Κι αν οι πολύτεκνοι προσφύγουν στο ΣτΕ;

Κι αν οι πολύτεκνοι προσφύγουν στο ΣτΕ;

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Βέβαια, δυστυχώς, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ήλθαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να επικρατήσουν οι λαϊκίστικες φωνές.

Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου με τρεις διαφορετικές αποφάσεις ξετίναξε τον νόμο που είχε εμπνευστεί το 2011 ο αξέχαστος τότε υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος κατήργησε τις μετεγγραφές από ΑΕΙ σε ΑΕΙ και καθιέρωσε τον ορισμό συγκεκριμένων θέσεων ετησίως στα ΑΕΙ για παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Η κατάργηση των μετεγγραφών αποφασίστηκε για να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες που προκάλεσε στα κεντρικά πανεπιστήμια η κατάργηση της βάσης εισαγωγής του 10 -θεσμοθετήθηκε το 2006 από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου- από την ίδια ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (υπουργός η Αννα Διαμαντοπούλου, υφυπουργός ο κ. Πανάρετος). Δηλαδή, το ένα λάθος μετά το άλλο.

Ετσι με το σύστημα Πανάρετου είδαμε το 2011 να εισάγονται σε ΑΕΙ από τις ειδικές κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνων υποψήφιοι με μονάδα (!). Χαρακτηριστικά με 1.885 μονάδες στη Φιλολογία Αθήνας και με 2.604 στο Μαθηματικό Αθήνας, όταν στη γενική σειρά υποψηφίων οι βάσεις ήταν 17.261 μονάδες στη Φιλολογία και 15.769 στο Μαθηματικό.

Ποιος, αλήθεια, ήταν το μεγαλύτερο θύμα αυτής της στρέβλωσης; Το πανεπιστήμιο που υποδέχθηκε αυτούς τους εισακτέους; Ή μήπως οι ίδιοι οι εισακτέοι που πήραν ένα εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανείς, ούτε οι ίδιοι ούτε οι γονείς τους αλλά ούτε και το κράτος, να αναλογισθεί εάν μπορούν τα παιδιά αυτά να αντεπεξέλθουν στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Το 2011 είχε χυθεί πολύ μελάνι κατά της μεταρρύθμισης Πανάρετου αλλά και για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεών της. Μάλιστα, επ’ αυτού κρούσεις είχαν γίνει και στην ηγεσία τότε νεοϊδρυθέντος κόμματος αλλά ο λαϊκισμός έχει… πολλά ποδάρια.

Σήμερα, λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τα επιχειρήματα του κ. Πανάρετου, έκρινε ότι η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν ο υποψήφιος είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Το μόνο κριτήριο πρέπει να είναι η επιτυχία σε εξετάσεις που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια.

Η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν διαθέτει άλλη λύση πλην της επαναφοράς των μετεγγραφών, έστω με ποσοτικό περιορισμό των θέσεων στα κεντρικά ΑΕΙ, τις οποίες θα μπορούν να καταλάβουν εισακτέοι από περιφερειακά ιδρύματα. Βέβαια, το ορθό θα είναι να επανέλθει και η βάση του 10. Ομως εάν συμβεί αυτό, θα αρχίσει η γκρίνια από τους υποψηφίους δημάρχους. Αφήστε δε που και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδράξει την ευκαιρία ώστε να προχωρήσει σε μία ακόμη δέσμευσή του περί αποκατάστασης της θέσης όσων «αδικούνται». Είπαμε, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα δεν ευνοεί τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT