O Ντράγκι επιμένει να δείχνει ήρεμος

O Ντράγκι επιμένει να δείχνει ήρεμος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και γιατί όχι; Τα σπρεντ, βαρόμετρο ανασφάλειας κάποτε, συρρικνώνονται ραγδαία: Το κόστος δεκαετούς δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 3,5%. Μέχρι και οι ελληνικοί δείκτες βελτιώνονται: Το ελληνικό σπρεντ υποχωρεί σε επίπεδα εποχής πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Το ενδεικτικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου για 10 χρόνια προσεγγίζει το 6,5% (από την κορυφή του 40% – λίγο πριν από το «κούρεμα»). Από την εποχή που αρκούσε ένα επιτιμητικό σήκωμα φρυδιού της Λούκας στον Πόουλ για να βουτήξει η αξία των ελληνικών ομολόγων, μοιάζει να έχει περάσει ολόκληρη γεωλογική εποχή: ο κόσμος να χαλάει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκουν σταθερά αγοραστές, τα ασφάλιστρα κινδύνων έναντι χρεοκοπίας υποχωρούν. Αυτές τις μέρες, ο φόβος της χρεοκοπίας έχει μεταναστεύσει από τους φτωχούς συγγενείς της Ευρώπης στους φτωχούς του πλανήτη.

Η υποχώρηση των σπρεντ και η έξοδος της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την ανυποληψία δεν είναι το μόνο στοιχείο που τονώνει την αισιοδοξία του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, που άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο, δεν ενέδωσε σε «πιο φθηνό» ευρώ: Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανεβαίνουν με καύσιμο διεθνή κεφάλαια από αναδυόμενες οικονομίες… Οι καταθέσεις στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν σταθεροποιηθεί… Ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος φανερώνει πόση ρευστότητα (πόσα ευρώ, χοντρικά) κυκλοφορεί στο σύστημα, συρρικνώνεται επίσης. Ετσι οι γερμανικές ανησυχίες περί εύκολου χρήματος υποχωρούν, διευκολύνοντας τη Φρανκφούρτη να λάβει στο μέλλον έκτακτες πρωτοβουλίες τόνωσης. Η μεταποίηση δίνει σημάδια ανάκαμψης σε όλο και περισσότερες χώρες – η ΕΚΤ μέχρι που βελτίωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014.

Ο Μάριο Ντράγκι δικαιολόγησε την απραξία στα επιτόκια λέγοντας ότι νέες προβολές δεδομένων στο μέλλον πείθουν πως η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της Ιαπωνίας, δεν θα υποχωρήσει άλλο ο πληθωρισμός και δεν θα ρίξει την οικονομία σε μια παγίδα ύφεσης. Αντίθετα, θα αυξηθεί στο 1,5% το 2016. Ετσι η ΕΚΤ δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία, γιατί περιμένει πως τα πάντα θα σταθεροποιηθούν. Η αγορά αντάμειψε την αυτοπεποίθησή της: το ευρώ κινήθηκε ακόμα υψηλότερα. Οι μετοχές σκαρφάλωσαν ακόμη παραπάνω. Η εικόνα μιας Ευρώπης που έχει αφήσει πίσω της τις υπαρξιακές αγωνίες ενισχύθηκε.

Για να επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο όμως, απαιτεί να συντρέχουν ένα σωρό προϋποθέσεις και για πολύ καιρό. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει πολλά ρίσκα – τόσα, που με στατιστική βεβαιότητα κάποια θα εκδηλωθούν. Αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο εξωτερικά αλλά και «εσωτερικά ρίσκα»: Η ασθενική ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης δεν απειλείται μόνο από την αύξηση του κόστους της ενέργειας (λόγω γεωπολιτικών εντάσεων) αλλά και από το ακριβό ευρώ (που είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής αυτοπεποίθησης). Γι’ αυτό, σαν καλός κεντρικός τραπεζίτης, ο Μάριο Ντράγκι θύμισε ότι το όπλο είναι παρά πόδα. Αρκέστηκε όμως σε γενικές αναφορές περί εργαλείων τόνωσης της ρευστότητας, δεν το παράκανε· τόσο, όσο για να περιλάβει και την κακή εκδοχή στα σενάρια ετοιμότητας.

Στην τρέχουσα φάση της ακατάβλητης αισιοδοξίας, αν είσαι μεγάλος παίκτης, μπορείς να «είσαι ό,τι δηλώσεις». Η Ευρώπη δηλώνει θεραπευμένη. Αυτοδιαφημίζεται ως το δεύτερο πιο δυνατό σκαρί στην τρικυμία της παγκόσμιας κρίσης. Δεν μπορεί να ζητήσει περισσότερα μια κεντρική τράπεζα, από το να πείσει την πλειονότητα ότι έχει τον έλεγχο – ότι αφενός δεν ζορίζεται, αφετέρου είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο. Για μία ακόμη φορά ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε με μικρό κόστος να επιτύχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Απέναντί του στέκεται μόνο η πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία –ειδικά σήμερα–- είναι τόσο ασταθής όσο ένα όνειρο ύστερα από ένα βαρύ δείπνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή