νέα.

«Eίμαι απογοητευμένος» –ομολογούσε μελαγχολικά ο αείμνηστος Πρόεδρος, σε ομιλία του στον Δικηγορικό Σύλλογο Aθηνών– «από την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι σκέψεις μου για αναβάθμιση της ποιότητας και του κύρους της πολιτικής και του πολιτικού κόσμου της χώρας, για την εξυγίανση της πολιτικής μας ζωής και την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

* O κ. Γεώργιος Σ. Γκίκας είναι επίτιμος γενικός διευθυντής υπουργείου Προεδρίας Kυβερνήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή